Palamentarii de Maramureş cer mutarea elicopterului SMURD pentru Regiunea Nord-Vest de la Jibou pe Aeroportul Internaţional Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre parlamentarii de Maramureş cer prezenţa unui elicopter SMURD pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Deputaţii din Camera Deputaţilor au aflat deja despre acest demers din gura unuia dintre deputaţii din Maramureş.

În intervenţia sa, parlamentarul de Maramureş Nuţu Fonta a dorit să atragă atenţia asupra necesităţii mutării elicopterului SMURD destinat Regiunii de dezvoltare regională Nord-Vest pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. 

"Amplasarea şi dotarea unui heliport la Baia Mare este justificată prin nevoia dinamizării activităţii Serviciului SMURD Maramureş, iar mutarea aici a elicopterului distribuit la Jibou este absolut necesară, având în vedere particularităţile şi specificul zonei de nord a ţării, extrem de importantă atât din punct de vedere teritorial, cât şi turistic, dar mai ales din raţiuni de siguranţă naţională şi securitate. În actualul context delicat în care se află România, ca graniţă de est a NATO şi a Uniunii Europene, pe fondul conflictelor interminabile din ţara vecină Ucraina, considerăm că se impune întărirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, atât pentru judeţul Maramureş, cât şi a celor limitrofe. 

Am solicitat public conducerii MAI să analizeze oportunitatea amplasării bazei aeriene a Regiunii Nord-Vest pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Există raţionamente logice şi motive fundamentate în sprijinul adoptării acestei măsuri. În prezent, Serviciul Judeţean SMURD Baia Mare deserveşte atât judeţul Maramureş, cât şi zonele limitrofe, Satu Mare şi Sălaj. Personalul care este angajat în UPU este format din 22 medici de urgenţă sau medici de medicină generală, cu competenţă în medicina de urgenţă, si 22 de medici colaboratori, asistenţi  medicali instruiţi în acordarea primului ajutor în medicină de urgenţă, asistenţi sociali şi personal auxiliar. 

De asemenea, prin înfiintarea serviciului SMURD, medicii si asistenţii UPU vor putea asigura şi asistenţa medicală de urgenţă în prespital la pacienţii aflaţi în stare critică, prin intermediul ambulanţei de terapie intensivă. Trebuie menţionat că volumul de muncă desfăşurat  în UPU-SMURD Baia Mare este uriaş, de la înfiinţare şi până în prezent fiind înregistrate 26.000 de intervenţii, numărul acestora crescând de la 3.656 în 2010, până la 6.337 de intervenţii anul trecut", se arată în declaraţia făcută de parlamentarul de Maramureş. 

Avantajele Aerogării Baia Mare

Un alt argument în favoarea oferit de deputat pentru ca elisopterul SMURD să ajungă pe aerogara Baia Mare este cel referitor la faptul că Aeroportul Internaţional Baia Mare prezintă o serie de avantaje logistice şi operaţionale ce ar permite amplasarea unui elicopter SMURD cu bază sezonieră sau permanentă. 

"Investiţiile necesare aici ar fi minime, deoarece Aeroportul dispune în prezent de o staţie de alimentare cu carburanţi de aviaţie (kerosen şi benzină de aviaţie), suprafeţe de manevră şi de mişcare, prevăzute cu servicii de control trafic aerian, dispecerat de sol, PSI, handling, pază şi servicii de securitate permanente, serviciu meteo permanent, acces auto facil, dar şi controlat din punct de vedere al securităţii, la toate punctele în care ar fi necesar, în funcţie de specificul situaţiilor de urgenţă şi SMURD (inclusiv la scara aeronavei). 

elicopter smurd galati

Aeroportul Baia Mare are dotări tehnice suplimentare, respectiv mijloace tehnice de aerodrom, de deszăpezire, spaţii încălzite şi cu acces la utilităţi (toalete, duş, punct de alimentaţie publică), care pot fi folosite pentru situaţiile în care nu se poate face îmbarcarea-debarcarea direct din aeronavă sau apar întârzieri faţă de programul initial. Mai mult decât atât, există deja în cadrul aeroportului un dispensar medical, cu mai multe încăperi şi dotat minimal cu mobilier, instrumentar şi substanţe adecvate. Iluminarea performantă, la nivelul normelor europene în vigoare, a întregii platforme de îmbarcare-debarcare (lungime 265 metri, lăţime 60 metri), permite operaţiuni de anvergură şi fără constrângeri de spaţiu, inclusiv pe timp de noapte. 

Există posibilitatea amenajării rapide, în imediata vecinătate a platformei de îmbarcare-debarcare, cu toate utilităţile necesare deja existente (energie electrică, apă, reţea PSI, pază, căi de acces betonate şi cu acces prioritar în vederea deszăpezirii, etc.), a unui hangar conform necesităţilor aeronavei ce trebuie protejată, în vederea disponibilităţii permanente a acesteia pentru serviciul de intervenţie. Sunt deja asigurate mijloacele de comunicaţie cu terminale pe aeroport, prin fibră optică (ROMATSA, STS, RDS/RCS, Romtelecom) sau prin GSM (Vodafone), există un personal de serviciu al aeroportului, de diferite specializări, care se poate implica pe perioada programului aeroportuar în sprijinirea logistică a operaţiunilor de urgenţă, şi, în plus, există facilităţile standard ale unui aeroport internaţional (vamă, poliţie de frontieră, poliţie transporturi, antitero SRI), fapt ce permite operarea rapidă a unor zboruri cu destinaţie sau punct de plecare în străinătate". 

Parlamentarul de Maramureş nu a uitat să aducă în discuţie cazul copilului din Săcel care a decedat din cauza unei banale pneumonii, "iar şi în acest caz prezenţa unui aparat de zbor ar fi condus, probabil, la uşurarea transportului şi la salvarea vieţii micuţului. Numărul deplasărilor auto efectuate pentru transportarea bolnavilor în stare critică către centre medicale mari (Cluj, Bucureşti, Timişoara) cu mijloace SMURD/ISU, cu plecare din Baia Mare şi din alte localităţi din judeţ, a crescut considerabil. De amintit şi faptul că deplasările auto ale urgenţelor medicale din Borşa/Vişeu de Sus către Baia Mara sunt extrem de anevoioase, fiind vorba de un traseu de aproape două ore, timp în care viaţa bolnavilor poate fi în pericol". 

image

"Totodată, trebuie ţinut cont de relieful preponderent muntos al judeţului, starea precară a drumurilor, precum şi timpul mare de deplasare cu mijloacele terestre. Judeţul Maramureş se confruntă cu o serie de riscuri specifice, atât de cutremur, cât şi de alunecări de teren, secetă, inundaţii, blocări de gheţuri, avalanşe, incendii de pădure. Din punct de vedere al expunerii la accidente chimice, existenţa iazurilor de decantare în judeţ generează riscuri mari de producere a unor accidente cu implicaţii transfrontaliere. 

Căile de comunicaţii rutiere sunt amplasate în majoritate de-a lungul cursurilor de apă, dar şi traversează masive muntoase, la peste 1.414 m altitudine, fiind posibil a fi afectate de inundaţii, înzăpeziri, avalanşe, polei. Blocarea acestora poate conduce la izolarea unor comunităţi locale cu populaţie numeroasă, imposibilitatea deplasării forţelor de intervenţie sau executarea manevrelor către acestea. În caz de dezastre, există pericolul blocării legăturilor cu Moldova, fiind necesară folosirea unei rute ocolitoare, ce presupune parcurgerea unei distanţe suplimentare de peste 250 km", se mai arată în declaraţia făcută de deputatul de Maramureş.

Reamintim că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a repartizat recent un elicopter SMURD în oraşul Jibou, judeţul Sălaj, pentru a deservi cele şase judeţe ale  Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. 

Citeste si: Weekend maraton pentru echipajele SMURD Galaţi. Elicopterul medical s-a ridicat astăzi de trei ori de la sol

Salvat pe calea aerului după ce şi-a tăiat genunchiul cu drujba

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite