Duhovnicii Maramureşului. Serafim Man, duhovnicul lui Steinhardt şi cel care i-a prezis lui Băsescu că va fi preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serafim Man a murit in februarie 2013 FOTO:gazetademaramures.ro
Serafim Man a murit in februarie 2013 FOTO:gazetademaramures.ro

Maramureşul are duhovnicii săi, oameni înzestraţi cu har de la Dumnezeu care de cele mai multe ori au avut de pătimit din cauza credinţei lor. Unul din cei mai cunoscuţi duhovnici ai Maramureşului şi care a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de 12 februarie 2013, la ora 3 si 10 minute, a fost  Arhimandritul Serafim Man.

Acesta a devenit cunoscut şi datorită faptului că a fost duhovnicul lui Nicolae Steinhardt, dar şi cel care i-a prezis lui Traian Băsescu că va ajunge primul om în stat, lucru care s-a şi întâmplat. În 1979 a aflat că este bolnav de cancer la gât, în metastază, trăind cu această boală circa 30 de ani. Asta deşi medicii i-au mai dat atunci câteva luni de trăit. 

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu l-a cunoscut pe Serafim Man pe vremea când era ministru al Transporturilor. A fost prezent la căpătăiul acestuia când a aflat de moartea sa. Nu a fost la înmormântare, Băsescu fiind atunci la Vatican. Se spune că Băsescu a fost de nenumărate ori la Rohia, Serafim Man veghind asupra carierei politice a acestuia. 

Cei care au fost la înmormântare îşi amintesc că atunci când a fost scos sicriul cu trupul său a ieşit soarele dintre nori, cerul devenind senin, deşi înainte plouase.  

Arhimandritul Serafim (Ştefan) Man, s-a născut la data de 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, zona Tg. Lăpuş. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat în obştea mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, actualul Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. “După un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism primind numele de Serafim. 

În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la mănăstire până în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, până în 1971 a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuţ şi Coşteni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie iar în anul 1973 a fost numit stareţ al mănăstirii Rohia. A condus mânăstirea până în 1984 când, din motive de sănătate (cancer la gât) s-a retras. Preacuviosia Sa a fost cel care în anul 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea Mănăstirii şi l-a călugărit”, se arată pe siteul oficial al Mănăstirii Rohia, manastire-rohia.ro.

Părintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj – Napoca si a fost licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1979. În data de 6 decembrie 1973, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul mănăstirii, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. 

Potrivit manastire-rohia.ro, la data de 27 decembrie 2012, de sărbătoarea Sfântului Mc. şi Arhid. Ştefan Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul i-a acordat în semn de preţuire şi respect „Crucea Voievodala Maramureşană”. În noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetăţean de onoare al Oraşului Târgu Lăpuş.

“Duminică, 10 februarie s-a mărturisit şi împărtăşit şi apoi după ani de suferinţă, s-a stins ca o lumânare ce a ars cu credinţă jertfelnică, cu dragoste faţă de Dumnezeu, de mănăstire şi de tot poporul cel dreptcredincios, s-a mutat la Hristos Domnul si la Maica Domnului pe care a cinstit-o şi iubit atât de mult.

A iubit biserica, rugăciunea, Sfânta Liturghie. După ce a fost hirotonit a slujit timp de trei ani neîntrerupt si, după aceea, iubirea şi bucuria cea mai mare era slujirea Sfintei Liturghii şi a Sfântului Maslu. A fost duhovnicul monahilor şi monahiilor de la mănăstirile Rohia, Rohiiţa, Lăpuşul Românesc, Casiel, Habra, Breaza, a sutelor de preoţi şi a credincioşilor din toată ţara, dar, mai ales, a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian care s-a mărturisit la Preacuviosia sa.  

Cu timp şi fără timp, în plină zi şi în miez de noapte a fost la dispoziţia credincioşilor, tuturor dându-le cuvânt de mângâiere si întarire în credinţă, exemplu al minunii lui Dumnezeu fiind însuşi Preacuviosia sa mărturie despre modul cum Dumnezeu l-a vindecat de cumplita boală de care a suferit şi l-a tinut între noi timp de 30 de ani” – aceasta este caracterizarea făcută de cei de la Mănăstirea Rohia. 

Citeste si: Ilie Cleopa şi Iustin Pârvu, duhovnicii Moldovei care au înfruntat Securitatea şi nu s-au lepădat de credinţă

Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea. Lista celor mai cunoscuţi duhovnici români care l-au vândut până şi pe Dumnezeu

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite