Beneficiile şahului, sportul care antrenează mintea. Cum ajută la creşterea coeficientului de inteligenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şahul, numit şi sportul minţii, dezvoltă şi modelează gândirea. Cel puţin asta susţine Dacian Pribeanu, multiplu campion naţional la şah pentru nevăzători (14 titluri) şi singurul maestru nevăzător din Romania din cadrul Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE).

Potrivit multiplului campion national la şah pentru nevăzători, sportul minţii influenţează deciziile, afacerile şi viaţa. Mai mult, avantajul înfrângerii într-o partidă de şah îţi lasă şansă de a te autoevalua, autocunoaşte şi  atotstăpâni, iar la final aceste înfrângeri duc la un mare câştig în plan educational, şi anume puterea de autoeducare. De asemenea, învăţând şi practicând şahul, poţi sa obţii un tip de inteligenţă. 

Cum ajută şahul în dezvoltarea sistemului economic

Potrivit lui Dacian Pribeanu, regulile fac ca o partidă de şah să se poată desfăşura, la fel cum tot regulile fac ca de exemplu, sistemul economic să poată fi funcţional. Mai exact, elementul strategiei din şah, numit „siguranţa regelui”, oglindeşte un principiu care se află şi în zona financiară, numit „managementul riscului financiar”. „Ocuparea centrului”, un principiu al strategiei jocului de şah poate fi, de asemenea,  privit ca „monopolul” din economie şi se desfăşoară în baza aceluiaşi principiu. 

Şahul ajută la creşterea coeficientului de inteligenţă

Studiile educaţionale şi psihologice care au fost realizate pentru a scoate la lumină beneficiile pe care le au copiii de pe urma practicării şahului au arătat că jocul minţii ajută la creşterea coeficientului de inteligenţă, la rezolvarea problemelor de la diferite materii de la şcoală, la îmbunătăţirea abilităţilor de citire, memorie şi limbaj. De asemenea, jocul de şah încurajează gândirea critică, creativă şi original, dar şi demonstrează importanţa elaborării unui plan, a concentrării, şi arată consecinţele deciziilor luate.

Conform rezultatelor unor studii efectuate de către specialişti din diverse ţări, concluzia a fost una unanimă - şahul ajută la dezvoltarea personalităţii copiilor şi tinerilor, determinând o îmbunătăţire reală a performanţelor şcolare.

Citeşte şi

Cum va fi promovată România turistică printr-un documentar realizat de o televiziune din Coreea de Sud

Destinaţii de vacanţă toamna. Unde poţi să te relaxezi în această perioadă a anului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite