Cea mai mare nevoie a refugiaţilor ucraineni care ajung în România. Vasile Vlaşin: „De 25 de zile tot spun asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Vlaşin, la vama Sighet, ajută refugiaţii să ajungă la destinaţiile dorite
Vasile Vlaşin, la vama Sighet, ajută refugiaţii să ajungă la destinaţiile dorite

Războiul din Ucraina a făcut ca peste sute de mii de oameni să părăsească ţara. Peste 500.000 de refugiaţi au ajuns în România, unde voluntarii şi autorităţile s-au mobilizat pentru a-i ajuta. Mulţi nu au unde să meargă, alţii vor să ajungă în ţări din vest.

Valul de refugiaţi ucraineni care au ajuns în România a determinat o mobilizare masivă pentru ajutorarea lor. Sunt în marea majoritate oameni simpli, care fug din calea războiului şi caută un loc sigur unde să se ducă.

Românii s-au mobilizat cu ajutoare, alimente, îmbrăcăminte. Dar voluntarii spun că nu asta este cea mai mare nevoie a lor. Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei „Părinţi Salvatori”, spune că ceea ce le lipseşte cel mai mult refugiaţilor este transportul până la locul unde vor să ajungă. 

„Asta e cea mai mare nevoie a lor, pentru că au nevoie de siguranţă, de certitudine şi asta ei o pot găsi într-o ţară unde există şi oportunităţi de protecţie socială, şi de locuri de muncă mai bine plătite. Şi e normal, din moment ce şi românii pleacă în Europa de vest, e clar că şi ucrainenii îşi doresc să plece tot acolo”, spune el.

Motorina, cea mai necesară

Sunt 25 de zile de când strig un singur lucru: motorină! Mulţumesc din inimă celor care au înţeles nevoia reală a refugiaţilor şi vin alături de noi ca să putem fi în mişcare continuu. Avem munţi de haine. Depozite pline, de care refugiaţii nu au nevoie, deoarece au haine pe ei. Folosim puţine, în special pentru bărbaţii care trec înot râul Tisa. 

După terminarea războiului e posibil să aibă nevoie de ele. Avem mâncare suficientă pentru toată lumea. Dar majoritatea refugiaţilor sunt în tranzit, mănâncă puţin, nu stau la ospăţ. Avem suficient încât să le punem rezerve de mâncare şi pentru drum. Dacă doriţi să ajutaţi în mod direct şi eficient refugiaţii, vă rgăm să ne ajutaţi cu combstibil”, mai spune el. 

De o lună de când se află în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, Vasile Vlaşin spune că a ajutat mii de refugiaţi ucraineni să plece mai departe spre destinaţia dorită. Şi, spune el, majoritatea vor să plece, prea puţini fiind cei care vor să rămână aici. 

Sunt şi unii care vor să stea cât mai aproape de graniţă în speranţa că războiul se va termina cât de repede şi se vor putea întoarce acasă. Dar cei mai mulţi îşi doresc să plece undeva. Sunt traumatizaţi, sunt speriaţi, ei vor să ajungă acolo unde vor să ajungă”, mai spune el.

Puţini aleg să călătorească cu trenul

Vasile Vlaşin mai spune că refugaţii pot să circule gratis cu trenul, însă puţini aleg aceast variantă, dacă vor să ajungă în Europa. „Pentru a ajunge până în Germania de exemplu, trebuie să schimbe trenul de mai multe ori şi majoritatea refugiaţilor sunt femei cu copii, persoane în vârstă, persoane cu fel de fel de probleme de sănătate, cu handicap”, explică el.

„Până acum am ajutat peste 26.000 de persoane să ajungă la destinaţia dorită. Mijloace de transport am obţinut prin bunăvoinţa unor firme de transport din zonă, din Maramureş. Autocarele sunt gratuite, fără beneficii pentru firmă, dar ceea ce trebuie să asigurăm noi e motorina şi taxele de autostradă”, mai spune el.  

Voluntari din străinătate

În ajutor au venit şi voluntari din străinătate. 

„Mulţi aduc haine, dar nu ne trebuie. Mai sunt care aduc şi mâncare. Am început să-i conving să nu vină cu dubiţe de marfă sau cu camion, ci să transporte ajutoarele respective cu microbuze sau cu autocare. Şi în felul ăsta, la întoarcere pot să transporte persoane.

Numai că ei de multe ori vin şi vor să plece imediat, crezând că avem oameni gata să le umplem autocarul. 

Dar nu întotdeauna avem oameni suficienţi care vor să meargă pe destinaţia lor şi atunci rămâne cel mai eficient mod de ajutor, dacă cineva vrea să ajute în mod real refugiaţii, să ajute cu motorină. Fie că vine cu motorină în canistre, fie că oferă abonament la o companie, o linie de benzinării, fie pur şi simplu dacă vrea să doneze contavaloarea unui litru sau cât vor, fiecare cât vrea şi cât poate”, mai spune Vlaşin.

Colaborare cu alte puncte vamale

Colaborarea cu celelalte puncte de trecere a frontierei îi ajută să completeze locurile goale din autocare şi microbze, atunci când nu sunt suficienţi oameni pentru o destinaţie. 

„Eu sunt în colaborare şi cu vama Siret şi cu Albiţa şi Halmeu şi dacă au ei nişte locuri libere la autocarele lor, de exemplu cei care vin dinspre Siret mă anunţă. Eu dacă am locuri libere, anunţ vama Halmeu, să luăm şi de acolo, în aşa fel încât maşinile să fie mereu complete, să consumăm eficient fiecare litru de carburant”, mai arată Vasile Vlaşin.

Preşedintele Asociaţiei Părinţi Salvatori vrea să transmită în mod aparte un mesaj tuturor. 

„Ştiu că sunt discuţii multe în spaţiu public, vis a vis de componenţa refugiaţilor. Refugiaţii sunt ca toţi oamenii dintr-o ţară. Sunt şi bărbaţi care fug de război, sunt şi milionari cu limuzine scumpe, sunt şi femei însărcinate şi bătrâni bolnavi, sunt şi copii cu handicap. 

Refugiaţii sunt ca toţi oamenii unei ţări şi i-aş ruga pe cei care citesc să nu se uite doar la o categorie, să nu se lase impresionaţi doar de o categorie, de o ştire în care cineva a trecut cu un milion cash în geamantan. 

Sunt şi asemenea oameni, însă marea majoritate a populaţiei unei ţări sunt oameni care, unii dintre ei şi pe timp de pace trăiau la limita supravieţuirii. Şi aceştia sunt oamenii care trebuie ajutaţi. 

Evident că cel care are maşină scumpă nu se opreşte la noi în vamă să ceară un sandvici. Nici nu vine să doarmă într-o sală de sport. Dar marea majoritatea a refugiaţilor au nevoie de ajutor”, conchide el.

Citeşte şi:

Incendiu puternic într-o pădure din Maramureş. Sunt afectate circa 20 de hectare de vegetaţie forestieră

Captură de bani, arme şi droguri în Maramureş. Traficanţi prinşi în flagrant

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite