„Ora de dirigenţie în centrul de documentare şi informare”. Activitate metodică destinată profesorilor documentarişti din judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău  în parteneriat cu Şcoala "Ştefan cel Mare" Zemeş, organizează mâine, începând cu ora 10, la Centrul de Documentare şi Informare din Zemeş, a doua activitate metodică, din acest an şcolar, a profesorilor documentarişti şi a responsabililor centrelor de documentare şi informare din judeţ.  Următoarea întâlnire va avea loc la Buhuşi.

Tema întâlnirii, „Ora de dirigenţie în centrul de documentare şi informare”, permite împărtăşirea bunelor practici în colaborarea profesorului documentarist, cu dirigintele unei clase. Autocunoaşterea şi dezvoltarea personală, comunicarea interpersonală, managementul informaţiilor şi al învăţării, planificarea carierei, respectiv calitatea stilului de viaţă, sunt elemente ale unei educaţii pentru un viitor socio-profesional, pe care şcoala o oferă printr-un curriculum adaptat, prin strategii didactice individualizate şi specialişti din învăţământ, sau din alte domenii. „Activitatea metodică va avea şi atributele unei sesiuni de formare şi se va desfăşura într-o manieră atractivă, deschisă şi interactivă. Credem că, în urma participării la aceste întâlniri tematice, profesorii documentarişti, dar şi cadrele didactice care au responsabilitatea funcţionării C.D.I.-urilor, îşi vor îmbogăţi portofoliul de cunoştinţe în domeniul politicii documentare din şcoli”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Ora de consiliere şi orientare, ale cărei conţinuturi de învăţare au fost menţionate, favorizează deschiderea către exploatarea unui  spaţiu alternativ celui al sălii de clasă (centrul de documentare şi informare), cu rol important în motivarea implicării elevului în exersarea competenţelor cheie, antrenate, de-altfel, în diverse contexte (formal, nonformal, informal), dar şi pe tot parcursul vieţii.

Activitatea metodică cuprinde desfăşurarea unei lecţii demonstrative, cu subiectul „Dicţionarul meseriilor” şi susţinerea unui referat tematic. „Misiunea principală a CDI este de a dezvolta o cultură a informaţiei, aflată pe diferite suporturi, cu care elevii se (re)familiarizează permanent.  Ei îşi descoperă, astfel, „nevoia de carte” sau, în sens mai larg, „nevoia de cunoaştere”, prin intermediul lecturii, integrată în acţiunile de învăţare şi de recreere din cadrul şcolii“, a mai spus Gabriel Stan.

Următoarele întâlniri metodice se vor desfăşura sub coordonarea CCD Bacău, în luna februarie 2015, la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Comăneşti, şi în luna mai, la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” Buhuşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite