O nouă petiţie împotriva autostrăzii Braşov–Bacău. Locuitorii unui sat susţin că drumul rupe localitatea în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

În comuna Hărman, din judeţul Braşov, a început o campanie de strângere de semnături de la locuitorii nemulţumiţi de faptul că traseul trece prin localitatea Podul Olt. Este a doua localitate care se opune A13 Braşov-Bacău, după o comună din Covasna.

Iniţiatorii petiţiei din comuna Hărman, judeţul Braşov, spun că realizarea autostrăzii Braşov-Bacău presupune demolarea a mai bine de 50 de gospodării – majoritatea cu case construite în ultimii 10 ani – care se află pe traseul autostrăzii.

Casele din sat sunt răsfirate, iar în petiţie se menţionează că drumul va fi la o distanţă mai mică de 200 de metri de gospodării. De asemenea, autorii petiţiei au menţionat că realizarea drumului de mare viteză presupune izolarea unei părţi a satului aflată între un deal şi viitoarea autostradă.

Un alt impact al acestui proiect, susţin autorii petiţiei, constă în „afectarea drastică a traiului zilnic al populaţiei prin poluare, imposibilitate de deplasare la proprietăţile agricole, implicit imposibilitatea cultivării terenurilor proprii.

Impact negativ va avea proiectul şi asupra mediului, pentru că va duce la afectarea ecosistemului natural şi a biodiversităţii prin traversarea autostrăzii peste albia râului Olt – rezervaţie naturală cu specii de plante endemice protejate – Laleaua Pestriţă (Fritillaria meleagris L.) şi animale protejate – castorul. Tot despre acest proiect, iniţiatorii spun că va duce la „distrugerea parţială a digurilor de protecţie ce înconjoară şi apără satul Podul Oltului împotriva inundaţiilor”.

Conform variantei agreate de CNAIR, autostrada va trece pe teritoriul administrativ al localităţilor Hălchiu – Braşov – Bod – Sânpetru – Ilieni – Chichiş – Ozun – Breţcu – Oituz – Hârja – Poiana Sărată – Bacău. 

Reamintim că o altă petiţie a fost iniţiată şi de locuitorii comunei Ilieni, din judeţul Covasna. Sătenii sunt nemulţumiţi de faptul că traseul propus de CNAIR va conduce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor, dar şi la creşterea semnificativă a poluării de mediu şi a celei fonice.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Cum va arăta autostrada moldovenilor Focşani–Bacău. Tronsonul de 97 de kilometri a fost modelat 3D VIDEO

Autostrada Bacău-Braşov, în cifre. Costă 3,48 de miliarde euro, are 25 de kilometri de poduri şi 12 kilometri de tuneluri

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite