Cât sunt de recomandate pastele făinoase şi cum le preparăm dacă ţinem o cură de slăbire - explicaţia nutriţionistului
0Despre pastele făinoase se spune că îngraşă şi că nu sunt recomandate în vreo dietă. Sunt, însă, diferite tipuri de paste care acţionează aparte asupra organismului. De asemenea, modul de gătire şi sosurile pe care le folosim influenţează aportul de calorii.
Nutriţionistul arădean Dan Merişca ne spune că pastele se consumă cu 2-3 ore înainte de efortul fizic intens (fitness) şi de maximum 3-4 ori pe săptămână, în cantităţi reduse.
"În general pastele făinoase îngraşă, dar nu şi în următoarele condiţii: dacă sunt obţinute din făină integrală, preparate corect şi sunt mâncate în cantităţi reduse. Anumite diete conţin şi elementul secret, anume pastele făinoase din făină integrală. Deşi conţin o cantitate bună de carbohidraţi, aceştia furnizează energie. Pastele sunt o sursă de carbohidraţi, vitamine (B,E), minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor) şi fibre", spune Dan Merişca.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, trebuie să cunoaştem categoriile de carbohidraţi: glucidele cu absorbţie lentă (cereale plus derivatele lor: paste, pâine, orez, cartofi, fasole, mazăre); glucide simple – lapte şi fructe; rafinate - zahăr şi derivatele: dulciuri, ciocolată cu asimilare rapidă. Acestea sunt şi cele mai periculoase pentru dietă.
"Spaghetele sunt în topul preferinţelor culinare ale popoarelor latine. Există o legătură foarte strânsă între temperament şi efectele benefice asupra sănătăţii. Legendele Romei Antice ridică pastele făinoase (sub diversele ei variante) ca fiind ingredientul fundamental alături de sosurile pe bază de busuioc în performanţele unui travaliu erotic reuşit", mai spune Dan Merişca.
În topul pastelor sănătoase ar fi cele obţinute din orez brun. Imediat după se găsesc cele obţinute din cereale integrale, ele includ părţile sănătoase ale bobului, astfel încât acest lucru oferă o sursă bogată de fibre în compoziţia lor, fiind un adevărat balsam pentru sănătatea inimii.
Pentru dieta de slăbire se recomandă pastele din grâu dur, în cantităţi mici.
"Pastele care îngraşă sunt obţinute din făină albă, lipsite de fibre şi toate elementele nutritive de calitate. Sunt mai gustoase, de aceea şi mai acceptate, mai ieftine. Alte paste ce îngraşă sunt pastele proaspete. Conţin ou, sunt foarte gustoase şi cu termen de valabilitate scăzut. Sunt uşor perisabile cu un conţinut bogat în grăsimi. Combinarea pastelor făinoase obţinute din făină albă cu alimente precum carnea şi brânza constituie o adevărată bombă calorică. Îngreunează digestia, oferă un surplus de calorii ce se vor transforma în grăsimi depuse în zone nedorite. Dacă se vor consuma şi la cină dezastrul dietetic este asigurat", mai spune medicul Dan Merişca.
Foarte important este modul de fierbere preferabil al dente (un minut înainte de termenul sugerat pe ambalaj), astfel încât vor deveni uşor digerabile şi nu vor elibera tot amidonul din ele. Nu se clătesc pentru a păstra substanţele nutritive.
Pastele făinoase în cantităţi reduse combinate cu sosuri de legume uneori pot fi incluse cu succes în dietele pentru slăbire.
Vă mai recomandăm: „Proteina viitorului” vine într-un nou tip de paste: comenzi record pentru pastele din insecte FOTO