Orașul care l-a dat poeziei pe Mihai Eminescu. Aici a fost botezat de Iosif Vulcan tânărul sufleur Eminovici din trupa de teatru Pascaly

0
Publicat:

Mihai Eminescu își leagă destinul și faima de orașul Arad. Aici, în orașul de pe Mureș, tânărul poet, pe atuci sufleur în trupa de teatru Pascaly, l-a întâlnit pe cel care i-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu.

Placa în memoria marelului poet FOTO Cristian Stoica
Placa în memoria marelului poet FOTO Cristian Stoica

În august 1868, trupa lui Pascaly a jucat mai multe piese pe scena teatrului vechi din Arad. În timpul șederii la Arad, Mihai Eminescu a locuit în casa avocatului Ioan Popovici Desseanu.

În casa lui Desseanu, Eminescu îl întâlnește pentru prima dată pe Iosif Vulcan, cel care îi publicase în gazetele sale poeziile.

Vulcan are meritul de a-i fi schimbat numele poetului național din Eminovici în Eminescu.

Vizita lui Eminescu la Arad a fost omagiată prin două plăci comemorative așezate pe casa avocatului arădean.

Ambele plăci au dispărut în timp. Una a fost amplasată prin anii '70, ultima în 1997. Cea din urmă e dispărută de cel puțin un deceniu. 

De câte ori vorbește de marele poet, profesorul arădean Cristian Stoica începe cu citatul lui Mircea Eliade: „Dacă poporul român dispare și rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va ști cine au fost românii”.  

Turneul din Transilvania al trupei Pascaly

Tânărul Mihai Eminescu, din primăvara anului 1868, a lucrat ca sufleur și traducător în trupa lui Mihail Pascaly, unul dinte marii actori și ctitori ai teatrului românesc.

În turneul din Transilvania au avut loc reprezentații în mai multe orașe, printre care s-a numărat și Aradul.

Pascaly și-a orientat repertoriul aducând în fața publicului piesele unor mari autori ai literaturii universale ca Hugo, Dumas, Schiller, însă nu i-a neglijat nici pe autorii români. A fost primul care l-a interpretat pe Răzvan, personajul creat de Bogdan Petriceicu Hașdeu în drama „Răzvan și Vidra".

Pascaly i-a cerut lui Eminescu să traducă din limba germană un studiu de artă dramatică.

Eminescu la Arad

Casa avocatului Ioan Popovici Desseanu din Arad care l-a găzduit pe tânărul Mihai Eminescu în august 1868 este încă în picioare. 

Am aflat de la fosta proprietară a casei lui Desseanu, că avocatul a primit de la Pascaly o poză a acestuia, pe spatele acesteia fiind trecute cuvinte de mulțumire din partea lui Pascaly. Această fotografie se afla în posesia unui strănepot al avocatului”, mărturisește profesorul Cristian Stoica.

Casa de la Arad în care a stat Eminescu FOTO Aradul de Altădată
Casa de la Arad în care a stat Eminescu FOTO Aradul de Altădată

O placă în calea uitării

Profesorul mai spune că memoria marilor personaliți este cinstită mereu de iubitorii de cultură. Sunt publicate cărți, studii de specialitate, articole, sunt ridicate busturi  și dezvelite plăci comemorative.

La mormintele unor mari oameni de cultură au fost amplasate plăci de marmură pentru ca aceștia să nu fie uitați. Astfel de exemple sunt la mormântul istoricului Nicolae Iorga unde foștii săi studenți au așezat o placă de marmură. Și la mormântul scriitorului Alexandru Macedonski a fost fixată o placă omagială. 

„Am considerat că vizita lui Eminescu la Arad nu trebuie uitată de generația actuală a orașului și nici de cele care vor veni. Tocmai de aceea lângă crucea lui Desseanu am așezat, anul trecut, o placă de marmură cu următorul text: «Mihai Eminescu a locuit timp de o lună (august 1868) la Arad în casa lui Ioan Popovici Desseanu. Aici Eminescu l-a întâlnit pe Iosif Vulcan»”, precizează profesorul Cristian Stoica. 

Sfințire, rugăciune, reculegere, poezie

Placa din marmură închinată memoriei lui Mihai Eminescu, Ioan Popovici Desseanu și Iosif Vulcan a fost sfințită de preotul Petru Ursulescu de la Parohia Micalaca Nouă Pasaj și preotul Tiberiu Brad de la parohia Țela.

Momentul slujbei FOTO Cristian Stoica
Momentul slujbei FOTO Cristian Stoica
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite