Amintirile unui veteran din Al Doilea Război Mondial: „Apa era otrăvită şi nu puteam bea decât de la izvor din pământ“
0
Maramureşul mai are veteranii săi de război. „Adevărul“ vă spune povestea lui Aurel Breban, în vârstă de 94 de ani, care a supravieţuit ororilor celui de-Al Doilea Război Mondial.
Aurel Breban are 94 de ani şi povesteşte oricui este dornic să îl asculte povestea sa de viaţă: cum a trăit pe viu ororile Celui De-al Doilea Război Mondial, cum a fost prizonier timp de două luni într-un lagăr din Ungaria.
"Sunt născut din 1921, iulie 5, oraşul Baia Mare. În 1942, după ce ne-o ocupat trupele horthyste, ne-a dus în armată la batalion 1 Vânători de Munte. Unde am dat de greu. Am stat un an de zile acolo, ne-au trimis apoi în ceva localitate din Ungaria, unde de abia am găsit acea zonă. Acolo în 1944 au fost bombardamente mari, de la cazărmi la toate clădirile de acolo. Când era mâncare, când nu era. Şi era tare greu. După 23 august, sfârşit de august-septembrie, ne-o trimis la Dolina.
O localitate, unde nu ştiu. Pe când am ajuns până în zona aceia, a fost ocupată de ruşi. Ne-o pus la muncă, că s-o dat gardă, armament şi greu şi greu. Apa era otrăvită şi nu era voie să bei decât de la izvor apă proaspătă care ieşea din pământ.
Cu greu am scăpat de acolo, unde am fost prizonieri, în localitatea Jaszbereny, în Ungaria. Am stat într-un lagăr acolo, unde a fost unitatea militară maghiară. De acolo am scăpat cu greu, că o venit românaşii şi ne-o scos ca voluntari să mergem în armata română. Să luptăm mai împotriva celorlalte trupe horthyste şi hitleriste. Am stat numai două luni în lagăr, dar o foarte greu rău", îşi aminteşte Breban Aurel.
Acesta nu poate uita cum au fost vremurile de după Cel De-al Doilea Război Mondial. Îşi aminteşte că se găseau alimente cu greu, erau oraşele distruse şi trebuia să o iei de la capăt. A luat-o şi acum a ajuns la 94 de ani. Doar că în loc să se bucure de bătrâneţe, veteranul nostru de război a venit cu problemele sale la Avocatul Poporului. Probleme care sunt legate de pământ.
"Am venit la Prefectură cu terenurile luate în mod abuziv şi pe care s-a construit. E vorba de zona Grigore Ureche, unde am avut moştenire de la socrul meu. Care în Primul Război Mondial a lucrat pe meleagurile Americii. Când o venit de acolo o venit cu o ladă de bani şi o cumpărat pământ. Nu şi-o luat maşină şi alte bunuri.
Ne-am împărţit în trei, ca fraţii, şi acum la noi o venit ăştia cu ideile comuniste şi o împărţit ei cum o vrut totul. Şi eu umblu după drepturile mele de după Revoluţie. Cu toate acestea, pentru că am lucrat în mină aproape 20 de ani, unde m-am îmbolnăvit de silicoză, umblu şi după sănătate, dar şi după dreptate. Mă lupt cu morile de vânt, dar văd că în zadar", a adăugat Breban. Acum are o pensie de 1200 de lei şi spune că banii aceştia i-a câştigat pe merit.
Citeste si: VIDEO Camionagiu din Bârlad, decedat într-un tragic accident din judeţul Buzău