Cum poţi să scoţi bani din găini: o afacere de succes începută cu doar câţiva lei în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacare de succes cu gaini FOTO:Gaini Brahma Baia Mare
Afacare de succes cu gaini FOTO:Gaini Brahma Baia Mare

La vârsta de 13 ani, Adrian Gherghel, din Maramureş, a cumpărat de la un bătrân din piaţă două găini de rasă Brahma, pentru fiecare plătind suma de 70 de lei. De atunci a prins drag pentru creşterea acestei rase de găini şi în prezent are o microfermă cu 50 de găini Brahma.

Este povestea de succes a băimăreanului Adrian Gherghel, cel care la vârsta de 18 ani devenea preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări, animale mici şi cu blană, Creasta Cocoşului din Maramureş. A început ca silvicultor şi acum este crescător de găini, fiind printre primii crescători de găini de rasă din Maramureş.

“Pasiunea pentru găinile de rasă am dezvoltat-o undeva la vreo 13 ani. La o trecere prin piaţă am văzut la un bătrânel două găinuşe de rasă. L-am întrebat cât fac, 70 de lei era bucata. Le-am cumpărat, am dat 70 de lei pe o găină, ceea ce era destul de scump. 

Am ajuns cu ele acasă, tata că nu ai minte, nu ştiu ce şi în acel an reproduzs de la el vreo 25 de ani. Am început apoi să achiziţionez din ce în ce mai multe găini şi la ora actual am trei rase. Brahma uriaş, Brahma pitic şi raswa italiană. Valoarea lor este una destul de ridicată, cel mai scump exemplar valorând undeva la 150 de euro”, a declarat Adrian Gherghel.

Acesta a remarcat faptul că această preocupare privind creşterea găinilor implică multă pasiune şi răbdare, iar din punct de vedere financiar “ele au nevoie de medicamentaţie, atenţie sporită în perioada de creştere a puilor, dar în rest mănâncă şi ele grăunţe, la fel ca celelalte găini”. Au fost ani când Adrian Gherghel Adrian a reuşit să vândă ouă şi pui de rasă în valoare de 20.000 de lei.

Găini campioane

O parte din exemplarele pe care le creşte au obţinut premii importante la competiţiile naţionale la care a participat. Cea mai bună găină este cea care adună 100 de puncte la o expoziţie de profil. Punctele se acordă în funcţie de felul în care este întreţinută găina, penajul, picioarele, creasta trebuie să fie roşie şi multe alte aspecte de care se ţine cont într-o astfel de competiţie. 

Ce spune familia

Tatăl lui Adrian Gherghel este foarte mândru de fiul său şi pasiunea sa pentru creşterea găinilor, una care pentru mulţi ar putea părea cel puţin neobişnuită. Însă acum a ajuns să îl susţină în tot ceea ce face. “De la vârsta de 7 luni l-au luat bătrânii la el. Crescând în vecini, era un vecin care creştea găini mici şi atunci l-a interesat. Odată vine acasă şi mi-a spus că a cumpărat nişte găini. Nu m-am gândit niciodată că va ajunge atât de departe cu această pasiune. 

După anul 2000 mi-a spus că a găsit o Brahma columbiană în Tăuţii Măgherăuş, am dat 250 de lei pe ea atunci şi de atunci a început să crească găini Brahma. Au fost ani când am avut şi 400 de găini, cheltuielile sunt enorme. Nu e câştigul neapărat mare, dar e plăcerea lui de a le creşte. 

Stă ore întregi şi priveşte o grupă de găini. E satisfacţie pentru mine că pot să îl ajut. Ne-am şi certat, că investiţiile erau mari. Dădeau câte 400 de lei pe gâini. Mi-a spus Tată, opreşte-mă de la orice, numai de la găini nu”, a explicat tatăl bărbatului, Victor Gherghel. 

CIteste si: 

A plouat cu găini moarte în curtea sediului ACL. Iohannis: Este un simbol nazist de ameninţare cu moartea

Alegeri prezidenţiale 2014. Grigore Cartianu, despre atacul cu găini îndreptat împotriva lui Klaus Iohannis

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite