Cum se măsoară iuţimea ardeilor şi de ce este bine să îi folosim în alimentaţie
0Mai toţi românii consumă ardei iuţi, însă puţin ştiu despre capsaicină şi scala Scoville. Ardeii iuţi autohtoni se încadrează la 1.500.000 de unităţi (foarte iuţi). Scala Scoville este instrumentul de măsurare a iuţimii ardeilor (sau a altor alimente picante).
Scala poartă numele inventatorului său - un farmacist american pe nume Wilbur Scoville, care în 1912 a inventat o metodă de a măsura concentraţia de capsaicină din alimentele picante.
Arădeanul Eduard Hoffman, stabilit de ceva vreme în Germania, a devenit specialist în creşterea ardeilor iuţi.
„Eu consum ardei iuţi încă din copilărie. Acum îi cultiv în balcon (anul acesta am 5 soiuri) şi îi mănânc zilnic, pentru că au efect benefic asupra metabolismului, reglează tensiunea arterială şi stimulează funcţionarea mai multor organe. Aleg ardeii în funcţie de iuţime. Cei mai «aprigi» dintre cei pe care îi am anul acesta sunt din soiul Red Habanero, care se situează pe locul 10 în lume. Sunt însă atât de iuţi, încât o muşcătură mică provoacă instantaneu transpiraţie la nivelul capului”, spune Eduard Hoffman.
Acesta afirmă că ardei iuţi sunt relativ uşor de întreţinut. Începând de la sfârşitul lunii decembrie, seminţele se pun la încolţit în ghivece mici, pe pervaz. În luna aprilie, se mută plăntuţele în ghivece mai mari şi se scot pe balcon.
„Trebuie udaţi zilnic, iar la două săptămâni le administrez 5-10 grame de îngrăşământ pentru legume. Când este foarte cald, le pulverizez apă pe frunze, dimineaţa şi seara. Important este ca plantele să fie conduse în sus, pe beţe de susţinere (bambus sau lemn). Cu puţin efort, din 7 până la 10 plante se poate asigura necesarul de consum pentru tot anul (chiar şi pentru conservat în borcane). Pe scala Scoville, ardeii noştri iuţi se încadrează la 1.500.000 de unităţi de capsaicină (foarte iuţi)”, afirmă arădeanul.
Vă mai recomandăm: Cele mai eficiente afrodisiace naturale. De ce ardeiul iute este un „întăritor“ aproape la fel de puternic ca ţelina