Părerea specialiştilor despre notele obţinute la şcoală de către elevi. Ce trebuie să facă aceştia pentru a-şi cultiva calităţile de lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notele sunt o modalitate de evaluare a prestaţiei copiilor la şcoală. FOTO: Arhivă
Notele sunt o modalitate de evaluare a prestaţiei copiilor la şcoală. FOTO: Arhivă

Notele de la şcoală nu reprezintă potenţialul pe care îl au elevii. Valoarea notelor sau a calificativelor, în cazul elevilor de clasele zero - IV, a fost de fiecare dată un subiect amplu disputat de către părinţi. Specialiştii sunt de părere că notele îl forţează pe elev să rămână între graniţele unui sistem derutant.

Unii părinţi consideră că sistemul de notare din şcolile din România este corect şi adecvat. În contradictoriu, alţii susţin că notele nu pot reflecta adevăratele abilităţi şi performanţe ale unui copil. Specialiştii sunt de părere că rezultatele şcolare ale copiilor pot fi influenţate şi de starea lor emoţională, notele, în acest caz, fiind rezultatul unei acumulări de stări pozitive sau negative. Astfel, calificativele sau notele obţinute de elevi la şcoală nu reflectă potenţialul de inteligenţă a celor mici.

Notele sunt o modalitate de evaluare a prestaţiei copiilor la şcoală, a creşterii spiritului de competiţie, ar spune unii. Însă, majoritatea specialiştilor sunt de părere că acest sistem de notare îl opreşte pe elev din a fi creativ sau inventiv. Elevii trebuie învăţaţi cum să înveţe şi nicidecum cum să fie într-o competiţie pentru note. Sunt multe cazuri în care elevii cu note mediocre reuşesc în viaţă, prin inteligenţă şi creativitate ajungând să îşi construiască un viitor sigur. Totul ţine de educaţia pozitivă, un element important care „naşte” lideri.  

Educaţia pozitivă are scopul de a crea lideri, siguri de sine, care să fie capabili să-şi croiască singuri un drum în viaţă, nu să calce, în virtutea inerţiei, pe urmele altora. Copiii îndrăzneţi nu se vor lăsa uşor influenţi de alţii şi nici nu vor simţi nevoia să se răzvrătească pentru a fi ei înşişi. Vor şti să ia hotărâri singuri şi vor colabora eficient cu părinţii.

Citeşte şi

Unic în lume. Istoria locului unde moartea este privită cu veselie. De când datează primul epitaf

La ce vârstă ducem copilul la prima vizită la stomatolog. Cum trebuie să se comporte medicul şi părinţii pentru ca micuţul să nu refuze următoarea vizită

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite