Care este secretul lasagnei făcute în casă. Ingredientele care-i dau gustul delicios
0Fie că e vorba de pizza, spaghetti, paste sau lasagna, când e vorba de mâncare italiană, cei mai mulţi dintre noi ne gândim la o gustare savuroasă. Majoritatea, însă, este de acord că mâncarea italiană gătită acasă nu este la fel de gustoasă ca şi cea gătită în restaurant, de bucătarii specializaţi.
Multe dintre specialităţile de paste italiene sunt preparate în casă, iar gustul nu diferă de cele preparate de bucătarii italieni. Când vine vorba de lasagna, însă, nu e acelaşi lucru. ”Nu se prepară la fel de simplu ca şi pastele obişnuite sau pizza, pe care acum o face toată lumea, Cu lasagna e ceva mai mult de lucru şi e nevoie de ingrediente speciale”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 40 de ani.
”Copiilor le place foarte mut şi se bucură ori de câte ori gătesc lasagna. În ziua în care le prepar, nu mai am nevoie să gătesc altceva, pentru că nu mai vor să guste alte feluri de mâncare”, mai spune ea amuzată.
Chiar dacă nu este reţeta ei personală, băimăreanca spune că o prepară de ani de zile şi că nu dă greş. ”Ca să obţii acelaşi gust ca şi la restaurant ai nevoie de ingredientele specifice mâncării italiene: oregano, nucşoară, cimbru etc”, dezvăluie ea secretul.
Pentru o porţie de lasagna avem nevoie de:
400 g foi lasagna
200 g parmezan aromat
500 g carne tocată
1-2 cepe
Condimente (sare, piper, organo, rozmarin, dafin, ierburi italiene)
350-400 g roşii pasate sau tăiate cuburi
3-4 linguri de ulei
Pentru sosul Bechamel avem nevoie de:
100 g unt
1-2 linguri de făină
500 ml lapte
Condimente (sare, piper, dafin, nucşoară, cimbru)
Ana Stan spune că foloseşte foile de lasagna care nu au nvoie de prefierbere, pentru a-şi uşura munca. Pentru început, ceapa tăiată mărunt se pune la călit puţin înulei, apoi se adaugă carna tocată. După ce s-a făcut, se adaugă roşiile pasate şi condimentele, apoi se lasă pe foc până se fierb bine toate. ”Unele reţete recomandă folosirea a 150 ml de vin roşu, înainte de a pune roşiile. Eu prefer să nu îl pun, dar cu siguranţă, gustul este deosebit”, mai adaugă ea.
Până se face bine carnea cu roşiile, separat se prepară sosul Bechamel. Se pune untul la topit, apoi se adaugă făina, se dă deoparte şi se amestecă până se omogenizează. Se adaugă laptele încet, puţin câte puţin, şi se mai pune un pic pe foc, doar până dă un clocot şi se îngroaşă compoziţia.
În tavă se pune o foaie de lasagna, iar deasupra se toarnă câteva linguri de sos Bechamel. Peste, se toarnă câteva linguri din sosul de care tocată, iar pe deasupra se va pune parmezan. ”Şi parmezanul este foarte important. Dacă nu este aroma suificient, nu vom obţine gustul specific. Cel mai bun este cel întreg şi îl răzuim noi doar înainte de a-l folosi, pentru că aşa îşi păstrează mai bine aroma”, mai spune ea. Operaţiunea se repetă până se acoperă toate foile cu sosuri, iar pe deasupra, pe ultima foaie se toarnă mai mult sos Bechamel şi parmezan din belşug.
Se dă la cuptorul preîncălzit pentru circa 30-40 de minute, dar nu se încălzeşte la mai mult de 200 de grade, pentru că atunci se va rumeni prea repede pe deasupra, iar interiorul nu va fi făcut.
Mai puteţi citi:
De ce bărbaţii uită mai uşor decât femeile momentele importante din viaţă