Nutrienţii care nu trebuie să lipsească din alimentaţia unui copil sănătos. Beneficiile vitaminelor şi mineralelor în dezvoltarea celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebele trebuie să mânănce sănătos
Bebele trebuie să mânănce sănătos

Copiii au nevoie de o alimentaţie sănătoasă pentru a se dezvolta armonios. Medicii spun că pentru ca micuţul să fie sănătos este nevoie ca alimentele să conţină nutienţii de bază. Vorbim despre vitamine, proteine şi carbohidraţi.

Astfel, vitaminele joacă un rol important în dezvoltarea copiilor.

Vitamina A este importantă, deoarece ajută la dezvoltarea vederii, a distingerii culorilor şi îmbunătateşte vederea de noapte. De asemenea, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor. Alimentele care conţin vitamina A sunt morcovii, legumele şi fructele portocalii (pepene galben sau cartofi dulci, de exemplu).

Complexul vitaminic B este vital pentru menţinerea stării de sănătate a copilului şi a vitalităţii. Fără vitaminele din familia B (tiamina, riboflavin, niacin, acid folic, acid pantotenic, B6, B12, biotina), copilul dezvoltă anemie. Alimentele care conţin aceste vitamine sunt: cereale integrale, peşte, pui, carne, legume, lactate. Aproape în toate alimentele se găseşte câte un compus din complexul B.

Vitamina C este importantă atunci când copilul tuşeşte sau strănută. O doză zilnică de vitamina C îi ajuta sistemul imunitar să lupte impotriva infecţiilor. Alimentele care conţin acestă vitamină sunt portocalele şi sucul natural de portocale, căpşune, roşii, pepene galben, ardei gras roşu.

Vitamina D ajută la formarea unor oase puternice şi a unor dinţi sănătoşi. Vitamina D ajută la absorbţia calciului în oase. Pielea produce vitamina D când o atinge soarele. Însă, din cauza razelor ultraviolete, expunerea la soare poate duce şi la cancer. Vitamina D conţin alimentele preucm tonul sau ouăle.

De asemenea, copilul are nevoie şi de calciu. Acesta ajută la dezvoltarea oaselor şi a dinţilor puternici. Prea puţin calciu în organism poate creşte riscul apariţiei unor boli ale sistemului osos, la maturitate. Câteva porţii de lapte degresat sau de iaurt pe zi ajută copilul sa fie sănătos şi să aibă oase puternice.

Medicii precizează că anumite substanţe din alimente precum coloranţii şi aditivii artificiali din majoritatea dulciurilor şi a gustărilor pentru copii sunt asociate cu ADHD şi alte probleme de comportament dezvoltate de copii. Alimentele bogate în zaharuri rafinate stimulează puseurile şi căderile de energie care pot duce la accese de furie şi lipsa de concentrare acasa sau în clasă.

În alimentaţia micuţului trebuie introdus DHA. Acest nutrient este un acid gras esenţial, ceea ce înseamnă că trebuie luat din alimente, deoarece corpul nostru nu-l produce. DHA este important în special pentru copii deoarece studiile arată ca un nivel scăzut al acestuia este asociat cu o capacitate scăzută de a citi şi o memorie slabă. DHA este asociat şi cu o putere mai mare de concentrare în clasă. Alimente recomandate ce conţin DHA sunt uleiul, seminţele de cânepă şi uleiul sau  seminţele de în, dar şi migdalelele şi nucile.

Proteine. Copiii ar trebui să-şi înceapă ziua cu un nivel echilibrat de zahăr în sânge, aşa încât să poată sta concentraţi şi să aibă suficientă energie. Sursele de proteine sănătoase sunt lintea, fasolea şi leguminoasele

De asemenea, suplimentarea nutrienţilor în alimentaţia bebeluşilor asigură dezvoltarea optima a copiilor în primul an de viaţă.

Se recomandă suplimentul de lapte la bebeluşi în condiţiile lactaţiei insuficiente, până la vârsta de 6 luni, de când se începe diversificarea alimentaţiei. În primul an de viaţă, copiii îşi triplează greutatea de la naştere, iar pentru a se dezvolta în aceşti parametri, au nevoie de mai mulţi nutrienţi de calitate decât în orice altă perioadă a vieţii. Cei mai importanţi nutrienţi de care au nevoie bebeluşii până la diversificarea hranei sunt calciul, grăsimile, acidul folic, fierul, proteinele şi carbohidraţii, zincul, Vitaminele A, B1, B2,B3, B6, B12, C, D, E, K”, spune dr. Florentina Sas, medic de familie. 

Calciul ajută la dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos şi a danturii.

Grăsimile furnizează energie, contribuie la dezvoltarea cerebrală, menţin pielea şi părul sănătoase şi protejează împotriva infecţiilor.

Acidul folic contribuie la diviziunea celulară.

Fierul este necesar construcţiei celulelor sanguine.

Proteinele şi carbohidraţii furnizează energie şi stimulează creşterea.

Zincul ajută la maturizarea şi repararea celulară.

Vitamina A  menţine sănătatea pielii, a părului, vederii şi a sistemului imunitar.

Vitamina B1(tiamina) ajută organismul să transforme hrana în energie.

Vitamina B2 (riboflavina) participă la producţia de energie şi projează celulele.

Vitamina B3 (niacina) ajută la metabolizarea proteinelor şi a grăsimilor.

Vitamina B6 menţine sănătatea sistemului imunitar şi cerebral.

Vitamina B12 menţine sănătatea sistemului nervos şi a celulelor, participând la construcţia ADN-ului.

Vitamina C protejează impotriva infecţiilor, intră în alcătuirea oaselor şi a muşchilor şi grăbeşte vindecarea rănilor.

Vitamina D ajuta absorbţia de calciu în organism şi este responsabilă cu sănătatea osoasă şi dentară.

Vitamina E protejează celulele şi întăreşte sistemul imunitar.

Vitamina K participa la coagularea sângelui.

Vă mai recomandăm:

 Greşeli de alimentaţie care te îmbătrânesc

Ţine în frâu colesterolul prin alimentaţie


 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite