Cum a ajuns un român să aibă o colecţie impresionantă de calculatoare vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul Florin Mărcuş (38 de ani) are o colecţie impresionantă de calcultoare vechi şi de piese. Legătura sa cu lumea computerelor a început pe când era în clasa a 6-a şi s-a înscris la Palatul Copiilor, la secţia de informatică. Era prin anul 1991.

Florin povesteşte că apoi a lucrat la un internet café în perioada studenţiei, câtiva ani la o firma de vânzări şi service de calculatoare, iar apoi, deşi şi-a schimbat domeniul de activitate, spune că ‘microbul’ a rămas.

„Am început să colecţionez în anul 2009. În acea perioadă, făcând service la calculatoare, mi-au rămas procesoare defecte sau procesoare mai vechi de la upgrade-uri. Când s-au adunat mai multe mi-a venit idea să încep să le sortez şi aranjez pe un panou şi aşa am început să le colecţionez. La  început doar procesoare, iar ulterior m-am gandit ca ar fi interesant să colecţionez şi calculatoare complete şi laptopuri şi să încerc să deschid cândva un muzeu de istoria calculatoarelor. De aproximativ trei ani am început să colecţionez mai intensiv, să imi dedic cam tot timpul liber şi cam toţi banii disponibili acestei colecţii”, a declarat Florin. 

În prezent colecţia sa de procesoare numără cam 2.000 bucăţi diferite, de la primul procesor ‘comercial’ Intel C4004, până la cele din zilele noastre, atât modele comune, cât şi unele mai deosebite.

„Prototipuri pre-producţie (dintre care unul Intel din 1995, este singurul exemplar cunoscut la nivel mondial), procesoare care se folosesc pe avioanele F16, pe sondele spaţiale, procesoare militare şi altele. Laptopuri şi portabile am în jur de 100 bucăţi de la cele din anii 80 până la generaţiile Pentium 1-2 iar calculatoare în jur de 20 – home computere din cele ce se legau la televizor – Commodore, Amstrad, Spectrum, Sharp, Texas Instruments,etc.  O secţiune speciala a colecţiei o reprezintă  calculatoarele româneşti, am cam 15 modele diferite din seria Hc, CIP, aMic, Tim-s, PRAE (singurul calculator românesc dezvoltat de la 0 de români), Junior, etc”, dedescrie arădeanul colecţia.

Acesta a început în urmă cu trei să organizeze expoziţii. A avut la Arad, Timişoara şi Constanţa. Pe viitor sper să organizez şi în alte localitaţi întrucât feedback-ul a fost fantastic, mai adaugă Florin Mărcuş.

La Arad are loc în momentul de faţă o Expoziţie Retro IT, care va fi deschisă până pe 8 ianuarie 2018.  Aceasta are loc în Clădirea Preparandiei (Arad, Str Preparandiei nr. 13), de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00.

Mai puteţi citi: 

 „Dinozaurii“ tabletelor şi ai PC-urilor. Colecţia impresionantă expusă la Arad de un împătimit al calculatoarelor vechi

Colecţionarul reclamelor de altădată. „Doamnelor, notaţi bine: calitatea face economie“
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite