Dovadă de  „credinţă”: Catedrală ridicată cu peste 4,5 milioane de euro de la stat şi de la enoriaşi, într-un oraş din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de euro investiţi în ridicarea unui lăcaş de cult care va deveni un simbol al oraşului de pe malul Săsarului. De ani de zile, s-a început construcţia unei catedrale în municipiul Baia Mare. În fiecare an s-au primit bani de la autorităţile locale, cele judeţene, de la Patriarhie sau de la Guvern.

Banii poate au fost mai mulţi în anii electorali. Cert este că până în momentul de faţă s-au investit în această catedrală nu mai puţin de 4,5 milioane de euro.

Catedrala Episcopală este acum într-o fază destul de grea a construcţiei, asta pentru că se lucrează la cupolă. Şi acolo lucrurile merg foarte încet, e suprafaţa mare, e problema de rezistenţă, foarte delicat, trebuie lucrat cu atenţie şi se ridică încet, pentru că altfel, tehnic vorbind, nu poţi.

Anul acesta se dorea ca să fie crucea sus în cupolă, dar nu se va ajunge. Dar la anul va fi ridicată şi crucea. E în funcţie şi de capacitatea financiară şi tehnică. S-a făcut o evaluare de când s-au început lucrările şi transformaţi în euro avem 4,5 milioane euro. Sigur că pare mult, dar dacă faci comparaţie cu kilometrul de autostradă cât costă la noi e mai puţin. 

Câte milioane de euro mai trebuie până la finalizare, e greu de spus. Pictura implică şi ea cheltuieli, suprafaţa e mare, pictura e destul de scumpă, finisajele în general sunt scumpe, e treabă de durată şi va dura”, a declarat Cristian Ştefan, purtător de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru adevarul.

Începuturi după Revoluţia din 1989

Problema acestei Catedrale s-a pus imediat după evenimentele din decembrie 1989, chiar înainte de reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. În vara anului 1990 s-a întocmit un studiu de amplasament pentru acest edificiu, aprobat de forurile în drept, conform legislaţiei de la acea dată. Pe baza acestui studiu s-a organizat un concurs de proiectare. Câştigatoare a concursului a fost declarată o echipă de proiectanţi, condusi de arh. Heres Gheorghe din Iaşi.

La data de 20 iulie 1990, când P.S. JUSTINIAN CHIRA era locţiitor al re-înfiinţatei Eparhii de Maramureş şi Sătmar, a pus piatra de temelie pentru noua catedrală ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului la intersecţia Bulevardului Unirii cu Bulevardul Republicii. A încredinţat conducerea lucrărilor Pr. Trif Vasile de la parohia Sfânta Treime, care în perioada 1990-1992 a realizat lucrări de turnare a betoanelor în fundaţii şi radier şi s-au turnat în principal diafragmele de la subsol. După această scurtă etapă de lucru, activitatea pe şantier a fost întreruptă, cu mare probabilitate din cauza lipsei fondurilor se arată pe siteul de prezentare oficială a acestei Catedrale.

Au mai fost unele tentative de reluare a lucrarilor in anul 1994, dar dupa aceasta data nu mai este consemnata nici o activitate pe santier. În anul 1999 Prea Sfinţitul JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, îşi asumă preluarea şi continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală Sfânta Treime.

Dupa intervenţii şi cereri la Guvernul României, de unde a primit un sprijin financiar substanţial a reuşit să repornească lucrările la catedrală, de data aceasta cu o nouă echipă de specialişti formată din expert tehnic – rezistenţă Dl. Dr. ing. Tarog Dorin, geolog Dl. ing. Zaharia Sorin, arhitect Dl. Cordos Dorel, structura Dl. Dr. ing Zaharia Gelu, constructor trustul AGECOM S.A. Baia Mare patron Dl. ing. Zoicaş Viorel şi ing. constructor Buda Grigore, echipa pe care o cunoscuse şi cu care dealtfel s-a ridicat şi noua biserică a Mănăstirii Rohia”.

La finalizare Catedrala ar urma să aibă 85m lungime, 50m lăţime şi 96m înălţime

Biserica de la primul nivel – fiind placată cu cărămidă de Oradea, pavată pe jos cu gresie porţelanată din Spania, iconostas din caramidă cu icoane în mozaic de Murano. Altar spaţios, sf. masă din caramidă cu o placă de marmură 2/1,50m, gr. 5cm., mobilier din stejar, candelabre din fier forjat. Douăsprezece coloane care sprijina cupola centrală şi nava principală. În partea din spate a bisericii există o sala mare Sala Bizantină, unde se fac expoziţii de icoane, două birouri şi patru magazii. Târnosirea a avut loc în 9 sept. 2003, de către P.F. PETROS al VII-lea Papa şi Patriarh al Alexandriei Egiptului şi P.F. TEOCTIST al României impreuna cu un numeros sobor de arhierei.

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu o gestionare bună a fondurilor care au venit din partea Guvernului României, anul 2008 s-a dovedit a fi unul binecuvântat, pentru lucrările de construire a Catedralei Episcopale, atingând obiectivul propus pentru acest an, adică cota +24m.

In anul 2009, desi a  fost un an de criza financiara, lucrarile de construire la Catedrala au continuat astfel ca la finele anului a fost atinsa cota +35m pe jumatate din suprafata costruita, adica fiind incheiata bolta altarului si pronaosului.

Prin donatiile credinciosilor si a unor binefacatori precum si cu ajutorul de la autoritatile locale, judetene si centrale, speram ca ridicarea catedralei sa fie posibila cat mai curand. In final rezultand un monument de arhitectura bisericeasca ce va deveni simbolul municipiului Baia Mare si al Nord Vestului Romaniei, se arată pe siteul Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare.

Citeste si: Sfaturi „creştine” înainte de turul doi, în diaspora: propaganda BOR pentru candidatul „creştin ortodox”, în bisericile româneşti din Milano

Scrisoarea unui tânăr pentru Patriarhul României: „Nu vă e ruşine că l-aţi vândut pe Dumnezeu cu bucăţica?“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite