Cum se fumează un trabuc şi care sunt băuturile alcoolice cu care trebuie însoţit fiecare tip: „Implică un întreg ritual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basil Mureşan, colecţionar de trabucuri FOTO arhivă personală
Basil Mureşan, colecţionar de trabucuri FOTO arhivă personală

Colecţionarul de trabucuri şi practicantul de „fumate“ Basil Mureşan, din Arad, fondatorul unui club al adepţilor stilului specific Caraibelor, ne dezvăluie o parte dintre secretele ritualului de a fuma trabuc. „Nu poţi fuma un trabuc aşa cum fumezi o ţigaretă“, subliniază el.

Trabucul e mai mult decât frunză şi fum. E pasiune, e gust, e artă, spune un arădean care are acasă o colecţie de rarităţi cubaneze, dominicane, nicaraguane, honduriene, ecuadoriene şi braziliene. Ba are chiar şi un trabuc columbian.

Este vorba despre Basil Mureşan, în vârstă de 45 de ani, care în momentul de faţă scrie o carte despre potrivirile dintre trabucuri şi anumite băuturi şi mâncăruri. În 2010 a fondat primul club al amatorilor de trabucuri din România, în Arad, cu numele de Maduro Cigars Club.

Basil Mureşan a fost jurnalist şi editorialist la „Observator Arădean“, iar în momentul de faţă scrie la „Critic Arad“, este jurnalist de călătorii la revista „Altfel“, eseist şi blogger, jurnalist culinar şi pasionat de vinuri.  Are până acum două cărţi publicate: „Durerea de a fi“ (2012) şi „Dumnezeu – instrucţiuni de folosire“ (2013). Arădeanul este deţinător al Premiului de excelenţă în editorialistică 2004 şi 2005, al titlului de cel mai bun editorialist din presa arădeană în 2017, precum şi al diplomei pentru „cea mai influentă personalitate“ în Bizz Club.

Inspirat de Freud şi de Tony Soprano

Dar marea sa pasiune pentru trabucuri a început în 2008. „De fapt, dacă stau să mă gândesc, începe cu mult timp înainte. M-au inspirat, probabil, filmele cu gangsteri, mi-a plăcut foarte mult asocierea dintre trabucuri, coniac şi biblioteci masive. Mi s-a părut că totul se încadrează într-un anumit stil, o anume clasă, exact ceea ce ne lipsea nouă, românilor, în comunism şi imediat după Revoluţie. De fapt, cred că stilul ne lipseşte şi acum. Trabucul se potriveşte cu o carte, una de citit, nu numai una de jucat. De exemplu, Freud a fost un mare iubitor de trabucuri. La fel şi Churchill, de altfel, una dintre mărimile de trabucuri îi poartă numele. John Fitzgerald Kennedy fuma şi el trabucuri, şi, desigur, Fidel Castro. Lista e mare, aproape nesfârşită. Pentru mine, factorul declanşator a fost James Gandolfini, cu rolul lui Tony Soprano, din serialul «Clanul Soprano». Un accident stupid de maşină m-a făcut să stau oarecum lipit de pat vreo jumătate de an. Ca urmare, am revăzut multe filme, printre care şi serialul meu preferat la vremea aceea. Şi am început să citesc, am început să gust, am început să aflu despre trabucuri“, mărturiseşte arădeanul.

trabucuri arad

O „FUMATĂ“ COSTISITOARE

Colecţionarea de trabucuri nu este o pasiune ieftină. „Pe lângă faptul că achiziţionarea lor e scumpă şi destul de anevoioasă – aici vorbesc de faptul că a face rost de un trabuc poate fi o aventură, mai ales în cazul ediţiilor limitate sau regionale –, trabucurile trebuie păstrate la o anumită umiditate, în humidoare, şi la o temperatură relativ constantă. A fuma un trabuc – apropo, se numeşte o fumată – implică un întreg ritual, dar în primul rând, cere timp pentru gust, contemplare şi relaxare. Nu poţi fuma un trabuc aşa cum fumezi o ţigaretă. Sunt lucruri diferite, plăceri diferite. De fapt, e diferenţa dintre plăcere şi viciu“, susţine Basil.

Dacă în trecut trabucul era pentru români mai mult un accesoriu al snobismului, astăzi arădeanul este de părere că am început să redescoperim trabucurile. „În majoritatea cazurilor, oamenii sunt atraşi de trabucuri din curiozitate, dar şi pentru că le consideră mai puţin nocive decât ţigaretele. Ajută şi faptul că trabucul nu se inhalează, ci se pufăie. Asta nu înseamnă, în nici un caz, că trabucurile sau ţigările de foi sunt sănătoase. Totuşi, trabucul, dincolo de a fi un accesoriu la modă, este o cale, din punctul meu de vedere, de a ajunge mai lesne, prin meditaţie şi contemplare, în contact cu adevăratul eu“, explică Basil Mureşan.

23 DE MEMBRI COTIZANŢI ÎN CLUB

Clubul Maduro Cigars din Arad a luat naştere cu aproape opt ani în urmă, din pasiunea pentru trabucuri a trei arădeni care îşi petreceau fiecare zi de joi învăluiţi în fumul albăstrui al havanelor. De atunci, în fiecare an, numărul membrilor a crescut, până la 23 de cotizanţi, plus o mulţime de aspiranţi, care au organizat evenimente deosebite, chiar cu invitaţi speciali din Caraibe, care au rulat trabucuri pe loc.  ;

trabucuri arad

Topul destinaţiilor exotice potrivite pentru o fumată

Basil Mureşan ne prezintă cinci destinaţii extraordinare unde ne putem bucura de un trabuc bun, precum şi băuturile potrivite.

La Bodeguita, Havana, Cuba, alături de un trabuc Bolivar Royal Corona şi de un rom Havana Club Anejo.

Plaja din La Romana, Republica Dominicană, cu un Avo XO şi un rom Barcello.


Puerta Cabezas, Nicaragua,
alături de un Rocky Patel Decade şi de un Porto LBV.

Coco Bongo, Playa del Carmen, Mexic, cu un Montecristo nr. 2 şi o tequila anejada.

Cartagena, Columbia, alături de un Triniadd Fundadores şi de un rom Dictador.

trabucuri arad

Mai puteţi citi:

În premieră: Rulare manuală de trabucuri cubaneze în Arad

FOTO Premieră în Arad: Degustare de cognac şi trabuc,  la Galleria

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite