ONG-uri pentru persoane cu handicap, paravan pentru a obține ilegal bani de la firme și persoane fizice

0
Publicat:

Cinci percheziții au fost efectuate la asociații neguvernamentale din regiunea Moldovei, suspectate că se foloseau de statutul lor pentru a obține sume mari de bani din donații, în scop personal.

Cinci percheziții au fost efectuate la asociațiile suspectate de delapidare FOTO arhivă Adevărul
Cinci percheziții au fost efectuate la asociațiile suspectate de delapidare FOTO arhivă Adevărul

Potrivit anchetatorilor, mai multe asociații neguvernamentale înființate cu scopul de a ajuta persoane cu dizabilități din județele Neamț, Bacău, Iași, Suceava și Vaslui au fost, de fapt, folosite drept paravan pentru însușirea unor sume de bani.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, au pus în executare pe 7 septembrie, în județul Neamț, cinci mandate de percheziție domiciliară și cinci mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal, în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare.

„De la începutul anului 2020 și până în prezent, reprezentanții unei asociații non-profit ar fi colectat sume de bani de la diverse persoane fizice sau juridice, din județele Neamț, Suceava, Vaslui, Iași și Bacău, sume care ar fi fost folosite în interes propriu și nu în scopul pentru care a fost înființată asociația”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă și aproximativ 15.000 de lei, 3.700 de euro, 120 de lire sterline și 20 de dolari.

Cinci persoane, cu vârste cuprinse între 34 și 55 de ani, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în vederea continuării cercetărilor.

30 de milioane de lei cheltuiți de un ONG pe bunuri și servicii supraevaluate

Oamenii legii au descoperit acum câteva luni că un alt ONG a folosit bani publici, pe care i-a folosit în cu totul alte scopuri decât cele legale.

Poliţiştii au făcut, pe 25.05.2022, şapte percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, într-un dosar care vizează un ONG care ar primit fonduri în valoare totală de 30 de milioane de lei de la o autoritate locală şi le-ar fi cheltuit pe bunuri şi servicii la preţuri supraevaluate.

„Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară, în Bucureşti şi  judeţele Ilfov şi Ialomiţa”, au precizat reprezentanții IPJ București.

De asemenea, au fost puse în aplicare şi ordonanţe de ridicare a unor înscrisuri, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare şi evaziune fiscală. 

Potrivit aceleiași surse, din datele şi probele administrate în cauză, „a rezultat bănuiala rezonabilă  că o organizaţie nonguvernamentală ar fi beneficiat sistematic, în anul 2020,  de fonduri publice locale, ale unei autorităţi locale, în valoare de aproximativ 30 de  milioane de lei, pe care le-ar fi cheltuit pentru a achiziţiona, în mod direct, la preţuri supraevaluate, mai multe bunuri şi servicii.”

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite