Românul care a lucrat la robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte
0Inginerul Mihai Florian (29 de ani), din Baia Mare, este unul dintre românii care au ajuns să lucreze pentru NASA şi să participe la realizarea robotului Curiosity, trimis pe planeta Marte
Aventura vieţii băimăreanului Mihai Florian a început în urmă cu şase ani, când a fost acceptat la cursurile masterale ale Universităţii „California Institute of Technology“, în Statele Unite ale Americii. Astfel, inginerul a ajuns să înveţe de la dascăli de prestigiu şi, datorită rezultatelor sale, a fost invitat să lucreze alături de profesorul său îndrumător pentru „Jet Propulsion Laboratory“ (JPL), instituţie care aparţine de NASA.
De mai bine de trei ani, Mihai a pus umărul la programarea celor mai importante proiecte din laboratorul în care lucrează, majoritatea având ca destinaţie NASA. „Mi-am început masteratul la «California Institute of Technology» şi, după aproximativ doi ani, l-am finalizat. Tot aici mi-am început şi doctoratul, pe care urmează să-l finalizez până la sfârşitul acestui an. Încă din anul doi, am intrat în JPL, unde-mi petrec nenumărate ore pentru proiectarea programelor de verificare şi supervizare a mai multor aparate. Fac parte dintr-un grup de cercetători. Unul dintre cele mai importante proiecte la care am participat este chiar «Curiosity», probabil cel mai de succes proiect NASA“, arată băimăreanul.
A văzut robotul în realitate
Când vine vorba de aportul său la realizarea robotului Curiosity, românul este modest. „Indirect am avut şi noi partea noastră de succes. Am verificat operativitatea programelor, validitatea lor şi am încercat să îl facem cât mai bun. Dar succesul nu este doar al meu, fac parte dintr-un laborator cu 6.000 de oameni. Ce pot să spun cu siguranţă este că, într-adevăr, a fost ceva fenomenal să-l văd în viaţa reală, să stau aproape de el înainte de-a fi trimis pe Marte şi să contribui, în maniera mea, la succesul acestui proiect“, arată Mihai.
Munca lui Mihai nu este de a trimite roboţi pe Marte sau de a face descoperiri în acest domeniu, ci să participe la testele făcute pentru NASA.
„În principal, zilele mele sunt de două tipuri. Când merg la laborator trebuie să găsesc metode inovative de aplicare a programelor, de verificare a software-ului unui proiect. Sunt ore întregi dedicate cercetării şi încercării de eficientizare a programelor“, explică Mihai.
Odată cu finalizarea doctoratului din cadrul „California Institute of Technology“, Mihai Florian spune că o revenire în Europa l-ar bucura foarte tare, dar nu exclude nici rămânerea sa în Statele Unite ale Americii. „Acum sunt în acel moment de verificare a opţiunilor. Mi-ar plăcea să vin mai aproape de casă, să lucrez pentru Google sau Intel. Dar, în acelaşi timp, nici nu pot să spun că nu voi rămâne în SUA dacă voi avea o ofertă serioasă. Nu zic că nu mi-ar plăcea să rămân în cadrul NASA, dar astea sunt toate opţiuni pe care le voi cântări la momentul oportun“, încheie băimăreanul.
Viitorul strălucit al tânărului din Baia Mare s-a prefigurat încă din timpul liceului, când a participat la nenumărate olimpiade naţionale şi internaţionale. Mai apoi, Mihai Florian a urmat cursurile Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, simţind că specializarea i-ar putea oferi o alternativă de succes pentru viitor. „Am terminat şef de promoţie, cu media 10. Mi-a plăcut încă de pe atunci ce făceam, iar informatica a devenit pasiunea mea“, încheie Mihai Florian.
Curiosity, în inspecţie pe Planeta Roşie
Robotul Curiosity a fost lansat spre Marte în luna noiembrie a anului 2011 şi a ajuns pe Planeta Roşie în august 2012. De atunci, acesta a trimis pe Pământ peste 49.000 de fotografii. Mai mult, acesta a aflat că în craterul „Gale“ ar fi existat viaţă microbiană în trecutul îndepărtat al planetei.
O altă întrebuinţare a sa a fost şi măsurarea nivelului de radiaţii de pe Marte. Până în acest moment, robotul a căutat ingredientele chimice principale pentru susţinerea vieţii, indicele descoperit de acesta arătând că pe Marte a existat apă. Printre alte misiuni similare ale NASA se numără şi lansarea Opportunity şi Spirit, roboţi trimişi, de asemenea, pe Marte.