„Eroul de la Sevilla“, Helmut Duckadam, emblema Aradului de aproape trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmuth Duckadam a acceptat la 11 august 2010, să fie preşedintele clubului de fotbal Steaua Bucureşti
Helmuth Duckadam a acceptat la 11 august 2010, să fie preşedintele clubului de fotbal Steaua Bucureşti

Una dintre emblemele judeţului Arad este „eroul de la Sevilla“,Helmuth Duckadam. Chiar dacă au trecut aproape 29 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor Europeni, arădeanul rămâne la fel de apreciat.

Amintim că Helmuth Duckadam a scris istorie pentru clubul Steaua pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla,  în anul 1986.

Cuvintele „Apără Duckdam! Am câştigat Cupa!“rostite de comentatorul TV al meciului de la Sevilla creează emoţie şi astăzi atunci când sunt auzite.

„Înainte de acea finală, cu toţii ne gândeam că mergem acolo, jucăm cu Barcelona, pe pământ spaniol, că şansele noastre erau destul de reduse. Barcelona era, ca şi acum, o echipă foarte mare. Am vrut să arătăm, în primul rând, ca şi în România se juca un fotbal de calitate. Faptul că am reuşit să câştigăm acel trofeu a fost împlinirea unui vis”, spune arădeanul.

Fostul portar  afirmă că îi plăcea fotbalul de când era mic, mai ales că tatăl lui a fost tot portar.

 „Eram portarul şcolii din Semlac apăram şi la fotbal, şi la handbal. Erau multe competiţii atunci, în frunte cu Daciada, pe care o denigrăm acum, dar de acolo au venit foarte mulţi sportivi, la fel cum de la Cântarea României au ieşit cei mai mulţi artişti. Oricum, n-am stat prea mult pentru că am plecat la Arad, la Şcoala de Vagoane, am făcut trei ani de profesională, trebuia să ajung frezor-rabotor. La Arad m-au luat la Şcoala Sportivă „Gloria“ şi, mai târziu, m-au luat la UTA, la juniori. A fost una dintre cele mai frumoase zile. Era deja o performanţă să ajungi în vestiar cu seniorii. La UTA erau, atunci, doi portari mari. Jivan, care apărase şi în echipa naţională, şi Iorgulescu. Antrenorul Ion V. Ionescu a avut încredere şi m-a băgat într-un meci la Târgovişte, în ultimele 20 de minute, când conduceau ei cu 2-0. La Târgovişte juca, atunci, Nicolae Dobrin, dar nu am primit gol. Apoi am jucat titular, la Bucureşti, pe Republicii, cu Sportul Studenţesc. După meci am luat nota 9 şi n-am mai ieşit din poartă. Faptul că jucai la UTA era o mare mândrie. Era cea mai galonată echipă din provincie. De acolo am ajuns şi la echipa naţională. După ce m-am transferat la Steaua, n-am mai prins lotul naţional”, mărturiseşte Duckadam.

Helmuth Duckadam  s-a născut în data de 1 aprilie 1959, în localitatea arădeană Semlac. 

Cariera eroului

Helmuth Duckadam a debutat în Divizia A la 17 decembrie 1978, apărând pentru UTA, în deplasare, la CS Târgovişte. După patru sezoane la UTA, este transferat la Steaua, unde se impune treptat ca titular. Are în palmares două titluri naţionale şi o Cupă a României, însă apogeul performanţei sale este în 1986, când apără patru penaltyuri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni, Barcelona – Steaua. La două luni după meciul de la Sevilla, se retrage din fotbal din cauza unor probleme medicale. Este în staff-ul administrativ al echipei Vagonul Arad, iar după Revoluţie se angajează la Poliţia de Frontieră, fiind încadrat ca maior. În 2008, a fost decorat de preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv“, pentru rolul avut în câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua.

 O embolie a pus capăt carierei lui Helmuth Duckadam

„Eram în vacanţă, pe malul Mureşului, la un foc de tabără. Dimineaţa, pe rouă, am alunecat şi m-am sprijinit pe mână. În acel moment, probabil, s-a deplasat cheagul de sânge şi a blocat circulaţia în braţul drept. Durerile au fost foarte mari, medicul din sat şi-a dat seama de gravitatea situaţiei şi m-a trimis la Arad. Spre norocul meu, a fost după finala de la Sevilla, când toată lumea era impresionată de acel succes şi am primit toată atenţia din partea medicilor. Primul secretar de la Arad a vorbit cu ministrul Apărării, în aceeaşi zi a fost trimis un avion la Arad şi am fost adus la Bucureşti. Era vorba de ore, minute, pentru că braţul se învineţise şi era problema de amputare şi alte complicaţii şi mai rele. Echipa de la Bucureşti a făcut o treabă fantastică pentru că, în acea perioadă, medicina de la noi nu era aşa de dezvoltată, aparatele necesare la o asemenea intervenţie lipseau, în mare parte sau cu desăvârşire. Mi-a fost salvat braţul",  mărturiseşte Duckadam.

Câştigător la "Loteria Vizelor" organizată de ambasada americană la Bucureşti, Helmuth Duckadam a emigrat în SUA, în 2003, împreună cu fosta sa soţie, Ildiko şi unul dintre cei doi copii. În scurt timp, întrucât nu s-a putut acomoda în SUA, el a decis să revină la Arad.

În anul 2004 a devenit membru al Partidului Noua Generaţie (PNG). A îndeplinit funcţiile de vicepreşedinte al PNG şi preşedinte al filialei judeţene Arad.

Helmuth Duckadam a acceptat la 11 august 2010, să fie preşedintele clubului de fotbal Steaua Bucureşti, funcţie pe care o ocupă şi în prezent. La 6 septembrie 2012, preşedintele de imagine al FC Steaua, Helmuth Duckadam, a fost supus unei intervenţii de urgenţă în Secţia de Cardiologie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Helmuth Duckadam a fost invitat, la 17 martie 2013, la Sevilla, de oficialităţile clubului spaniol FC Sevilla pentru a lua parte la un dineu, alături de preşedintele clubului Jose Maria Del Nido şi de alţi oameni de fotbal spanioli. Preşedintele de imagine al Stelei a primit din partea preşedintelui clubului spaniol un echipament şi un tablou reprezentând o fotografie în care apare fostul portar, alături de Miodrag Belodedici şi de un jucător al Barcelonei, din timpul finalei câştigată de Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni împotriva echipei FC Barcelona.

Acum Helmuth locuieşte cu soţia Alexandra şi fiica Julianne, în Bucureşti. 

Vă mai recomandăm: VIDEO Adevărul Live: ce spune Helmuth Duckadam despre finala Cupei României

Helmuth Duckadam aniversează 55 de ani. Reperele carierei celui poreclit „Eroul de la Sevilla“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite