Arad: S-au întors acasă de la peste şapte mii de metri altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expediţie pe vârful Khan Tengri încheiată cu succes pentru şase alpinişti arădeni. Astăzi, aceştia, s-au întors cu bine acasă, obosiţi, dar multumiţi de reuşita lor. Sergiu Jiduc şi Aurel Sălăşan, au reuşit să ajungă în vârf.

Echipa a fost formată din şase membri ai Clubului Explorer-Arad. şi două  persoane de la Asociaţia Altitudine, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani. Expediţia nu a fost lipsită de evenimente, iar câţiva membri ai echipei nu au reuşit să se aclimatizeze.
 
”A fost o experienţă extrem de grea. Nu m-am aclimatizat prea bine după şapte nopţi în tabăra de sus şi a trebuit să renunţ la ascensiune. E fantastic că am reuşit”, a spus Virgil Ban, 49 de ani, de la Clubul Explorer-Arad.

Expediţia a durat aproape o lună,  iar arădenii au parcurs mai multe etape, cu opriri în două tabere principale - la 2200 de metri pentru aclimatizare şi la 4000 de metri  pe un gheţar, al treilea gheţar montan ca altitudine din lume - şi în trei tabere superioare la altitudini de 4500 de metri, 5500 de metri  şi 5900 de metri.

 “Foarte dur. Mai mult am supravieţuit decât am trăit. Până la urmă am reuşit cu doi dintre colegii noştri”, a povestit Ovidiu Găvănescu, 50 de ani.
 
După şase nopţi la 5.900 de metri în condiţii neprielnice, arădenii Sergiu Jiduc şi Aurel Salaşan au reuşit să urce pe Khan Tengri, cunoscut sub numele de „Stăpânul Spiritelor”. Potrivit reprezentanţilor clubului, Sergiu Jiduc este cel mai tânăr alpinist român care urcă un vârf de peste 7.000 de metri.

”Nu am reuşit din prima încercare pentru că vremea s-a stricat. Au fost -35 de grade Celsius. Am fost blocaţi în tabără din cauza zăpezii. Chiar şi ghizii ruşi spun că este un munte foarte greu şi periculos”, a declarat la întoarcere Sergiu Jiduc, 19 ani.

“Am avut bagaj mult. Zona prin care am încercat ascensiunea era expusă avalanşelor. Chiar şi pe mine m-a luat o avalanşă, dar am scăpat. Recunosc că mi-a fost foarte frică. Eu am reuşit să urc pe vârful Umărul lui Chapaiev la 6200 de metri”, a spus Minerva Vincze, 29 de ani.
 
Deşi s-au întors doar de câteva ore, alpiniştii se gândesc deja la o nouă provocare pentru anul viitor. Apliniştii arădeni mai au la activ espediţii de o asemenea anvergură, prima de acest gen fiind realizată în 2008 pe vârful Aconcagua, la 6962 m altitudine.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite