Două păduri virgine din Maramureş ar putea intra în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2000 de hectare de păduri virgine ar putea intra în patrimoniul UNESCO, după ce au fost propuse pe o listă alături de alte 20.000 de hectare din cinci judeţe. Reprezentanţi ai UNESCO au efectuat recent o şedinţă de lucru şi au vizitat pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşii Ţibleşului, aflate pe lista popunerilor din Maramureş.

Maramureşul ar putea fi pe harta UNESCO nu doar cu cele opt biserici din lemn, ci şi cu ”obârşia lor”, adică a pădurilor din care provine lemnul din care sunt făcute, după cum spune Costel Bucur, reprezentantul WWF-România. ”Asta înseamnă să reuşim să dăm o dovadă de gestiune responsabilă, după ce ne-am tăiat pădurile în unele zone necontrolat. Totuşi au rămas zone cu păduri neatinse şi asta înseamnă foarte mult”, a precizat el. ”Practic, ne punem pe harta patrioniului mondial UNESCO, pe harta ecosistemelor naturale, a valorilor naturale”, mai completează Costel Bucur.

Pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşi Ţibleşului sunt declarate sit Natura 2000, sunt arii protejate de interes comunitar. Reprezentantul WWF România arată că aceasta a fost o condiţie pentru a putea fi nominalizate să ajungă în patrimoniul mondial. Importanţa acestor păduri încă neatinse de om este extrem de mare, după cum mai arată el. ”Este fanastic de importantă, mai ales în condiţiile schimbărilor climatice. Practic, sistemele acestea nedisturbate de niciun fel de activităţi umane vor avea anumit reacţii. Unele specii vor reacţiona într-un fel, altele în alt fel. E <modelul natural>, să zic aşa. Adică poate să apară o dominare a unei specii în defavoarea altei specii. E <modelul natural> pe care-l poţi urmări şi vei putea vedea cum să ajustezi măsurile, pentru că vei vedea cum se <gospodăreşte> natura singură”, mai explică el.

În Maramureş, peste 23 % din suprafaţa judeţului este ocupată de ariile naturale protejate de interes naţional - rezervaţii ştiinţifice, monumente ale naturii, rezervaţii naturale, parc natural şi parc naţional, alături de cinci arii protejate de interes local. Siturile naturale protejate aparţinând reţelei europene Natura 2000, înglobează majoritatea ariilor protejate de mai sus şi acoperă 31,43% din teritoriul judeţean este reprezentat din 12 situri naturale de importanţă comunitară şi 18,33 % din suprafaţa judeţului de către 5 situri naturale de importanţă avifaunistică.

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenţia omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrâneţe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generaţiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânţa abia încolţită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunităţi: copii, părinţi şi bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieţi armonioase şi sănătoase. Sub coroanele giganţilor de peste 500 de ani mişună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte şi până la vietăţi familiare precum mistreţul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească. Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluţie naturală de mii de ani – nu numai o lecţie vie păstrată în adevărate laboratore ale naturii dar şi o parte a identităţii culturale a comunităţilor locale din România.

Mai puteţi citi:

Invenţia unui băimărean îţi poate salva viaţa. Aplicaţia poate alerta aparţinătorii în cazul unui infarct

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite