Rolul citirii Psalmilor, recunoscut de unii psihologi
0
Multe tipuri de psihoterapii neconvenţionale există în zilele noastre, astfel că practicarea meloterapiei, aromoterapiei sau cromoterapei sunt doar câteva dintre încercările psihologilor şi specialiştilor de a reda liniştea interioară a omului. Rolul ”curativ” al citirii Psalmilor a început să fie recunoscut de unii psihoterapeuţi.
Dacă unii încearcă diferite terapii alternative, alţii şi-au găsit liniştea în religie, astfel că multe culte religioase au practianţi fervenţi care provin, uneori, din rândul celor ce au suferit dezechilibre interioare destul de severe. Îndreptându-şi atenţia spre religie, mulţi credincioşi au scăpat de vicii precum alcoolul sau un trai dezordonat. De aici şi până la corelarea cu psihologia nu a mai fost decât un pas, astfel că nu puţini au fost specialiştii care au constatat că citirea unor rugăciuni ori texte religioase au un efect asemăntor unei şedinţe de psihoterapie.
”Conform unor studii, parcurgerea unor texte biblice aduce linişte, relaxare, îmbunătăţeşte climatul afectiv şi spiritual al unui individ”, explică Dana Crişan, psiholog clinician. Aceasta mai arată că găsirea unui echilibru psihic interior este un deziderat, în special în contextul unei vieţi dificile, a depăşirii unor traume, situaţii de boală, criză, evenimente traumatice. ”Totodată, este vorba despre găsirea unui echilibru psihic în viaţa de zi cu zi, prin alternarea activităţilor profesionale cu momente de pauză, repaos, relaxare mentală şi psihică. Legătura strânsă dintre gânduri, emoţii (trăiri) şi planul fizic, corpul omenesc, se transpune în psihosomatică, adică resimţim la nivel fizic anumite tulburări provocate de stres, oboseală, anxietate, etc. Atunci când se practică o metodă de relaxare, de meditaţie, de rugăciune, de conectare la Sine, de inducere a unei stări de calm, întreg organismul va resimţi efecte pozitive”, explică psihologul clinician Dana Crişan.
Citirea Psalmilor din Biblie are un efect aparte asupra psihicului, chiar un rol trapeutic, după cum mai arată psihologii. ”Lecturarea Psalmilor într-o stare de destindere, de calm, de concentrare pe mesajul acestora, poate ajuta în cazul diverselor dezechilibre psihice ori a unor disfuncţionalităţi în viaţa cotidiană. În diverse abordări terapeutice (metode şi tehnici, curente în psihoterapie), planul de intervenţie personalizat, adaptat fiecărei persoane, are corelaţie şi asemănări cu tematica Psalmilor, astfel există paralele între Psalmii care se citesc în caz de depresie, dizarmonie şi unele tehnici psihoterapeutice de suport şi consiliere”, mai explică psihologul.
Astfel, potrivit studiilor efectuate până în prezent, psihologii care sunt de acord cu ideea de ”rol terapeutic” al psalmilor arată că au identificat mai multe roluri pe care le au scrierile biblice. ”Psalmii 22 sau 102 funcţionează în cazul unor afecţiuni. La fel ca si Psalmul 103, se bazează pe autosugestie. Psalmul 6 sau 38 are efect în cazul încălcării unor norme sociale, în urma cărora individul somatizează (dezordinea de la nivel psihic începe să se resimtă la nivelul orgaismului). Psalmul 39 are rol motivaţional. 21, 31, 50 şi 141 sunt Psalmii penitenţei, ai purificării. Aici regăsim conceptul identificării şi conşientizării şi asumarea vinei. 45 sau 119 abordează motivul iertării”, mai explică psihologul.
Rolul Psalmilor, de iertare şi mulţumire
Biserica ortodoxă nu contestă rolul psihologic al psalmilor, originea acestora fiind tocmai acela de iertare şi mulţumire. ”Sunt psalmi de iertare şi de mulţumire, pentru că David a greşit în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor, când a luat-o pe femeia generalului Urie, după ce l-a trimis în război. Iar mai târziu, când şi-a dat seama cât de mult a greşit în faţa lui Dumnezu, a compus Psalmii de iertare şi de cântare, cei 150 de Psalmi ai lui David. Prin asta, cumva, şi-a arătat credinţa şi părerea de rău pentru greşeala lui în faţa lui Dumnezeu. De fapt, asta este originea Psalmilor, de iertare şi lauda lui Dumnezeu”, explică preotul paroh Tomel Pop din Seini.
Potrivit legendei, Urie a fost soldat în armata regelui David, iar Batşeba a fost soţia lui. El a fost trimis în luptă şi ucis din ordinul lui David, pentru a ajunge, astfel la Batşeba. În final, el a fost mustrat pentru comiterea adulterului şi a fost cuprins de remuşcări.
Mai puteţi citi: