Cum sunt jefuite pădurile româneşti. Pedeapsa ridicolă dată pădurarului prins la furat după montarea unor camere video
0O anchetă a procurorilor din Bacău scoate la iveală cum sunt jefuite pădurile din România, cu largul concurs al celor care, teoretic, ar trebui să le păzească de hoţi, dar şi ce pedepse ridicole sunt aplicate în cazul tăierilor ilegale de arbori.
Un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Moineşti al Direcţiei Silvice Bacău a fost trimis în judecată şi condamnat pentru abuz în serviciu, delapidare şi participaţie improprie la tăiere ilegală de arbori, toate în formă continuată.
Ancheta procurorilor Parchetului de pe lână Judecătoria Moineşti arată cum pădurarul în vârstă de 62 de ani orchestra tăierile ilegale în pădurea pe care o avea în gestiune şi încerca să acopere urmele delictelor, scoţând din pământ cioatele arborilor tăiaţi ilegal.
Pentru că şi-a recunoscut faptele şi a achitat contravaloarea arborilor tăiaţi ilegal, pădurarul a scăpat cu o pedeapsă nesperat de blândă: un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, având obligativitatea respectării unui program de supraveghere timp de doi ani. În urma sa, a rămas o pădure ciuntită, asemenea multora din ţară.
Camere de supraveghere în pădure
Potrivit cercetărilor coordonate de către procurorii din Moineşti, Fănică Bărbieru, în vârstă de 62 de ani, a preluat în gestiune Cantonul Silvic 13, din cadrul Direcţiei Silvice Bacău în septembrie 2017. În doar câteva luni de la preluarea cantonului în gestiune, în pădurile pe care teoretic trebuia să le păzează s-au înregistrat tăieri masive de arbori, fără ca autorii să fie prinşi. Astfel, la postul de poliţie din comună au fost înregistrate numeroase plângeri penale, fiind sesizată tăierea ilegală şi furtul a peste 110 de arbori.
Fără se putea proba activitatea infracţională a vreunei persoane, majoritatea plângerilor au fost soluţionate cu clasare. Totuşi, având în vedere că tăierile ilegale au continuat, s-a luat decizia ca în zonele vizate de hoţii de lemne să se monteze camere video. Astfel, poliţiştii aveau să descopere cine dirijează tăierile de arbori.
„Întrucât faptele de tăiere ilegală si furt de arbori de pe raza Cantonului silvic 13 aveau continuitate şi preponderenţă în două zone distincte situate la o distanţă considerabil de mare una faţă de cealaltă, s-a procedat la amplasarea în fondul forestier a unei camere de luat vederi, aceasta surprinzând momente când chiar inculpatul Bărbieru Fănică s-a deplasat în fondul forestier şi a participat atât la scoaterea cioatelor arborilor tăiaţi ilegal şi sustraşi, cât şi la însuşirea şi traficarea (vânzarea) fără drept a masei lemnoase pe care o gestiona, aspecte consemnate în procesul verbal de vizionare a înregistrărilor video”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău în actul de sesizare al instanţei.
Cum îşi acoperea pădurarul urmele
După ce a fost surprins de camerele video, pădurarul a fost reţinut de către procurori, însă nu a petrecut în arest decât 24 de ore, ulterior fiind cercetat şi judecat în stare de libertate. Cu ocazia cercetărilor, mai mulţi localnici care îl ajutau pe pădurar au povestit cum acţiona pădurarul pentru a acoperi delictele.
”Martorul B. G.I. a declarat că în luna octombrie 2018 s-a întâlnit pe drumul sătesc Bărneşti cu numitul B.V., care i-a propus să meargă a doua zi cu el la pădure în punctul „Poiana Dascălului” pentru a scoate cioate, acesta fiind rugat de pădurarul Bărbieru Fănică. A doua zi, martorul împreună cu alte trei persoane, s-au deplasat la sediul Cantonului silvic 13 C, unde se afla pădurarul Bărbierul Fănică. Acesta le-a spus să meargă în punctul „Poiana Dascălului” şi să scoată din pământ 7 cioate. Martorul B.G.I. a declarat că pentru această activitate a fost recompensat de pădurarul Bărbieru cu o căruţă de lemne”, au menţionat anchetatorii.
Alţi martori au relatat că i-au adus la cunoştinţa pădurarului despre persoanele suprinse în pădure, fără a şti că erau trimis chiar de el, şi că acesta nu doar că nu a luat nicio măsură, dar i-a trimis în alte zile pentru a acoperi urmele copacilor tăiaţi ilegal.
Un alt martor a declarat că, la solicitarea pădurarului, s-a deplasat pe raza cantonului silvic gestionat de acesta, unde, în repetate rânduri, în perioada septembrie 2017 - iunie 2018, atât singur, cât şi împreună cu alte persoane a procedat fie la scoaterea cioatelor din pământ, fie la tăierea acestora razant de la nivelul solului, în scopul acoperirii mai multor delicte silvice. Martorul a declarat că el, personal, a acoperit delicte silvice la peste 90 de arbori tăiaţi în delict. În schimbul acestor servicii, a fost recompensat parţial cu masa lemnoasă rămasă la faţa locului şi cu promisiunea pădurarului că îi va da trei căruţe cu lemne.
Hotărârea prin care Judecătoria Moineşti a dispus condamnarea pădurarului Bărbieru Fănică nu este definitivă, însă deocamdată nu a fost contestată nici de inculpat, nici de procurori.