Patron păcălit de trei ”intermediari”. A plătit zeci de mii de euro pentru ”intervenţii” la o bancă din Bucureşti şi la şeful Fiscului din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei persoane au fost trimise în judecată, în stare de arest preventiv,  de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, după ce aceştia ar fi pretins şi primit de la un administrator de firmă peste 60.000 de euro pentru diverse ”intervenţii”.

Potrivit unui comunicat al DNA, Este vorba despre Victor Aurel Şirgher, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni concurente de trafic de infleunţă, şi despre Cristel Niţă şi Romeo Dordea, administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de  trafic de influenţă.


Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul anului 2013 (până la data de 19.08.2013), inculpatul Şirgher Victor Aurel a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă conducerea unei instituţii bancare şi poate interveni pe lângă aceste persoane, în scopul aprobării  unei cereri de finanţare pentru firma sa. În cursul lunii iulie 2013, inculpatul Şirgher Victor Aurel l-a lăsat pe acelaşi administrator să creadă că are influenţă asupra directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj şi, contra unei sume de bani, poate să intervină pe lângă acesta, în scopul rezolvării favorabile a unor dosare pe care societăţi comerciale ale administratorului sau ale altor membri ai familiei acestuia le au la această instituţie publică.

La începutul anului 2014, după ce firmei sale i s-a comunicat că i-a fost respinsă cererea de finanţare, omul de afaceri l-a contactat pe inculpatul Şirgher Victor Aurel, solicitându-i să-i restituie cei 40.000 euro. Inculpatul, deşi a susţinut că suma de bani ar fi remis-o persoanelor de la bancă, s-a angajat  faţă de acesta să i-o restituie integral.  Astfel, în lunile următoare, inculpatul Şirgher Victor Aurel i-a restituit direct sau prin intermediul inculpatului Dordea Romeo, suma de 39.500  euro, urmând ca ulterior să restituie şi suma de 500 euro. La data de 10.04.2014, omul de afaceri l-a contactat telefonic pe inculpatul Şirgher Victor Aurel solicitându-i să îi restituie şi restul de bani. Cu această ocazie, l-a întrebat pe inculpat dacă mai poate interveni pe lângă reprezentanţii finanţelor publice Zalău, pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor pe care societăţile administrate de acesta şi de familia acestuia le aveau la instituţia în cauză.Urmare a acestei discuţii, la data de 08.05.2014, inculpatul s-a deplasat în municipiul Zalău, pentru a se“ întâlni” cu şeful DGFP Sălaj, ulterior, comunicând omului de afaceri că problema lui se poate rezolva.

  În continuare, inculpatul Şirgher Victor Aurel i-a cooptat în activitatea infracţională şi pe inculpaţii Dordea Romeo şi Niţă Cristel, care i-au întărit omului de afaceri convingerea că problemele sale se vor rezolva. La data de 26.05.2014, cu ocazia unei întâlniri în Bucureşti, inculpatul Şirgher Victor Aurel i-a reiterat omului de afaceri că a discutat cu şeful DGFP Sălaj, care a fost de acord să rezolve în sens pozitiv dosarele în discuţie. Pentru rezolvarea problemei în cauză inculpatul Şirgher Victor Aurel a solicitat suma de 25.000 euro. La aceasta s-a adăugat şi suma de 500 euro pe care inculpatul Şirgher Victor Aurel trebuia să i-o restituie din totalul sumei de 40.000 euro pe care o primise de la acesta pentru rezolvarea împrumutului bancar. Tot cu ocazia acelei discuţii, inculpatul Şirgher Victor Aurel i-a comunicat că inculpaţii Niţă Cristel şi Dordea Romeo doresc pentru “serviciile lor” suma de 40.000 euro.

La data de 06.06.2014, după ce a primit de la omul de afaceri suma de 20.000 euro, la ieşirea dintr-un hotel situat Capitală, inculpatul Şirgher Victor Aurel a fost prins în flagrant de organele de urmărire penală, asupra sa găsindu-se suma de bani menţionată mai sus. În aceeaşi zi, şi ceilalţi 2 inculpaţi au fost prinşi în flagrant de organele de urmărire penală, la ieşirea dintr-un restaurant din zona Gării de Nord. Asupra inculpatului Dordea Romeo, din suma de 40.000 euro pretinsă anterior, s-a găsit suma de 20.000 euro remisă de omul de afaceri - se arată în comunicatul DNA.  

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.    
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite