Românii şi bolile la plămâni: afecţiunile respiratorii, agravate de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.sursadesanatate.ro
FOTO: www.sursadesanatate.ro

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Şi în ţara noastră reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.

Cel mai adesea această boală afectează plămânii, dar poate ajunge în orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital).

Medicii spun că bolile respiratorii afectează tot mai multe persoane, mai ales din cauza factorilor externi precum poluare, fumat pasiv sau activ.

Dr. Dana Olar, medic şef Secţia Pneumologie şi Compartimentul TBC din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, spune că dacă poluarea, care este una dintre cauzele agravării bolilor respiratorii cronice, nu poate fi evitată, fumatul în schimb poate fi abandonat prin propria voinţă a fumătorilor.

„Îi sfătuiesc pe cetăţeni să renunţe la fumat pentru a-şi prelungi viaţa. De asemenea, în cazul pacienţilor respiratorii cronici, astm, BPOC, aceştia trebuie să ştie că terapia lor este de lungă durată (toată viaţa) şi să nu o abandoneze după prima lună de tratament. Alimentaţia sănătoasă şi mişcarea în aer liber sunt de ajutor în menţinerea unei bune stări de sănătate”, spune medicul arădean.

Pacienţii trebuie să ştie că în spital la Secţia Pneumologie şi Compartimentul TBC se tratează cazurile de tuberculoză pulmonară, pneumonii, astmul bronşic, pleureziile, neoplasme pulmonare (până la stabilirea diagnosticului sau atunci când necesită tratamentul complicaţiilor), BPOC, bronşite acute şi cronice, abcese pulmonare, cord pulmonar cronic sau fibroză pulmonară. Toate acestea spune medicul respectându-se circuitele epidemiologice.

„Din păcate, ţara noastră se află pe un nefericit loc fruntaş în ceea ce priveşte această patologie în Uniunea Europeană însă, în ultima perioadă, la noi se înregistrează un trend descendent al tuberculozei, iar din acest punct de vedere, dorinţa mea ca şef de secţie, şi a întregii echipe medicale este de a ne alinia tendinţelor actuale moderne în pneumologie. Şi aici mă refer la reabilitarea respiratorie”, afirmă dr. Dana Olar.

Mai puteţi citi: 

Somnul odihnitor reduce obezitatea. Ce boli riscăm dacă nu dormim suficient sau nu dormim bine

Colesterolul. Cum îl verificăm şi ce niveluri ne expun riscului de boli cardiovasculare

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite