Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani FOTO

0
Publicat:

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată eșecul ultimelor trei administrații locale, deși s-au cheltuit peste 12 milioane de euro și s-au pierdut fondurile europene în proiectul încă nerecepționat.

Apă de ploaie în bazine și niciun client în 10 ani la Aqua Park din Bacău FOTO MA
Apă de ploaie în bazine și niciun client în 10 ani la Aqua Park din Bacău FOTO MA

Insula de Agrement din Bacău putea fi, pe timp de vară, unul dintre cele mai importante puncte de atracție din regiune. Modernizarea presupunea realizarea unui Aqua Park, cu piscine, tobogane mari, piscine cu valuri, de tip Lazy River, plaje cu nisip fin, două debarcadere, zone de recreere sport și spectacole.

Mai mult, pe Insulă ar trebui să fie funcționale și deschise publicului o seră și o bibliotecă. În proiectul inițial era prevăzută realizarea unei parcări supraetajate, de peste 100 de locuri la intrare, care nu a mai fost realizată.

Proiectul de modernizare a Insulei de Agrement a început în 2012, cu finanțare asigurată din fonduri europene, de la bugetul de stat și de la bugetul local. Proiectul cofinanțat pe Programul Operațional Regional trebuia terminat în 29 de luni.

Procedurile birocratice au durat, astfel că, abia în aprilie 2015 constructorul s-a apucat de treabă. Au ieșit la iveală erori de proiectare, dar și de execuție, care au ținut investiția în loc. 

Termenul a fost devansat, iar autoritățile nu au reușit să finalizeze obiectivul de investiții până în 2016.

Deoarece proiectul de modernizare nu a fost gata până la finalul anului 2016, Primăria Bacău a fost nevoită să returneze aproximativ 2 milioane de euro, singurii bani atrași din fonduri europene.

După rezilierea contractelor cu firmele care au lucrat inițial la proiectarea și execuția lucrărilor, care au pus scheletele metalice și au realizat Aqua Park, Primăria Bacău a atribuit restul lucrărilor Societății de Servicii Publice Municipale  (SSPM) Bacău. Din acest moment, toate lucrările au fost suportate de la bugetul local.

SSPM Bacău a îmbrăcat structurile metalice în lemn și a efectuat și alte amenajări. Concomitent a fost realizată, cu alte societăți, decolmatarea bazinului din jurul Insulei de Agrement, care a fost secat încă din 2012.

În vara anului 2020, în perioada electorală, Insula de Agrement a fost deschisă publicului fără să fie funcțional cel mai mare complex de distracție-Aqua Park. Majoritatea clădirilor și terenul din jurul lor au fost concesionate, iar acestea au devenit cafenele și unități de tip fast food.

Aqua Park rămâne închis după patru ani de la inaugurarea Insulei de Agrement

În 2021, într-o ședință de Consiliu Local Bacău, Ciprian Piștea, administratorul public al Primăriei Bacău, afirma că lucrările pentru punerea în funcțiune a parcului cu tobogane și piscine ar putea fi finalizate în 2-3 luni.

În anii 2022-2023, SSPM a mai primit un contract de lucrări, de peste 3,5 milioane de lei, pentru efectuarea reparațiilor la Aqua Park. Toboganele prezentau fisuri și elemente ruginite iar pompele de apă erau nefuncționale.

În urmă cu un an, primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu afirma că lucrările de reparații au fost finalizate și că urmează recepția lucrărilor și desemnarea unui operator privat care să administreze Aqua Park.

Anii trecuți de la începerea modernizării Insulei de Agrement Bacău, schimbarea constructorilor și lucrările de proastă calitate fac însă dificilă recepționarea lucrărilor și acum, după mai bine de 10 ani.

Recent, într-o postare pe Facebook, edilul afirma că s-a ajuns la „faza pe hârtii”-recepționarea lucrărilor. „Construcția am finalizat-o. Acum e faza pe “hârtii”, pentru că recepționam și lucrări făcute de acum 10 ani, și trebuie expertize”, a spus primarul Lucian Stanciu Viziteu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite