Decizie definitivă în cazul lui Viorel Rusu. Afaceristul va fi judecat într-un dosar pentru spălare de bani şi şapte infracţiuni de fals în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceristul Viorel Rusu şi firma Conextrust sunt inculpaţi într-un dosar în care sunt acuzaţi de infracţiuni grave, în formă continuată
Afaceristul Viorel Rusu şi firma Conextrust sunt inculpaţi într-un dosar în care sunt acuzaţi de infracţiuni grave, în formă continuată

Decizie surprinzătoare astăzi, la Curtea de Apel Bacău, la camera preliminară, unde Viorel Rusu şi SC Conextrust, inculpaţi într-un dosar cu acuzaţii extrem de grave, de spălare de bani, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu, şi-au retras contestaţiile. Anterior, Tribunalul Bacău a decis că toate contestaţiile formulate de avocaţii controversatului milionar sunt nefondate şi că acesta poate fi judecat penal.

Afaceristul Viorel Rusu, care controlează firmele Rustrans-Conextrust-Amici, cu o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro, va ajunge în boxa acuzaţilor, într-un dosar în care este acuzat de infracţiuni grave, în formă continuată. Tot Viorel Rusu este denunţător în mai multe dosare de corupţie, instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bacău. Nu de puţine ori, afacerile sale cu bani publici au stârnit controverse şi cercetări penale.
 

După mai bine de un an de la inculparea sa, pe 4 februarie 2016, când a fost şi reţinut, şi după ce a contestat mai multe aspecte din dosar, pe 15 decembrie 2016 Tribunalul Bacău a decis că toate contestaţiile formulate de apărătorii lui Rusu sunt nefondate. Faţă de decizia Tribunalului, afaceristul a făcut noi contestaţii. Marţi, 21 februarie, Viorel Rusu a decis să renunţe la contestaţii.

„Solutia pe scurt: Ia act de declaraţia de retragere a contestaţiei formulate de contestatorii-inculpaţi Rusu Viorel şi S.C. Conextrust S.A. împotriva încheierii penale nr.275/P din 15.12.2016 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bacău în dosarul nr. 1043/110/2016/a1, pe care o menţine. În temeiul art.275 alin.2 Cod proc.pen., obligă contestatorii-inculpaţi la plata către stat a sumei de câte 200 de lei fiecare, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 21.02.2017“,

se arată în soluţia de pe portalul instanţelor.


Viorel Rusu va fi judecat pentru spălare de bani, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu


Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău l-au trimis în judecată pe afacerist,  pe 20 martie 2016, într-un dosar în care acesta este acuzat că şi-a însuşit prin declaraţii false la notar şi cadastru apartamentele MAI, destinate poliţiştilor de la IPJ Bacău, pe care le-a înstrăinat. Tribunalul Bacău a menţinut toate acuzaţiile din dosar, după ce a respins contestaţiile nefondate ale avocaţilor: „constată legalitatea sesizării Tribunalului Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, cu rechizitoriul nr. 10/P/2016 din 16.03.2016 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău privind pe inculpaţii:

1. RUSU VIOREL, fără antecedente penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen. 2. SC CONEXTRUST SA având sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen. Dispune începerea judecăţii. Constă că inculpaţii au a fost asistaţi de apărători aleşi. În temeiul art. 275 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului“.


Ce spun procurorii:


„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău efectuează cercetări faţă de inculpatul persoană fizică Rusu Viorel pentru săvârşirea a patru infracţiuni de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.p. şi a unei infracţiuni de participaţie improprie la abuz în serviciu, prev. de art. 52 al. 3 C.p. cu referire la art. 297 al. 1 C.p. În fapt, în sarcina acestuia s-a reţinut că la datele 20.02.2013, 05.06.2013, 17.07.2013 şi 02.10.2014, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa notarului, susţinând cu ocazia înstrăinării către terţi a unor apartamente că bunurile ce fac obiectul vânzării nu fac obiectul vreunui litigiu pe rol. Totodată, la data de 04.02.2009, a prezentat în faţa registratorilor din cadrul OCPI Bacău acte incomplete ce au avut ca efect înscrierea dreptului de proprietate deplină asupra unei construcţii (bloc de locuinţe), determinând producerea unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei (valoare ce urmează a fi actualizată printr-o expertiză contabilă). Prin ordonanţa procurorului din 04.02.2016 s-a dispus reţinerea inculpatului Rusu Viorel pentru o perioadă de 24 ore, fiind înaintată cauza Judecătoriei Bacău cu propunere de arestare preventivă“, se arată în comunicatul emis de Parchetul Curţii de Apel Bacău, din data de 4 februarie 2016.

image

Cine este  Viorel Rusu, afaceristul care domină piaţa construcţiilor din Bacău în ultimii ani

Viorel Rusu (51 de ani) a fost şofer la BAT Moineşti, apoi, până în 1998 a fost angajat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, unde a ajuns să fie şoferul adjunctului comandantului IPJ Bacău şi plutonier. În 1998 s-a lansat în afaceri, în construcţii. 

Începând din 2008 a fost cunoscut ca finanţator al PDL Bacău, iar de atunci a câştigat sute de contracte cu statul: construirea sediului Direcţiei Silvice Bacău, a Direcţiei Apelor Bacău, Cimitirul Sărata ll, Podul Mărgineni şi Calea Moineşti (finanţare europeană), Modernizarea Maternităţii Bacău, Pasajul Subteran Oituz, blocuri ANL, amenajări ale albiilor râurilor, alimentare cu apă (comuna Răcăciuni), reţea de canalizare în Săuceşti, şcoala din localitatea Ardeoani, ş.a. Viorel Rusu a devenit şi dezvoltator imobiliar de când construieşte Complexul Bistriţa. 

De vreo trei ani are şi o afacere cu peşte, după  ce a primit o finanţare europeană pentru realizarea unui iaz privat, de 10 hectare, la Blăgeşti. În ultimii doi ani a fost denunţător în mai multe dosare ale procurorilor DNA Bacău, de pe urma cărora au fost inculpaţi fostul primar Romeo Stavarache, fostul ministru de Interne Gabriel Berca, fostul deputat Mihai Banu, oamenii de afaceri din Galaţi Daniel Bociar şi Viorel Ferendino, ş.a.

La rândul lui, Viorel Rusu este inculpat pentru patru infracţiuni de fals în declaraţii şi spălare de bani şi este trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Bacău, după ce a vândut, cu declaraţii şi acte false, apartamentele cadrelor MAI dintr-un bloc din Bacău, de pe Bulevardul Unirii 32.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite