Originea expresiei „a deschide cutia Pandorei“. Mitologia antică a consacrat-o cu sens diferit comparativ cu cel actual
0Expresia se referă, în mentalul comun, la posibilitatea declanşării unei serie de evenimene rele, de reacţii negative. În realitate, are legătură mai degrabă cu curiozitatea omului.
”A deschide cutia Pandorei” este o expresie des folosită atunci când ajungem un subiect tabu, o coardă sensibilă, o problemă care declanşează reacţii negative. De regulă, atunci când ”spunem lucrurilor pe nume”, fără menajamente, putem să ”deschidem o cutie a Pandorei”. Expresia, însă, vine dintr-o legendă antică grecească şi are legătură mai degrabă cu curiozitatea omului.
Potrivit legendei antice greceşti, Pandora a fost prima femeie de pe pământ şi a fost creată de zei. ”Pandora” în limba greacă, spun istoricii, înseamnă ”înzestrată cu toate darurile” şi vine de la faptul că zeii au dăruit-o cu multe talente. ”Zeus a creat bărbaţii, iar ceilalţi zei au vrut să creeze o femeie perfectă. Astfel, Afrodita i-a dat frumuseţea, Atena înţelepciunea, Apollo talentul muzical, iar Hermes puterea de convingere”, explică Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară dn Baia Mare.
Legenda spune că atunci când Prometeu a furat focul de pe Olimp, acesta l-a jignit pe Zeus, iar pentru a se răzbuna Zeus l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au pus toate relele: cruzimea, aroganţa, suferinţa, durerea, lăcomia şi gelozia, ura, bolile, lenea, tristeţea, teama, suferinţa şi moartea. Însă pe fundul cutiei au pus speranţa, iar Zeus i-a oferit-o ca soţie lui Prometeu pe Pandora, iar ei i-a oferit această cutie drept cadou. Prometeu, însă, a refuzat cadourile, dar Epimeteu, fratele ui Prometeu, a acceptat-o pe Padora, de soţie. Acesta a deschis cutia şi toate relele pământului s-au revărsat pe pământ. Speriat, el a închis repede cutia la loc şi nu a observat că speraţa a rămas pe fundul cutiei. Cel mai probabil, de aici vine expresia ”speranţa moare ultima”.
Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, explică: ”Ea a primit cutia în care s-au pus gâzele, sau lucrurile rele şi ea a dat drumul la gâze. Ea de fapt dă drumul răului în lume. Legenda se referă la curiozitatea omului, atrage atenţia asupra faptului că prea multă curiozitate strică”, spne ea. De asemenea, arată ea, şi nesupunerea este ocaracteristică a omului, iar legenda scoate în evidenţă faptul că omul doreşte să cunoască, să ştie, să vadă şi niciodată nu a fost foarte supus. ”Curiozitatea poate fi şi buna, şi rea, dar fără a risca, rămânem pe loc”, conchide Janeta Ciocan.
Mai puteţi citi: