Maramureşul, afectat de inundaţii. Apele s-au revărsat în mai multe localităţi, iar la Cavnic, pământul a luat-o la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poduri colmatate la Baia Mare  Foto: Dan Bucă
Poduri colmatate la Baia Mare  Foto: Dan Bucă

Apele s-au revărsat în Maramureş la sfârşitul săptămânii, astfel că sâmbătă, în mai multe localităţi din judeţ s-a intervenit pentru evacuarea apelor şi decolmatarea unor podeţe. De asemenea, a fost nevoie de intervenţii pentru evacuarea unor uilaje surprinse de viitură pe o insulă a râului Tisa, iar la Cavnic a fost o alunecare de teren.

Sâmbătă, 21 noiembrie, localnicii din mai multe sate din Maramureş au fost afectaţi de inundaţiile ce s-au produs în urma ploilor abundente, după ce judeţul s-a aflat sub cod galben şi portcolaliu de vreme rea. Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului, în urma ploilor abndente, în localitatea Şieu au fost inundate două hectare de teren arabil şi 10 hectare de păşuni şi fâneţe. “Apa nu a ajuns până la drumul judeţean, dar a ieşit pe partea dreaptă cum se merge spre Botiza şi a inundat terenuri şi o casă care este foarte aproape de râu, care a fost practic înconjurată de ape”, a precizat Adriana Iusco, primarul localităţii, arătând că ulterior debitul apei a scăzut. Primarul însă explică de ce s-a revărsat apa şi cum s-ar utea evita asta pe viitor. ”Pe râul Botiza s-a format un dop de mizerii aduse cu apa şi din acestă cauză a ieşit. Trebuie avut în vedere pe viitor, de la ieşire din Botiza până unde avem pompele de apă, pe o distanţă de aproximativ un kilometru, să se  facă un zid de sprijin, să nu mai iasă apa, pentru că atunci sunt probleme cu terenurile şi sunt două locuinţe care ar fi în pericol”, explică el. Acesta a mai arătat că apa care a inundat terenurile a avut circa 20 de centimetri, arată reprezentanţi Instituţiei Prefectului.

Utilaje surprinse pe o insulă

În comuna Poienile de Sub Munte a fost afectat un pod peste râul Cvaşniţa.”Am acţionat cu opt tractoare de dimineaţă, apa a început să mai scadă şi asta nu poate decât să ne bucure. A fost afectat un pod pe râul Cvaşniţa şi două gabioane în zonele Luhei şi Zarica, în lungime totală de 80 m liniari”, a transmis primarul comunei Poienile de Sub Munte, Ştefan Oancea. Probleme au fost şi în localitatea Piatra, comuna Remeţi, unde patru sbofiţeri au intervenit cu o barcă pneumatică pentru evacuarea unor utilaje de excavaţie surprinse pe o insula pe albia râului Tisa. De asemeena, în zona Teceu s-au mai înregistrat ieşiri ale apelor, a arătat primarul Petru Şofineţi.

Alunecare de teren la Cavnic

În oraşul Cavnic, situaţia aparută în urma ploilor a fost puţin mai complicată. Aici a avut loc şi o alunecare de teren. “Situaţia pe care am avut-o, am remediat-o. A fost o alunecare de versant pe drumul DJ 187, în zona minei. Este un versant îmbrăcat în lut, foarte înalt, care a venit în jos până în drumul judeţean. Am curăţat drumul, l-am stabilizat noi cât am putut, dar dacă plouă în continuare, din nou există pericolul să vină până în drum”, a arătat primarul, Vladimir Petruţ. Acesta a mai precizat că au fost efective de la pompieri, poliţie şi 40 de angajaţi ai primăriei, care au curăţat zona. Din păcate, acesta a mai arătat că pericolul nu a trecut. ”Dacă plouă, va fi o problemă mare, pentru că s-a format un crater foarte mare de 30- 40 metri lăţime şi lung de vreo 20 metri, din care se tot rup bucăţi mari şi vin în drum. Dacă vine în drum o bucată mai mare care prinde o vitează foarte mare, maşina care trece pe acolo, nu scapă. Noi, primăria, am pus anul acesta un zid de beton de patru metri înălţime şi 1,5 lăţime şi lung de 30 de metri, dar nu face faţă. Trebuie de urgent rezolvată problema, pentru că dacă îşi dă drumul malul, nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmpla. Acolo sunt izvoare care sapă pământul şi dau drumul la maluri şi nu sunt nici copaci care să ţină zona respectivă. Riscăm să avem la iarnă drumul închis, dacă nu se rezolvă problema, pentru că este gravă”, a mai explicat el. De asemenea, el a mai menţionat că sunt şase gospodării în zonă şi este trafic, existând riscul ca malul de pământ să cadă peste cei care trec pe drum. ”A plouat doar două zile şi a venit malul. Dacă mai plouă, eu nu mai am ce sa fac, vom avea nevoie de ajutor”, a mai declarat primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ.

Cele mai mari pobleme au fost la Crăciuneşti, unde acum situaţia este monitorizată. În localitatea care aparţine de comuna Bocicoiu Mare s-a lucrat pentru ridicarea unui dig  de protecţie cu o înălţime de 1 meru, în vecinătatea staţiei de captare a apei. În zonă sunt prezente efective din cadrul ISU Maramureş, jandarmerie, poliţie, poliţie de frontieră, Serviciul de Gospodărire a Apelor şi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Personalul din cadrul ISU, împreună cu reprezentanţi din cadrul SGA Maramureş, monitorizează în continuare râurile Firiza, Cavnic, Vişeu şi Tisa, în misiune fiind angrenaţi patru ofiţeri şi trei subofiţeri.

În municipiul Baia Mare, au fost infundate două podeţe, iar în localitatea Vişeu de Sus a fost inundat subsolul unei case. In ambele cazuri, s-a intervenit cu o autospecială şi trei subofiţeri.

Mai puteţi citi:

Când trebuie depistat cancerul de sân pentru a preveni dezastrul. Oncolog: „Dacă e descoperit în stadiul I, vindecarea este de 98%“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite