FOTO Jandarmul Crăciun are cont pe Facebook la 104 ani
0Arădeanul Crăciun Pantea s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1909. De-a lungul vremii, a fost jandarm, a luptat în Al Doilea Război Mondial, a ajuns şi în lagăr. La bătrâneţe, o nepoată i-a făcut cont de Facebook.
Crăciun Pantea, cel mai bătrân jandarm din ţară, s-a născut în urmă cu 104 ani, chiar în ziua de Crăciun a anului 1909. Deşi are o vârstă înaintată, tehnologia nu l-a lăsat în urmă. El are un cont de Facebook, unde are postate imagini cu momente din viaţa lui. Contul este administrat de către nepoata Simona, însă aceasta nu postează nimic fără ştirea veteranului de război.
De pe telefonul mobil sau de pe calculator, Crăciun Pantea urmăreşte cu ajutorul nepoatei toată activitatea pe care o are. „Pentru că mulţi au auzit de el, m-am gândit să postez mai multe informaţii. Doream ca lumea să îl vadă în fotografii. De când a ajuns la vârsta de o sută de ani, oamenii vor să vadă cum arată de la an la an. Aşa că, prin acest site este foarte uşor să facem publice fotografile cu el, în diferite ipostaze. Mereu se uită la poze şi la conturile neamurilor. El urmăreşte pe Facebook activitatea cunoscuţilor“, a declarat Simona Lunga (38 de ani), care este manager de resurse umane la o firmă din Arad.
Colonelul Crăciun Pantea s-a născut în localitatea Calacea, din judeţul Bihor, pe 25 decembrie 1909, însă a fost înregistrat în acte la data de 11 ianuarie 1910. La data de 5 aprilie 1932 a fost încorporat în rândul efectivelor de jandarmi, efectuând stagiul militar până în anul 1933, când a fost lăsat la vatră, cu gradul de sergent. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 11 octombrie 1943, a primit ordinul de concentrare care l-a trimis pe front în linia întâi, în cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Română.
Şapte ani în lagărele sovietice
La data de 26 aprilie 1944 a căzut în mâinile armatei sovietice şi a fost ţinut în lagăr timp de şapte ani. Tânărul soldat a trecut, în timpul perioadei de încarcerare, prin trei lagăre din URSS: Sevastopol şi Semfiropol, în peninsula Crimeea, dar şi în Kiev, actuala capitală a Ucrainei.
Crăciun Pantea s-a întors din prizonierat la 21 aprilie 1951. „Am mâncat acolo şi gunoaie că să supravieţuiesc. Cojile de cartofi fierte sau carnea provenind de la animale moarte reprezentau mâncare de sărbătoare. Nu aveam haine, nici chiloţi, stăteam goi în frigul din lagăr“, îşi aminteşte jandarmul.
Arădeanul are doi nepoţi şi trei strănepoţi: cel mai mic strănepot are 2 ani. Bătrânul se consideră norocos, deoarece boala l-a ocolit de fiecare dată. Şi soţia sa, Elena, care este trecută de 80 de ani, spune că nu a avut probleme cu vreo boală. Din meniul jandarmului nu lipsesc supele şi fructele, iar uneori mai bea şi câte un pahar de vin. Chiar dacă are această vârstă, Crăciun Pantea lucrează prin gospodărie, citeşte ziarul fără ochelari şi doar cu auzul are câteva probleme.
Veteranul de război are o mie de prieteni virtuali
Nepoata Simona Lunga doreşte ca, la cei 104 ani pe care îi are, Crăciun Pantea să fie la curent cu toate noutăţile. El are pe Facebook aproape o mie de prieteni. Cu unii dintre ei vorbeşte cu ajutorul nepoatei. „Ştie ce înseamnă acest site de socializare şi de multe ori mă roagă să-l ajut să ne uităm la pozele prietenilor. Uneori căutăm şi prieteni cu care el şi-a petrecut tinereţea, dar nu prea găsim, deoarece mulţi nu mai trăiesc“, a mai mărturisit Simona Lunga. Aceasta spune că nu i-a luat foarte mult timp să-l înveţe pe Crăciun Pantea cum stă treaba cu internetul şi cu contul de Facebook, veteranul înţelegând că acesta este cel mai bun mijloc de comunicare, de a găsi informaţii şi de a rămâne la curent cu ceea ce fac cunoscuţii care trăiesc în alte locuri.
Veteranul de război colonel în retragere Crăciun Pantea primeşte în continuare oaspeţi acasă, cea mai recentă vizită fiind făcută chiar zilele trecute de către reprezentanţi ai jandarmilor arădeni. De altfel, în cele mai multe poze postate pe profilul său de Facebook, Crăciun Pantea apare îmbrăcat în uniforma de paradă. Sunt poze de la întâlniri ale veteranilor sau de la evenimente organizate de Jandarmerie.
Angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad i-au transmis deja colonelului în retragere urările lor de sănătate, viaţă lungă şi multe bucurii alături de cei dragi, prin vocea inspectorului şef, colonel Adrian Bîcleşanu, care l-a vizitat pe Crăciun Pantea la sfârşitul săptămânii trecute. De altfel, pentru jandarmii arădeni a devenit o tradiţie să meargă, înainte de Crăciun, la veteranul de război acasă pentru a-l felicita.
Cea mai bătrână persoană din judeţ nu este jandarmul veteran, ci o femeie din comuna Sintea Mare. La începutul lunii decembrie, Ana Sereş a împlinit vârsta de 106 ani.
Citeşte şi: