Acuzaţii de malpraxis la o clinică privată din Bistriţa. Un bărbat a intrat pe picioarele sale în spital şi a ieşit pe targă, în urma unei anestezii
0Un bărbat de 74 de ani din Bistriţa a decedat după ce s-a internat la o clinică privată pentru o banală operaţie de extirpare a polipilor. În timpul anesteziei, Martin Berger a făcut stop cardiac, iar după patru zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde a ajuns legumă, acesta a decedat. Soţia bărbatului spune că medicul anestezist nu a ţinut cont de istoricul său medical şi că i-a făcut anestezie totală în loc de locală.
În data de 16 iunie, Martin Berger, de 74 de ani s-a internat la clinica privată Sanovil pentru extirparea polipilor. Soţia sa Dorina, care a fost asistentă pe Ambulanţă mai bine de 30 de ani, a pus la dispoziţia clinicii istoricul medical al bărbatului. Asta pentru că o anestezie totală ar fi putut să-i fie fatală bărbatului, care avea probleme cardiace.
Anestezistul, spune Dorina Berger, nu ar fi ţinut cont de istoricul medical al bărbatului şi i-ar fi făcut anestezie totală şi nu locală. La scurt timp, Martin Berger a intrat în stop cardio-respirator chiar înainte de a se efectua operaţia de extirpare a polipilor.
Medicii din clinica privată i-au aplicat manevre de resuscitare, iar o ambulanţă l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă aproape legumă. Tot acolo s-a stins patru zile mai târziu.
„Soţul meu a intrat pe picioarele sale şi a ieşit pe targă. La 10 minute după ce a făcut anestezia, soţul meu a intrat în stop cardio-respirator. Manevrele de resuscitare au fost aplicate corect, însă au fost întârziate. Cred că medicul anestezist este de vină, pentru că nu s-a consultat cu nimeni. Nu avea voie să facă anestezie generală, se putea rezolva problema aceasta cu o anestezie locală”, povesteşte Dorina Berger.
Soţia bărbatului a depus plângere la poliţie, care a deschis un dosar penal în acest sens. Aceasta spune că reprezentanţii clinicii private au întârziat intervenţia celor de la ambulanţă, care au venit să-l preia pe bărbat pentru a-l duce la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Mai exact, reprezentanţii clinicii nu au permis medicilor de pe ambulanţă să urce până la etajul unde se afla bărbatul, rugându-i să aştepte jos la recepţie până când pacientul era gata de transport.
Directorul Clinicii Sanovil Gavrilaş Mureşan spune că medicul anestezist nu a greşit cu nimic, mai mult a avut prezenţă de spirit şi l-a readus în simţiri cu ajutorul resuscitării. Faptul că bărbatul a făcut stop cardio-respirator pe masa de operaţie ar fi o nefericită coincidenţă, ce nu are legătură cu anestezia.
Dorina Berger spune că aşteaptă rezultatele expertizelor medicale, fiind decisă să depună plângere şi la colegiul medicilor. Întrebată dacă vrea să îi ceară daune morale anestezistei, Dorina Berger precizează „Ce să îi cer? Nu vreau să îi cer nimic, vreau doar să nu mai facă la altul aşa”.
Potrivit soţiei, Martin Berger era foarte activ, el fiind cel care primba câinele familiei câţiva kilometri buni zilnic. Deşi era în evidenţă cu probleme cardiace şi nu mai era în floarea vârstei, bărbatul nu a suferit niciun infarct şi nici nu a fost internat în spital din cauza acestei afecţiuni.
Martin Berger era de meserie tâmplar-mecanic, praful de lemn cauzându-i problemele cu polipii. Pe când avea 5-6 ani, acesta a fost deportat alături de familia sa de origine sasă în Germania, urmând ca doi ani mai târziu să se întoarcă pe meleaguri natale, unde a rămas până la bătrâneţe.
Vă mai recomandăm: