Firma care a oferit asistenţă tehnică la Insula de Agrement, reclamată la Tribunalul Bacău. Municipalitatea cere de la Luca Way 11 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de modernizare al Insulei de Agrement s-a blocat de mai bine de un an. Administraţia băcăuană caută vinovaţi FOTO Facebook
Proiectul de modernizare al Insulei de Agrement s-a blocat de mai bine de un an. Administraţia băcăuană caută vinovaţi FOTO Facebook

Municipiul Bacău cere în instanţă rezilierea contractului cu SC Luca Way, care a oferit asistenţă tehnică pe perioada proiectului de reabilitare şi modernizare a Insulei de Agrement. Societăţii i se cer şi daune-interese de 10,97 milioane de lei. Firma Luca Way este abonată la banii publici în toată ţara, iar contractele le câştigă, de cele mai multe ori, cu preţul cel mai scăzut.

Firma care a oferit asistenţă tehnică la Insula de Agrement a fost acţionată în instanţă de administraţia municipiului Bacău, care cere atât rezilierea contractului cât şi daune de aproape 11 milioane de lei. Procesul se află pe rolul Tribunalului Bacău, unde au avut loc mai multe termene. Pe 28 iunie s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice care va fi prezentată la următoarea şedinţă de judecată, pe 13 septembrie. În timp ce Primăria Bacău invocă faptul că firma Luca Way nu şi-ar fi onorat obligaţiile iar asta ar fi condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la producerea unui prejudiciu, societatea din Capitală, afirmă în întâmpinare, în urma prezentării cronologice a faptelor, că nu are nicio vină. Tot în legătură cu dosarul au mai fost deschise două acţiuni, una pentru strămutarea procesului şi alta pentru taxa de timbru, ambele respinse de magistraţi.

În acţiunea de chemare în judecată, municipiul Bacău, reprezentat de primar, invocă încălcarea articolului 11 din contractul semnat pentru asistenţă tehnică. Specialiştii de la Luca Way au lipsit de pe şantier în diferitele faze ale lucrării, se arată în reclamaţie.

Municipiul Bacău -chemare în judecată a societăţii Luca Way by Mircea Merticariu on Scribd

„Dat fiind că prroiectantul are sediul în municipiul Bucureşti şi nu are angajai în zonă care să asigure prezenţa proiectanţilor în şantier, prezenţă care în mare parte a avut loc cu ocazia diferitelor şedinţe de progres. Mai mult decât atât, pârâta Luca Way a considerat normal ca în majoritatea cazurilor, pe parcursul desfăşurării serviciilor de asistenţă tehnică, prezenţi la şedinţele de progres să fie foarte rar specialiştii şi doar la insistenţele celorlaţi să vină mai mult şeful de proiect, el făcând mai mult serviciile de colectare a problemelor şi transmitere către specialişti, neexistând de cele mai multe ori posibilitatea oferirii unor soluţii tehnice“. Firma Luca Way a trimis, cel puţin în hârtii, 8 persoane, specialişti care trebuiau să asigure soluţiile tehnice în caz de impas. În practică, potrivit corespondenţei purtate cu Primăria Bacău, unele persoane au fost schimbate pe parcurs, iar pentru noii specialişti s-a cerut un termen de acomodare.
Proiectul de mari dimesiuni al modernizării Insulei de Agrement, pentru care a existat asigurată şi o finanţare consistentă din fonduri  ale UE, a conţinut numeroare nereguli, care trebuiau îndreptate într-un termen rezonabil. 

SF Insula Agrement Bacău by Mircea Merticariu on Scribd

Municipalitatea băcăuană afirmă că Luca Way nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, motiv pentru care cere rezilierea contractului din 19 decembrie 2013.
Faţă de cererea privind prejudiciile, în reclamaţia depusă la Tribunalul Bacău se precizează: „Referitor la capătul de cerere faţă de plata de daune-interese în valoare de 10.973 milioane de lei, reprezentând echivalentul prejudiciului care a fost cauzat prin executarea cu întârziere a obligaţiilor contractuale asumate de pârât, dorim să precizăm următoarele: Având în vedere că proiectyl „Reabilitare şi modernizare Insulă de Agrement“ nu a fost finalizat până la data de 31 decembrie 2015, beneficiarul este obligat să achite valoarea contribuţiei din surse proprii. Pârâta Luca Way nu a transmis şi nu i s-a achitat nicio factură. Astfel, suma solicitată ca daune interese este în valoared e 10.97 milioane de lei, din care 8.849 milioane de lei este suma aferentă cheltuielilor eligibile care ar fi putut di încasate, la care se adaugă TVA rambursabil, în valoare de 2.123 milioane, conform raportului intermediar privind constatările factuale cu privire la verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul contractului de finanţare al proiectului „Reabilitare şi modernizare Insulă de Agrement“, întocmit de SC Auditeval Consulting SRL“.

Raport Insula de Agrement 17 August 2016 by Mircea Merticariu on Scribd


Cum se apără Luca Way


Firma SC Luca Way prezintă în întâmpinare, cronologic, cum a decurs proiectul şi cere respingerea cererii municipiului Bacău ca neîntemeiată, urmând în acest caz ca toate cheltuielile judiciare să fie suportate de la bugetul local. Avocatul Andrei Ţoca invocă lipsa de coerenţă din partea administraţiei din Bacău, care a încercat să impună un termen de doar 10 luni pentru realizarea lucrărilor, fapt care ar fi fost tehnic aproape imposibil.

Intampinare Luca Way-Insula de Agrement by Mircea Merticariu on Scribd

Lucrările pe Insula de Agrement sunt realizate în proporţie de 70%


La începutul acestei luni a fost finalizată expertiza tehnică a lucrărilor realizate până acum. Se estimează că au fost efectuate 70% din lucrările din proiect. Urmează proiectarea şi stabilirea noilor constructori, prin licitaţie. „Am preluat un proiect prost făcut de la fosta administraţie, prost conceput atât de către primul proiectant (Vila House SRL Bucureşti), cât şi de societatea contractată de fosta administraţie pentru refacerea proiectului iniţial (respectiv, Luca Way SRL). Deficienţele proiectului tehnic, dar mai ales lipsa de implicare a reprezentanţilor Luca Way în asigurarea serviciilor de asistenţă tehnică pentru remedierea inadvertenţelor semnalate au condus la un ritm lent de execuţie, pe parcursul sezonului de vară 2016. Drept urmare, în septembrie 2016, Municipiul Bacău a decis rezilierea contractului cu Luca Way“, a afirmat primarul Cosmin Necula.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite