Cum apar alergiile şi cât de periculoase sunt. „Stiloul”-minune care te poate scăpa de la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergiile pot fi mai periculoase la copii Foro shutterstock.com
Alergiile pot fi mai periculoase la copii Foro shutterstock.com

Alergia este una dintre formele de autoapărare a organismului faţă de substanţe străine, dar care ajunge să dea peste cap funcţionarea organismului. În loc de autoapărare, mecanismul scapă de sub control şi face rău propriului corp.

Alergiile pot fi provocate de produsele cosmetice, diverse mâncăruri (mai des căpşuna, oul, zmeura, dar alergii pot declanşa multe alimente); medicamentele (penicilina şi derivaţii ei, sunt celebre); plante – frunza de păstârnac/”albitură” extrem de alergizantă; agenţi microbieni, toxine microbiene.

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, explică formele alergiei şi spune că în situaţii extreme, alergia poate cauza decesul. 

"Forma uşoară a alergiei, urticaria, se va manifesta tegumentar. Erupţii, bubiţe, pete, „blânde”, roşeaţă, mâncărimi. Gravitatea sporeşte când apar edemele (umflăturile), mai ales în regiunea capului. Buze, pleoape, apoi toată faţa, apoi prinde laringele şi te sufocă. Se cheamă edem Quincke – în forma gravă şi completă. Dar alergia nu-i singura lui cauză. Nu „tot ce umflă faţa”, este alergie. Etapa paroxistică a alergiei acute, este şocul. Şocul anafilactic. Pur şi simplu poate omorî în câteva (zeci) de minute. Scurge viaţa din tine. Versiunile de mai sus ale alergiei pot trece dintr-una în alta – agravându-se progresiv spre şoc, sau nu. Pot şi sări etape, cum ar fi să înceapă direct cu umflătura şi să se oprească la atât. Sau direct cu şocul, fără edem prealabil. Sau erupţii pe piele, fără edem ulterior etc.", spune medicul Otilia Ţigănaş.

Doctorul arădean adaugă că adrenalina şi cortizonul injectabil sunt produsele de care este nevoie în situaţii grave. O soluţie la îndemână pentru cei ce se ştiu alergici este un stilou cu adrenalină. 

"Persoanele care se ştiu alergice, au posibilitatea să poarte la ele o adrenalină autoinjectabilă, denumire comercială „Ana Pen”, „Epi Pen”. “Pen”, în engleză înseamnă stilou. Fiolele au forma unui stilou, sunt preumplute şi deţin un resort/arc, ce declanşează inocularea. Arcul acela al “stiloului”, deci, înlocuieşte medicul care face injecţia", mai completează medicul Otilia Ţigănaş.

Vă mai recomandăm: Cum se previn rinitele, cele mai iritante alergii de primăvară. „Există nişte aparate cu care se face lavajul nazal“

Poţi scăpa de alergii fără pastile şi fără injecţii. Află cum!

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite