FOTO „Lotul Stavarache“, sfidător cu justiţia din Bacău, înfundat de procurorii Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stavarache1

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au fost forţaţi de probele „tari“ adunate de procurorii DNA să-l trimită în arest preventiv pe Romeo Stavarache, primarul Bacăului, şi pe presupuşii săi complici la luare de mită. Cu câteva zile înainte, aceeaşi instanţă decreta „lipsa pericolului social“.

Procurorii DNA Bacău l-au trimis după gratii pentru 30 de zile pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, şi pe cei doi presupuşi complici în dosarul de corupţie instrumentat la nivelul municipalităţii moldave. Decizia a fost luată pe 1 iulie, de către judecătorii Curţii de Apel Bacău, la cererea magistraţilor de la anticorupţie. Cei trei inculpaţi au fost reţinuţi, iniţial, pe data de 26 iunie, dar au fost eliberaţi în seara aceleiaşi zile, sub control judiciar, printr-o hotărâre emisă tot la Curtea de Apel, ai cărei magistraţi au considerat că niciunul nu reprezintă pericol social.

Cu toate acestea, la doar câteva minute după pronunţarea sentinţei din 26 iunie, Romeo Stavarache şi Liviu Cenuşă, un alt inculpat în dosar, au încălcat flagrant una dintre condiţiile de bază impuse de instanţă pentru a-i lăsa în libertate: aceea de a nu comunica sau de a nu se întâlni cu ceilalţi co-inculpaţi. Mai exact, imediat după ce a fost eliberat din arest şi şi-a recuperat telefonul, primarul Bacăului l-a sunat din sediul poliţiei pe fiul lui Liviu Goian, cel de-al treilea inculpat în dosar, şi i-a solicitat să vină cu maşina pentru a-i duce pe toţi acasă.

Prima interceptare telefonică a procurorilor DNA a fost făcută la ora 22.49 şi-l vizează pe primarul Stavarache. Anchetatorii menţionează că maşina, în care au urcat toţi trei, a început deplasarea la ora 22.52. Patru minute mai târziu, Liviu Cenuşă, „utilizând telefonul aparţinând inculpatului Stavarache Romeo“, i-a telefonat soţiei din maşină şi a informat-o râzând că este liber şi că se plimbă prin oraş „cu primaru’ şi cu Liviu“. Câteva minute mai târziu, Romeo Stavarache şi Liviu Cenuşă, vărul său, au ajuns la domiciliul primarului, de pe strada Mihai Eminescu, numărul 11. 

Acolo au fost aşteptaţi de soţii: Carmen Gabriela Cenuşă şi Anca Stavarache. Liviu Goian, pe de altă parte, a ajuns acasă la el.

Clădirea IJP Bacău încorporează două instituţii: Poliţia Judeţeană şi Poliţia Municipală, ale căror ieşiri sunt situate în părţi radical opuse. În conceperea planului de întâlnire, primarul a stabilit cu fiul lui Goian să se întâlnească la ieşirea din spate, a Poliţiei Judeţene. Aceasta, în condiţiile în care, în mod standard, toate persoanele reţinute în arest ies pe uşa Poliţiei Municipale. Primarul i-a cerut fiului lui Goian să vină în spate tocmai pentru a evita contactul cu jurnaliştii. În plus, cei trei au beneficiat şi de ajutorul şefilor Poliţiei. Pus de jurnalişti să dea exemplul unui alt inculpat care a părăsit clădirea pe uşa din spate, şeful arestului de la IJP Bacău, Cătălin Bolocan, n-a revenit cu un răspuns nici după patru zile. „Erau oameni liberi şi puteau ieşi pe ce uşă doreau ei“, a comunicat Măriuca Samson, purtătorul de cuvânt al IJP Bacău.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA au adunat probe timp de trei zile pentru a dovedi încălcarea de către cei trei a condiţiilor eliberării sub control judiciar. Printre altele, cei de la DNA ar fi prezentat în faţa instanţei inclusiv înregistrări video cu maşina fiului lui Goian pe străzile Bacăului, surprinse de camerele de supraveghere montate în diverse locuri din oraş.     

Motivare cu cântec la Curtea de Apel
Judecătorii Curţii de Apel Bacău au fost constrânşi de probele clare adunate de procurori să ia decizia trimiterii după gratii a celor trei inculpaţi. Sentinţa de ieri a fost pronunţată de judecătorul Cătălin Iacobuţ, în condiţiile în care, cu cinci zile înainte, colega de instanţă, judecătoarea Adina Cătălina Galavan, a decretat că Stavarache şi presupuşii săi complici pot fi cercetaţi penal în stare de libertate. Argumentul principal în motivarea sentinţei de eliberare sub control judiciar a fost că „organul de urmărire penală a stat în pasivitate timp de aproape 2 ani şi jumătate“. În plus, judecătoarea a considerat că „starea de pericol pentru ordinea publică invocată (n.r. – în referatul întocmit de procurorii DNA) nu este actuală“. Magistratul a mai menţionat şi faptul că din 2011 şi până în prezent nu există indicii sau probe care să ateste că inculpaţii au continuat activitatea infracţională. „Surprinzător este mai ales faptul că, deşi încă din anul 2011 procurorul putea solicita băncilor relaţii cu privire la rulajul sumelor de bani prin conturile societăţilor vizate de prezenta anchetă, acest lucru se realizează abia în luna aprilie 2014 (...), aşa cum tot în primăvara acestui an (mai 2014) se efectuează percheziţiile domiciliare în baza mandatelor de percheziţie“, se mai arată în încheierea şedinţei de judecată din data de 26 iunie.

De menţionat este că majoritatea dosarelor grele instrumentate de DNA Bacău au stat „în adormire“ ani la rând, până la începutul lui 2014. Între octombrie 2007 şi ianuarie 2014, conducerea Serviciului Teritorial DNA Bacău a fost deţinută de către procurorul Manuel Humulescu. Printre altele, Humulescu, nemţean la origine, se afla în barul Cafe Latino din Piatra Neamţ pe data de 14 noiembrie 2010, atunci când interlopul local Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat mortal de către Cristian Chilat, un membru al unei grupări rivale. După încetarea mandatului la şefia DNA Bacău, Humulescu s-a transferat la Curtea de Apel Bacău.

STENOGRAME
GOIAN CLAUDIU ROBERT : Alo!
STAVARACHE ROMEO : Alo! CLAUDIU!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da şefu’ !
STAVARACHE ROMEO : Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia...
STAVARACHE ROMEO : La Municipiu! La Municipiu!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’ ! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!
STAVARACHE ROMEO : Perfect!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Vă iau doar eu şi…Da? Ok!
STAVARACHE ROMEO : Aa! Tu vii la Judeţ ! La Judeţ vii!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: La Judeţ! Corect, corect, corect!

STAVARACHE ROMEO : În faţă acolo!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da! Ştiu! Da, da, da! Da’...plec...Şi de acolo vă ia şi pe dumneavoastră, da?
LIVIU. Da’...o singură chestie! Pe aicea-i o grămadă de presă!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da!, de asta tot noi încercăm să vă scoatem din ...declaraţii. Mai bine ieşiţi şi dumneavoastră acolo şi-i daţi mâine, frumos, la costum, în Primărie şi...
Liviu Vasile Cenuşă: Bună iubita!
Carmen Gabriela Cenuşă: Bună iubitule! Unde eşti?
Liviu Vasile Cenuşă: Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu
primaru’ şi cu LIVIU! ...[râde– n.n.]...

Cinci capete de acuzare
Primarul Bacăului este acuzat că a luat mită de cinci ori, prin intermediul firmelor celor doi oameni de afaceri amintiţi mai sus, care deţin o televiziune şi un ziar local. Suma totală adunată din şpagă între 2008 şi 2011 se ridică la peste 3 milioane de lei. În acelaşi dosar, sunt inculpaţi în stare de libertate Constantin Apostol, omul care conduce ADR NE, pentru complicitate la luare de mită, dar şi „regelui asfaltului“, Costel Căşuneanu, pentru dare de mită. Omul de afaceri are o avere estimată la peste 340 de milioane de euro, care s-a dublat în ultimii trei ani.

Cine este judecătoarea Galavan
Magistratul băcăuan Adina Cătălina Galavan (38 de ani) a ajuns judecător la Judecătoria Bacău în aprilie 2004, la vârsta de 28 de ani. Cinci mai târziu a devenit judecător la Tribunalul Bacău, unde a ajuns până la funcţia de vicepreşedinte. În urmă cu un an, a promovat la Curtea de Apel, fiind judecător responsabil şi cu arestul preventiv. Judecătorul Adina Cătălina Galavan a depus în iulie 2006 o cerere pentru obţinerea unui apartament ANL de la Primăria Bacău. La sfârşitul anului, pe 28 decembrie, aleşii băcăuani, conduşi de Romeo Stavarache, au aprobat faptul că judecătoarea are drept la un apartament. Totuşi, potrivit propriei declaraţii de avere, şi-a cumpărat un apartament în municipiul Bacău, în 2006, de 105 metri pătraţi. În ultimul an, judecătoarea a realizat venituri de 89 262 de lei.

Cine este noul şef al DNA Bacău
Cornelia Hrincescu este abolventă  a Facultăţii de Drept, din cadrul Universităţii „Al I. Cuza“ din Iaşi, promoţia 1998. A intrat în magistratură, în 1998, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei din Adjud, Vrancea. În anul 2002, în urma examenului de definitivat a fost numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. Între anii 2003-2007, a ocupat succesiv funcţii de prim-procuror adjunct şi prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. În ianuarie 2008 a devenit procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, iar de pe 16 ianuarie 2014 a fost numită procuror-şef al instituţiei. Printre cazurile mai importante instrumentate de Hrincescu se numără dosarul şefului Gărzii Financiare din Neamţ, Constantin Nistor, Bacalaureatul de la Podul Turcului din 2010, dar şi dosarul de evaziune fiscală a unui grup infracţional organizat al cărui lider este interlopul nemţean Marius Crăciun. Cornelia Hrincescu este procurorul care l-a trimis în judecată pe primarul Romeo Stavarache în aprilie 2014, în dosarul legat de repartiţia ilegală a unui apartament ANL către un subordonat al primarului, Gheorghe Muntianu. Este căsătorită, are o fetiţă de 10 ani şi un băieţel de 4 ani.

Alte articole:

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite