Poliţistul mutilat în exploziile de la Sighet s-ar putea recupera. O clinică din Thailanda îi dă această şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama prin care trece un fost poliţist din Baia Mare pare să nu se mai sfârşească. După mai bine de trei ani de când a fost victima unei explozii, viaţa lui nu mai seamănă cu cea dinainte. Total dependent de ceilalţi, bărbatul în puterea vârstei abia merge, abia vorbeşte, iar singur nu poate nici măcar să bea apă.

Arsurile suferite pe 80 la sută din suprafaţa corpului au lăsat urme adânci, şi nu doar pe piele. La un pas să-şi piardă viaţa, Darius Perhaiţă, fost ofiţer la investigaţii criminale, a supravieţuit cumplitului accident, însă viaţa lui nu mai e la fel. Aproape orb, tot ce-şi mai doreşte acum e să poată să vadă, să se recupereze măcar parţial, atât cât să nu depindă total de alţii. Dar cel mai important, după cum spune el şi soţia lui, vrea să-şi poată vedea copiii. ”Cel mic avea doar 11 luni când a avut loc accidentul. Practic, el nu-i cunoaşte înfăţişarea celui mic, pentru că avea doar câteva luni când a avut accidentul. Iar copilul nu-şi cunoaşte tatăl aşa cum era înainte”, spune Anca. Din cauza faptului că nu a fost oxigenat, creierul a suferit leziuni, iar din această cauză se mişcă cu foarte mare greutate. De asemenea, vederea a fost afectată foarte serios.

Copiii, afectaţi emoţional din cauza accidentului 

Darius Perhaiţă a suferit arsuri pe 80 % din suprafaţa corpului în urma unei deflagraţii ce a avut loc la Sighetu Marmaţiei, în urmă cu mai bine de trei ani. În timpul nopţii, o explozie într-un club de noapte a rănit şapte tinere. A doua zi dimineaţă, echipajele venite să facă cercetarea la faţa locului au fost oprite brutal de o a doua explozie, care a făcut alte 10 victime, pentru că nimeni nu oprise gazele. Darius a fost una dintre ele. După accident, Darius a stat mai multe luni în spital, însă atât a fost tot ce s-a putut face pentru el, până acum. Cel mai dureros este însă, mai spune soţia lui, să-i vadă pe cei mici că suferă şi că au trebuit să se maturizeze prea brusc. ”Nu prea pun întrebări, dar cel mic i-a spus odată: tati, tu eşti cam bătrân. Cred că ai 100 de ani că aproape ţi s-a rupt gâtul - vorbea despre cicatricea lui care se vede pe gât. Cel mare avea patru ani şi ceva la accident. El a înţeles despre ce e vorba, dar a fost foarte greu pentru el. Imediat după accident avea coşmaruri, pentru că era foarte ataşat e noi, eram tot timpul împreună, aveam multe activităţi, iar apoi, brusc, s-a rupt de noi de amândoi. A fost un şoc pentru el. Ne întreabă uneori cât mai trebuie să aşteptăm până se face tati bine. Sau îmi spune: mama, ştii ce dorinţă mi-am pus? Să se facă tata bine”, continuă ea.

Operaţia la clinica din Thailanda ar putea fi salvarea vederii lui Darius

Oamenii însă nu au cedat. ”Aici, medicii nu ne-au mai dat nicio şansă. Au spus că nu se poate face mai mult. Dar noi am trimis dosarul la mai multe clinici în străinătate şi ne-am făcut speranţe. O singură clinică ne-a răspuns, din Thailanda. A fost singura care a studiat dosarul lui şi ne-au spus că dacă are vreo şansă, ne vor da acceptul, dar dacă nu, nu are rost, pentru că e vorba de mulţi bani. Apoi am primit acceptul clinicii”, mai spune soţia lui Darius, vorbind despre un tratament cu celule stem. ”Vor fi, din câte am înţeles, opt implanturi,  în fiecare ochi, în coloană şi în venă. Tratamentul se ridică la 22.500 de dolari, dar pe lângă asta mai sunt costurile de transport, pentru două persoane, el şi însoţitor, şi separat, costurile de cazare pentru însoţitor. Noi am calculat că undeva în jur de 28.000 de dolari ar fi cheltuiala”, mai spune ea. Din păcate, suma nu este exorbitantă, dar ei nu îi au. ”Pentru noi sunt bani foarte mulţi, pentru că nu îi avem”, spune ea. ”Ei au spus că şi celelalte probleme se pot îmbunătăţi, dar noi pe asta ne axăm, pe vedere. Am vrea să se descurce mai bine, să poată face anumite lucruri singur, pentru că aşa, e 100 % dependent de cineva. Nu poate să mănânce singur, nu poate să bea un pahar cu apă, nu poate să se joace cu copiii. El nu vede, decât forme, sau umbre, şi numai de la jumătate în sus. În jos vede doar o ceaţă foarte densă”, mai spune 

Două explozii, 17 victime, procesul este încă în derulare

Explozia care l-a lăsat fără vedere pe Darius a avut loc în februarie 2012, din cauza unor scurgeri de gaze. Tot atunci au mai fost răniţi, în prima deflagraţie – şapte tinere, iar în cea de-a doua – 10 oameni, printre care locţiitorul comandantului de la Detaşamentul de Pompieri Sighetu Marmaţiei, adjunctul şefului poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei, directorul societăţii Berg Gaz Sighet, patronul localului, un pompier, un notar, doi angajaţi al companiei de gaz şi doi poliţişti. 

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată 11 persoane, considerate responsabile de proiectarea şi construcţia imobilului, inclusiv compania de gaz, considerate responsabile pentru producerea exploziilor. Şase persoane au primit condamnare cu suspendare, dar procesul nu s-a încheiat încă. 

Oricine doreşte şi poate să îl ajute pe Darius, o poate face donând orice sumă de bani. Conturile sunt deschise la BRD, pe numele sotiei lui, Perhaita Anca Mariana.

În lei:      RO 06 BRDE 250 SV 21526872500

În valută: RO 34 BRDE 250 SV 22786342500

Mai puteti citi:

Maramureşul, apreciat în publicaţia americană Huffington Post

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite