Mai mulţi migranţi în vestul ţării şi mai puţine persoane care trec frontiera legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul de trecere a frontierei Nădlac. Sursa: Poliţia de Frontieră Română
Punctul de trecere a frontierei Nădlac. Sursa: Poliţia de Frontieră Română

Traficul prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării a scăzut în 2017 cu 9%, comparativ cu anul 2016, însă numărul migranţilor prinşi a crescut de circa 5 ori, cel mai mare grup fiind prins pe autostrada Nădlac-Arad. Anunţul a fost făcut, joi, de către şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor de poliţie Marian BONDAR, cu ocazia prezentării bilanţului pe anul trecut.

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor de poliţie Marian BONDAR, a declarat, joi, că "în cursul anului 2017, prin punctele de frontieră de pe raza de competenţă a I.T.P.F. Oradea au tranzitat frontiera peste 14.000.000 persoane, cu aproximativ 9% mai puţin decât în anul anterior. Această scădere se justifică prin faptul că tot mai mulţi călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere".

Din totalul traficului de călători, 67% este reprezentat de cetăţenii români, valoare sensibil mai mică faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, când procentul românilor care au intrat/ieşit în/din România prin punctele de trecere a frontierei române din cadrul I.T.P.F Oradea, era de 69,78%.

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2017, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru peste 5.800.000 autovehicule, din care 60% autoturisme, 32% automarfare şi 8% alte autovehicule.

Pe de altă parte, au existat de circa 5 ori mai mulţi migranţi au fost prinşi la graniţa din vestul ţării în 2017, comparativ cu 2016. 

"În anul 2017, în zona de competenţă a ITPF Oradea, care acoperă judeţele Arad şi Bihor, au fost depistate 2.758 persoane implicate in migraţia ilegal, comparativ cu 604 persoane în 2016", a mai declarat şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor de poliţie Marian BONDAR. .

La frontiera verde au fost depistaţi 1.040 cetăţeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat, iar 1.196 persoane au fost reţinute în cooperare cu autorităţile de frontieră maghiare. Din numărul total al cetăţenilor străini depistaţi la frontiera verde, peste 83% provin din centrele pentru solicitanţii de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranţi din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan sau Libia.

Poliţiştii de frontieră spun că migranţii se deplasează cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile ori de diverse detalii ale zonei, cum ar fi ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată sau alte căi de comunicaţie. Cei mai mulţi încearcă să treacă pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră. Au mai fost şi cazuri în care migranţii au ajuns la frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor, în special în TIR-uri.

Alte 522 persoane au fost depistate când au încercat să iasă ilegal din România folosind diferite metode, în special ascunse în TIR-uri sau cu documente false. În general migranţii au încercat să treacă ilegal frontiera prin P.T.F.-uri în grupuri mici, însă, în 8 cazuri din cele 33 depistate, persoanele au fost organizate în grupuri mari. 

Cel mai mare grup a fost format din 111 migranţi şi a fost prins de către poliţiştii de frontieră de pe autostrada Nădlac-Arad.

În anul 2017, în vestul ţării au fost descoperite, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei 63 de cazuri în care migranţii au fost sprijiniţi de către 87 de facilitatori. Din punct de vedere al cetăţeniei, 65 facilitatori sunt cetăţeni U.E., preponderent cetăţeni români şi bulgari, iar 22 sunt cetăţeni străini, în special turci, şoferi ai automarfarelor în care au fost depistaţi ascunşi migranţii.

I.T.P.F. Oradea are arondate judeţele Bihor şi Arad. 

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite