FOTO Izvorul albastru al Izei. Între legendă şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine ajunge în Maramureşul Istoric nu poate să nu audă de Izvorul Albastru al Izei. Un loc pe care orice turist nu o să îl uite niciodată, fiind o zonă de un farmec aparte.

Peştera şi izbucul Izvorul Albastru al Izei este o arie protejată de interes naţional, rezervaţie naturală de tip mixt, situată pe teritoriul administrativ al comunei Săcel.

Aria naturală se află în partea estică a Munţilor Rodnei pe versantul sudic al Muntelui Măgura, aproape de limita teritorială cu judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit declaraţiilor făcute de către primarul localităţii Săcel, Gavrilă Bologa, promovarea acestui obiectiv turistic care aduce faimă comunei Săcel se face deocamdată doar pe siteul primăriei.

“Noi facem promovarea Izvorului Albastru al Izei pe siteul primăriei. Izvorul albastru al Izei este locul de unde izvorăşte râul Iza. Curiozitatea cea mare este faptul că iese la suprafaţă o cantitate mare de apă dintr-un singur loc. Nu e vorba de mai multe izvoare acolo care să formeze râul Iza. 

La 2 km şi jumătate în amonte râul Iza intră într-un ponor numit Peştera Ponor. Săcelul este prima localitate de pe cursul Văii Izei. Izvorul acesta este hotarul, delimitarea administrativ-teritorială a comunei Săcel. Până la intrarea în peştera respectivă se numeşte pârâul Bătrâna. 

image

Adevăratul izvor al Izei este în muntele Bătrâna, vine peste un km la suprafaţă şi apoi intră în pământ pentru 2 km şi jumătate, ca apoi să izvorască la acest izvor albastru al Izei. Drumul de acces în zonă încă nu este reabilitat, nu avem cifre exacte câţi turişti vin zilnic. Din DN 18 până acolo sunt de parcurs 6 km. O să facem pliante de acum încolo şi sperăm că numărul turisştilor să crească”, a explicat primarul Bologa.

Vorbim despre o zonă care nu mai are nevoie de nicio prezentare, de o zonă care îţi taie răsuflarea. Este preferată de cei care vor să şi petreacă un final de săptămână, care vor să fie în mijlocul naturii. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de 100 hectare şi este înclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Potrivit wikipedia,  aria naturală reprezintă o zonă montană (doline, văii, canioane, stâncării, peşteri) unde la intrare în Peştera Izvorul Albastru al Izei, apele pârâului Măgurii intră în subteranul Vârfului Măgurii, străpungând stâncăriile (printr-un canion şi formând mici cascade), fenomene carstice impresionante dezvoltate în calcare eocene atribuite perioadei de mijloc a paleogenului. Denumirea acestei arii protejate geologice şi peisagistice provine de la nuanţa verzui-albăstruie a izvorului carstic, unul din afluenţii de obârşie al râului Iza.

În vecinătatea rezervaţiei naturale se află mai multe obiective de interes touristic, respectiv Biserica de lemn din Mănăstirea Moisei, Mănăstirea Moisei, complex monahal cu biserică de lemn, biserică de zid, chilii, grădini, Biserica de lemn din Mănăstirea Moisei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construcţie 1672, monument istoric, Biserica "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din Săcel, construcţie 1909, monument istoric sau Parcul Natural Munţii Maramureşului. De asemenea, turisştii care ajund în localitatea Săcel au ocazia să mai vadă încă mori ţărăneşti de apă, ajunse o raritate. Mai poate fi vizitat atelierul de lucru şi cuptorul olarului Tănase Burnar (fiul renumitului meşter olar Tanase Cocean), ultimul meşter care lucrează ceramică de Săcel. 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite