A fost verificat stadiul lucrărilor la şapte proiecte finanţate prin programul Regio
0
Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR) Vest au vizitat, miercuri, proiectele finanţate prin programul Regio din municipiul şi judeţul Arad. Mai exact este vorba despre şapte proiecte finanţate din bani europeni, în cadrul Programului Operaţional Regional.
Prima oprire a fost Colegiul „Moise Nicoară”. La reabilitarea acestuia se lucrează de zor. În momentul de faţă se lucrează la parter, subsol şi etaj, iar până acum a fost finalizat jumătate din proiectul de modernizare. Proiectul este în valoare de peste 51, 12 milioane lei şi este cea mai mare lucrare pe învăţământ, la nivel naţional, în cadrul POR Regio.
„Proiectul ce are o durată de implementare de 37 de luni, vizează atât reabilitarea şi punerea în valoare a clădirii – monument istoric a Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, dotarea unităţii de învăţământ cu echipamente IT, creşterea eficienţei energetice de la 14% la 60%, cât şi asigurarea stabilităţiii şi siguranţei clădirii, respectiv asigurarea accesului pentru persoane cu dizabilităţi”, spune Miruna Vitcu, director Resurse Umane în vadrul ADR Vest.
Prin acest proiect se doreşte remedierea deficienţelor funcţionale şi de rezistenţă a clădirii dar şi amenajarea şi modernizarea spaţiului de la subsol în spaţii de învăţământ. Va fi un cinematograf, cabinete, o cantină modernă cu spaţii şi bloc alimentar. De asemenea, în podul clădirii va fi un observator astronomic.
Pasajele rutiere
Pasajele rutiere Grădişte şi Micălaca fac parte din alte proiecte finanţate prin programul Regio. De exemplu, pasajul Grădişte are o durată de execuţie de opt luni şi o garanţie de 10 ani, iar lucrările sunt finanaţate prin POR 2007-2013, fiind un obiectiv cuprins în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Arad. Valoarea lucrărilor este de 17,5 milioane lei, din care 13,1 milioane reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă.
Obiectivele reabilitării pasajului rutier sunt îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a traficului urban, respectiv reducerea timpilor de deplasare şi aşteptare în trafic, reducerea costurilor de exploatare a mijloacelor de transport, reducerea poluării fonice şi sportirea siguranţei în trafic. Aceleaşi obiective le are proiectul privind reabilitarea Pasajul rutier Micălaca, pasaj ce leagă centrul municipiului Arad de unul dintre cele mai populate cartiere ale oraşului. Valoarea totală a proiectului se ridică la 14.879.322,28 lei.
Durata de impolementare a proiectului fiind de luni, iar garanţia lucrărilor este de 10 ani. La pasajul Grădişte lucrările sunt finalizate în proporţie de 40 %. În momentul de faţă a fost finalizat primul tronson de la intersecţia cu pasajul Grădişte până dincolo de staţia de tramvai, rămânând încă două tronsoane de reabilitat.
„Din cauza multitudinii de lucrări din această zonă se lucrează destul de dificil dar anul viitor va fi totul gata” – spune primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Proiect privat
Ultimul şantier vizitat în municipiul Arad a fost cel intitulat „Structuri de sprijinire a afacerilor” – ARED SA. „Proiectul având ca beneficiar firma privată ARED SA, vizează crearea unei infrastructuri de afaceri moderne care să facă faţă cerinţelor actuale de solicitări de spaţii care să dispună de utilităţi complete şi care să fie în zone moderne”, a spus Miruna Vitcu. Valoarea proiectului se ridică la peste 26 de milioane lei, iar durata de implementare a acestuia fiind de 18 luni. Unul dintre rezultatele estimate ale proiectului este acela al creerii de spaţii de producţie destinate închirierii de către intreprinderi mici şi mijlocii, precum şi creerea de birouri în cadrul clădirii administrative.
Străzi şi camere
Primul proiect vizitat din judeţ a fost în oraşul Lipova. Este vorba despre cel intitulat. „Sistem de monitorizare video a zonele cu infracţionalitate ridicată din oraş”, proiect ce a vizat creşterea siguranţei în spaţiile publice şi în trafic prin realizarea unui sistem de camere video de supraveghere. În cadrul proiectului au fost montate 59 de camere de luat vederi, reţeaua acoperind practic întregul oraş, efectele privind reducerea infracţionalităţii în Lipova fiind deja palpabile.
A urmat apoi proiectul denumit „Reabilitare şi modernizare străzi în oraşul Lipova”. La acest proiect lucrările sunt în întârziate. „Nu suntem deloc în grafic. Asta pentru că au fost decopertate patru străzi şi în momentul de faţă avem doar o stradă pe care se poate circula. Firma care execută lucrările a decopertat patru din cele 14 străzi cuprinse în acest proiect cu o valoare de aproape 32 milioane lei acestea fiind şi cele mai lungi din oraş. Au apărut unele probleme legate de soluţia tehnică prevăzută în proiect, soluţie pe care am dori să o schimbăm şi de asemenea, legate de nerespectarea termenelor la care s-a angajat prin contract faţă de beneficiar, firma executantă.”, a spus Mircea Jichici, primarul oraşului Lipova.
Mănăstirea Maria – Radna
Ultimul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Maria – Radna, din Lipova, acolo unde se află în derulare proiectul intitulat „Dezvoltarea turismului cultural în Regiunea Vest, prin renovarea şi includerea în circuitul turistic al Bissericii şi Mănăstirii Maria Radna”, proiect al cărui beneficiar este Episcopia Romano- Catolică din Timişoara. Proiectul vizează consolidarea şi valorificarea substanţei istorice a ansamblului format din patru monumente istorice Maria Radna, clasificate ca monumente istorice de valoare din Regiunea Vest, ce vor intra în circuitul turistic din 2015.
Valoarea proiectului se ridică la peste 47 milioane lei. De asemenea, se doreşte creşterea sezonului turistic de la 6 luni la 12 luni în zona Lipova şi localităţile vecine, prin modernizarea infrastructurii, astfel încât să permită activităţi turistice pe tot parcursul anului. Prin acest proiect se mai urmăreşte creşterea numărului de turişti de la circa 25.200 în prezent la circa 50.400 în anul 2005.
Din partea (ADR) Vest au făcut, astăzi, turul proiectelor: Miruna Vitcu- director Resurse Umane, Daniel Iacob –ofiţer contract monitorizare, Iuşan Laurenţiu, ofiţer monitorizare şi Oana Minescu, specialist Relaţii Publice.