Sportul în aer liber, când afară este frig. Cum ne echipăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practicarea sportului este oricum benefic, însă atunci când este practicat în aer liber beneficiile sunt multiple, atât la nivel fizic, cât şi psihic şi chiar social şi intelectual. Specialiştii în domeniu sunt de acord că este mai sănătos sportul în aer liber, datorită aerului proaspăt din natură, în locul aerului din sala de fitness, care este mai poluat decât cel de afară.

Practicarea unui sport aduce, oricum, beneficii, însă sportul în aer liber este cu atât mai mult recomandat. Antrenorul Răzvan Şunea spune că cercetătorii britanici au realizat un studiu în care au comparat efectele sportului asupra două grupuri de adulţi care au practicat mişcarea în aer liber şi respectiv în sală.

„Studiul arată că cei care au făcut mişcare în natură s-au bucurat de mai multă energie şi mai multă bună dispoziţie, iar unii dintre adulţii care au făcut exerciţii în natură au resimţit o diminuare a stării de anxietate, depresie şi stres”, spune el.

Sportul în aer liber poate fi, însă, condiţionat şi de meteo. „Pentru un astmatic, spre exemplu, va fi greu să facă un antenament solicitant dacă temperaturile sunt scăzute. De altfel, chiar şi pentru cei fără afecţiuni, dar cu o oarecare sensibilitate la temperaturi scăzute, vremea rece ar putea crea probleme. Însă nu trebuie să renunţăm la sportul în aer liber când scade temperatura afară. Din contră, mişcarea în aer liber are un efect terapeutic benefic asupra psihicului, dar şi asupra siluetei”, mai spune antrenorul, precizând că e nevoie doar de câteva măsuri de siguranţă.

Una din măsuri, atunci când facem sport în aer liber pe vreme rece, este să ne asigurăm un aport mai mare de carbohidraţi în alimentaţie, atât înainte de antrenament, cât şi în prima jumătate de oră după terminarea mişcării, pentru a ajuta muşchii să se refacă mai repede. „La fel de importantă rămâne şi hidratarea. Pentru asta putem pune într-un termos apa la temeperatura camerei, ca să nu se răcească prea tare din cauza frigului”, mai spune antrenorul. Pericolul de a răci când facem sport în aer liber pe vreme rece apare la terminarea antrenamentul, când suntem transpiraţi, de aceea, mai explică antrenorul Răzvan Şunea, este indicat să ne setăm traseul astfel încât să ne oprim când ajungem aproape de casă sau de maşină. „Foarte importantă este încălzirea, înainte să începem mişcarea. Atunci când este frig afară, circulaţia periferică a sângelui are un flux mai scăzut decât în mod normal, ceea ce poate duce la dureri musculare”, continuă el.

Cum ne echipăm adecvat când afară e frig

Şi îmbrăcămintra este foarte importantă atunci când facem sport în aer liber şi afară este frig. Dacă vremea s-a răcit şi noi continuăm să mergem afară la mişcare, nu înseamnă că trebuie ne înfofolim. „De fapt, este cea mai mare greşeală. Trebuie să ne îmbrăcăm în straturi cât mai subţiri, pentru a permite transpiraţiei să se evapore. Trebuie să alegem materiale sintetice, special create pentru sportivi. În special primul strat de haine trebuie să evităm să fie din bumbac, pentru că reţine umiditatea. Cel mai bine ne putem da seama că ne-am îmbrăcat prea gros dacă este uşor răcoare. Dacă ne simţim confortabil cu hainele îmbrăcate, înseamnă că putem renunţa la un strat de haine”, mai spune antrenorul Răzvan Şunea. Cu cât am plănuit un antrenament mai de durată, cu atât mai puţine straturi de haine vom purta, continuă el.

Cum facem sport în siguranţă

Având în vedere că urmează să depunem un efort consistent, e recomandat să urmăm câţiva paşi simpli. „Este obligatorie o consultaţie medicală, în cazul în care există probleme de sănătate sau anumite suspiciuni. Efortul fizic ar putea să le agaveze, de aceea e necesar un aviz de la medic”, mai spune antrenorul. De asemenea, se poate apela la un antrenor personal, pentru mai multă siguranţă. Nu trebuie să uităm de hidratare, care este esenţială atunci când depunem efort. „Se recomandă consumarea unei cantităţi de o jumtate de litru de apă cu două ore înainte de începerea activităţii. Aceasta va asigura o hidratare optimă. Atenţie la limitele organismului şi semnalele pe care le dă. În cazul în care apare oboseala, e bine să ne odihnim un pic. Este indicată folosirea unui echipament adecvat, atât în ce priveşte îmbrăcămintea, cât şi încălţămintea”, mai spune antrenorul.

Mişcarea în aer liber aduce o serie de beneficii pentru organism, atât în ceea ce priveşte calitatea somnului, cât şi în sănătatea noastră psihică. De exemplu, vom dormi mai bine, sportul contribuie la reducerea stresului, previne bolile cronice, cele cardovasculare, scade colesterolul.

Mai puteţi citi:

Românul care se joacă cu focul şi creează opere în fier forjat evaluate la mii de euro. „Cererile îmi vin din toată ţara“

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite