Biserică „aventuroasă și chinuită“ de la 1880, pe cale să se dărâme. Este într-un sat din Maramureș

0
Publicat:

Acoperișul bisericii de la Buteasa (Maramureș) s-a prăbușit în ianuarie 2019, iar autoritățile au eșuat în încercarea de a o reabilita înainte de acest eveniment. În prezent, o asociație care a reușit să facă datarea dendrologică face eforturi pentru a obține banii necesari.

Este unică în zonă datorită sistemului constructiv „în căței”  FOTO ROST
Este unică în zonă datorită sistemului constructiv „în căței” FOTO ROST

Biserica de lemn din satul Buteasa (Maramureș), ce aparține de orașul Șomcuța Mare, are un sistem constructiv unic, „în căței” și a fost datată dendrologic de către un ONG local. Așa s-a stabilit că lemnul a fost tăiat între 1882 și 1884, iar căpriorul vestic (piesă din acoperiș) a aparținut altei biserici înainte, fiind datat la 1702.

Același ONG caută o sursă de finanțare după ce a realizat un proiect pentru reabilitarea vechiului lăcaș de cult, care acum este, de fapt, o ruină. Totuși, specialiștii în domeniu spun că merită salvată, chiar și în această situație.

Clădirea mai poate fi reabilitată FOTO ROST
Clădirea mai poate fi reabilitată FOTO ROST

În prezent, asociația ROST (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) are un proiect în fază D.A.L.I (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) și încearcă din răsputeri să găsească o sursă de finanțare pentru reabilitarea lăcașului de cult.

Proiectul pentru reabilitarea ei finalizat

Starea bisericii bătrâne este încordat de proastă privită din afară, iar înăuntru pare o seră abundentă. Detaliile sale sunt încă emoționante, în pofida bătrâneții. De povestea ei nici nu mai trebuie să amintesc. Aventuroasă și chinuită, până în ziua de azi”, arată arhitecta Laura Zaharia pe pagina asociației.

Lemnul ei este afectat de fungi  FOTO ROST
Lemnul ei este afectat de fungi FOTO ROST

Putem să ne unim forțele pentru ca povestea bisericii din Buteasa să continue? Proiectul în faza D.A.L.I. este finalizat – este un proiect complex și conștiincios întocmit, deși s-a întins pe mai mulți ani (sau poate tocmai de aceea), datorat finanțărilor primite de la Consiliul Judeţean Maramureş, sponsori privați, ARCOLAR + munca voluntară a Asociației. Asociația ROST are nevoie de sprijin în căutarea fondurilor pentru materializarea proiectului de restaurare și reconstrucție. Vă rog nu vă lăsați influențați de tonul calm al solicitării, de fapt acesta este un apel disperat”, mai scrie ea pe rețelele sociale.

Biserică aflată pe lista monumentelor în colaps

În prezent, din biserică au mai rămas doar pereții și turnul, despre care specialiștii asociației spun că are o structură sănătoasă, cu material lemnos cu secțiuni mari și cu îmbinări bine lucrate, ce se prezintă în stare bună.

Însă corpul bisericii, mai precis pereții rămași, prezintă semne de atacuri biologice cu fungi, ce s-au soldat cu suprafețe de putregai și pierderi de material.

Bserica se află în colaps  FOTO ROST
Bserica se află în colaps FOTO ROST

Biserica din Buteasa se află pe Lista monumentelor istorice din Maramureș aflate în colaps, împreună cu alte 10 monumente istorice din județul Maramureș, conform raportului Direcției Județene pentru Cultură Maramureș către Ministerul Culturii.

Biserica este păstrătoare a unor informații pe care suntem obligați a le cerceta și a le conserva pentru urmașii noștri. Ea reprezintă o parte însemnată din istoria comunității locale. Este lada de zestre a satului Buteasa și o mărturie importantă pentru Țara Chioarului”, mai arată asociația pe pagina sa de web.

De altfel, biserica din Buteasa este singura biserică din lemn cu sistemul constructiv ”în căței” din zonă. Mai mult decât atât, acest obiectiv poate deveni o atracție turistică. Defileul Lăpușului din apropiere poate crește potențialul turistic al zonei.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite