Cum poţi fi amendat la picnic cu 5000 de lei. Aruncarea gunoiului în natură te lasă fără un salariu pe o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă spui picnic, spui distracţie, manele, prăjeli şi mult alcool. Doar că distracţia te poate lăsa fără sume frumuşele din portofel dacă eşti prins că ai aruncat gunoiul anapoda sau că ai făcut focul pentru prăjit slănina în alt loc decât cel special amenajat.

Maramureşenii trebuie să cunoască şi să respecte prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, care reglementează aceste activităţi desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvata a activităţilor de picnic. 

Ei trebuie să ştie că dacă aruncă gunoiul în locuri neamenajate riscă o amendă între 200 şi 2000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, pot fi sancţionaţi cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei. 

În primul rând, maramureşenii aflaţi la picnic trebuie să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări, trebuie să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă. Apoi, picnicarii trebuie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă, să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective, să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat sau să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop. 

Legea mai prevede faptul că cei care merg la picnic trebuie să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate, să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic, împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic fiind interzise. 

Tot legea interzice hrănirea animalelor sălbatice, la fel să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit. Este strict interzisă, de asemenea, scrierea de mesaje, trebuie păstrată liniştea pentru a nu deranja viaţa sălbatică sau pe ceilalţi din jur. Ţigările nu trebuie aruncate decât în locurile special amenajate şi nu în ultimul rând maramureşenii trebuie să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru aceste activităţi.

Conform Legii privind desfăşurarea activităţilor de picnic, cetăţenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte zonele de recreere, pot fi sancţionaţi cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 şi 5000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. 

Citeste si: Google, Apple şi Microsoft, vizate şi în Australia pentru „ocolirea” impozitelor

Avertismentul Agenţei Naţionale de Securitate a SUA: Ideologia Statului Islamic „rezonează tot mai puternic“ cu americanii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite