Canicula te poate ucide. Sfaturi pentru maramureşenii cu probleme de sănătate. Căpuşele dau şi ele probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canicula te poate trimite în lumea cealaltă. Având in vedere temperaturile extreme si depăşirea indicelui de confort termic care sunt prognozate pentru următoarele zile, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş face o serie de recomadări către populaţie.

În primul rând este necesară evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11:00 – 17:00, consumul zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. 

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Se recomandă evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) datorită proprietăţilor diuretice ale acestora. Este indicat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. 

Apoi trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc), la fel cum este de evitat expunerea copiilor mici şi a sugarilor la orele de maximă iradiere.

Pentru persoanele vârstnice, bolnavi cronici, se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit, aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei, încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de caldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii. De asemenea, se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit.

Datorită intensificării circulaţiei în ultima perioadă a unor vectori purtători de germeni, mai ales căpuşe şi ţânţari, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie nespecifică, mai ales verificarea integrităţii tegumentelor la revenirea din excursii şi înlăturarea cât mai urgentă a căpuşelor, aplicarea de substanţe insecticide pe tegumente şi îmbrăcăminte, prezentarea la medicul de familie în cazul aparitiei de febra, leziuni cutanate, etc.  

“De asemenea, recomandam reprezentantilor autorităţilor administraţiei publice locale din judeţ sa aplice, conform competentelor, măsurile care trebuie luate în caz de caniculă,  şi necesitatea colaborării cu autorităţile sanitare din judeţ în vederea diminuării consecinţelor caniculei”, au anunţat oficialii DSP Maramureş. 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite