Drumul judeţean din Maramureş care n-a „văzut” niciodată asfaltul. Şoferii, păcăliţi de GPS, rămân împotmoliţi la Româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul care n-a ”văzut” niciodată asfalt    Foto: Angela Sabău
Satul care n-a ”văzut” niciodată asfalt    Foto: Angela Sabău

Drumul Judeţean 109G care face legătura între Târgu Lăpuş şi E58, în zona Mesteacăn, prin satul Româneşti, pe o distanţă de aproximativ cinci kilometri, nu a fost niciodată asfalt. De câţiva ani, nici măcar pietruit nu a mai fost.

Satul Româneşti, situat într-una din cele mai pitoreşti zone, în apropiere de Defileul Lăpuşului, poate intra în cartea recordurilor. În Româna anului 2016, aici sătenii se pot ”lăuda” că nu au avut niciodată asfalt pe drumul judeţean 109G, care trece prin sat. De asemenea, nu există niciun magazin, farmacie ori medic. ”Aici, niciodată, asfalt n-o fost numa drum de piatră. Dar de doi ani de zile n-o pus nime’ nicio lopată nici de nisip, nici de piatră, balastru, nimic, nimic. Când plouă-s belţi, din una-n alta”, spune Constantin Marc, de 61 de ani din sat. Pentru că nu există nici mijloc de transport, oamenii au, majoritatea, câte o maşină c care circulă spre comuna Boiu Mare, decare aparţin. Deseori, însă, au nevoie să se deplaseze la Târgu Lăpuş ori Şomcuta Mare, iar asta face ca maşinile să se strice foarte des. ”Acuma am băgat 14 milioane în ea, bucşi rulmenţi, pentru că nu ţin bucşile. În mod normal, ar trebui să ţină de la o revizie la alta, cam la doi ani. Dar aici trebe schimbate în tot anul schimbat, şi mai des”, ami spune omul.

De altfel, acesta arată că în satul parcă uitat de lume, nu există niciun magazin, nicio farmacie, astfel că e nevoie să se deplaseze pentru orice au de cumpărat. ”Facem naveta când avem nevoie, că aici nu avem nici magazin, nici nimic. Şi avem nevoie ori să mergem la magazin în comună, ori la un supermarket în Târgu Lăpuş, sau în Şomcuta, că şi aici ne mai trebuie un zahăr, ulei şi suntem bătrâni, ne mai trebuie un medicament şi nu este farmacie numa în comună. Acolo vine doctoru de dou ori pe săptămână, ne face reţetă şi asistentul de acolo le aduce în Boi (comuna Boiu Mare, n.r.) ca să nu mai merem noi până-n Şomcuta. Da de ai nevoie urgentă de ele, trebe să mergi până-n Şomcuta să le iei”, descrie el traiul în Româneşti.

În sat sunt peste 20 de case locuite, majoritatea de vârstnici, însă tinerii care au rămas muncesc pe la oraş. ”Nu a fost asfalt niciodată şi nu cred că-l vor asfalta vreodată. Nici nu au promis, că aici, primarul, n-are treabă. El a asfaltat două uliţe, da ăsta ţine de judeţ, nu de primărie”, intră în vorbă Eugen Ciocan, un alt sătean, de 35 de ani. ”Eu repar maşina şi de două ori pe an, pentru că ies cu maşina mult mai des. Avem şi copil mic, se mai îmbolnăveşte, iar noi avem de ieşit mai des.

Iarna e şi mai greu. Se mai curăţă drumul, dar fără lanţuri nu prea ieşim. Acolo la curbă nu putem trece fără lanţuri”, mai spune el.

Cum se păcălesc tiriştii cu drumul judeţean 109G ş 110C

Aparatele GPS indică şoferilor că este un drum judeţean care face legătura între Târgu Lăpuş şi E 58, în zona Mesteacăn (în apropiere de Prislop). Numai că drumul drumul judeţan 109G trece prin Româneşti, însă GPS-ul nu îl arată întotdeauna, iar şoferii trebuie să ocolească pe la Ileanda, pe drumul judeţean 110C. Cum intersecţia respectivă este asflatată şi nimic nu trădează faptul că drumul ajunge, la un moment dat, drum de ţară, nu puţini au fost cei care s-au păcălit şi au ajuns în Româneşti unde au avut nevoie să fie tractaţi ca să poată ieşi din noroi. ”Numa eu am tras cel puţin trei sau patru tirşti, dar şi alţii din sat i-au mai tras, că nu numa la mine au apelat. Voiau să iasă la Mesteacăn, de la Târgu Lăpuş, şi pe GPS o apărut că e drumul mai scurt şi i-au băgat pe aici. Acolo interecţia e cu asfalt, iar eu n-o ştiut că pe când ajung aici întâmpină vreo 4-5 kilometri fără asfalt. În curbă, fiind greu, o patinat şi s-o împotmolit. I-am scos de acolo, ce să faci cu ei. N-o să-i laşi pe oameni acolo pân-or asfalta drumul”, mai spune Constantin, râzând.

Responsabil pentru această situaţie este Consiliul Judeţean, care, însă arată că nici în viitor nu se întrevede vreo îmbunătăţire semnificativă. ”E o situaţie pe care o cunoaştem, a mai fost semnalată. Am transmis adrese oficiale către primăria din Boiu Mare şi către administratorul delegat pe drumuri judeţene, Societatea de Drumuri şi Poduri în care le-am cerut cu celeritate să aducă drumul judeţean 109G la o stare de viabilitate normală. Sigur că lucrurile se leagă şi de finanţarea şi bugetul pe care îl au la dispoziţie şi că nu pot să intervină pe întreaga reţea de 800 de kilometri pe care o avem în judeţ în acelaşi timp. Dar sperăm că în această toamnă, primele lucrări la nivel de pietruire vor fi făcute, urmând ca la începutul anului viitor să discutm de o alocare de buget mai importantă către Societatea Drumuri şi Poduri pentru a putea interveni inclusiv la partea de asfalt”, a arătat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. 

Mai puteţi citi:

Baia Mare a pierdut competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Timişoara a reuşit să convingă

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite