Primarul milionar dintr-un oraș al Moldovei își pierde funcția din cauza unui profit de 600 de lei. Cum s-a întâmplat totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, Înalta Curte de Justiție și Casație a respins recursul făcut de Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești, împotriva sentinței  de acum doi ani a Curții de Apel Bacău, care l-a confirmat în starea de conflict de interese.

Haddaway și Laurențiu Neghină, de Revelion 2023, la Onești FOTO Laurențiu Neghină
Haddaway și Laurențiu Neghină, de Revelion 2023, la Onești FOTO Laurențiu Neghină

Acum își va pierde funcția și nu va candida la alegerile din 9 iunie. 

Edilul  este un om de afaceri de mai bine două decenii, cu avere estimată la mai multe milioane de euro. Familia Neghină deține un lanț de supermarketuri în județul Bacău (Nevila), terenuri, spații de producție, spații comerciale, un apartament, o vilă de 1592 de metri părați construiți, în Onești dar și mașini scumpe, cum ar fi un Mercedes Maybach de peste 200 de mii de euro.

Primarul a făcut o greșeală în 2012, când ocupa funcția de primar. Un salariat al Primăriei Onești a achiziționat pentru și în numele UAT Onești dulciuri în valoare de 18.000 de lei, de la o firmă la care Laurențiu Neghină era acționar, care apoi au fost dăruite colindătorilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Edilul, din neatenție, a semnat factura, iar de aici necazurile s-au ținut lanț.

„De menționat este faptul, că valoarea adaosului comercial pentru marfa respectivă a fost în valoare de 600 lei. Ulterior factura cu produsele achiziționate și distribuite colindătorilor a ajuns pe biroul meu de primar, așa cum se întâmplă cu orice factură, pentru a fi aprobată la plată.

Faptul că am aplicat indicativul DEF și semnătura pe factura respectivă, fără să am vreo idee că acest lucru ar fi trebuit să îl facă secretarul primăriei în acest caz, m-a făcut ulterior vinovat de “conflict de interese”.

În perioada imediat următoare un alt salariat al primăriei, „vigilent și bine intenționat”, a trimis o copie a facturii respective către Agenția Națională de Integritate (ANI). În baza acelei informații ANI a întocmit un raport prin care a constatat un “conflict de interese”.”, precizează edilul într-o postare pe Facebook, care a devenit virală.

Laurențiu Neghină a contestat raportul ANI în instanță. Magistrații au apreciat că fapta edilului este de natură penală iar acesta a fost trimis în judecată. Totodată, la acel moment a fost suspendat procesul civil cu Agenția Națională de Integritate.

Pentru conflict de interese, Neghină a fost judecat și condamnat la patru luni închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a alege și de a fi ales pentru o perioadă de doi ani și patru luni. În acest fel, nu a putut candida în 2016 la alegerile pentru funcția de primar al Oneștiului.

În 2020, după ce a trecut perioada de pedeapsă și interdicție, edilul a candidat și a fost ales primar, dar semnătura din 2012 pentru dulciurile de Sărbători a continuat să-și facă efecte.

„Între timp a fost reluat procesul privind contestația mea împotriva raportului ANI și ca o coincidență stranie în urmă cu trei zile, acum în prag de alegeri a venit sentința cu respingerea contestației mele împotriva raportului ANI.

Deși pentru fapta identificată prin raportul ANI am primit și executat o pedeapsă privativă de libertate cu suspendare și coroborând cu principiul că pentru aceeași faptă nu poți fi pedepsit de două ori, eu în percepția ANI, nu aș mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani, după terminarea mandatului de primar, în condițiile în care conform codului administrativ, pentru un conflict de interese, pedeapsa maximă este tăierea a 10% din salariu pentru o perioadă de maxim 6 luni”, spune primarul Laurențiu Neghină.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite