Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată
0Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii Supreme urmând să fie repartizat unui complet de judecată care va stabili şi primul termen al procesului. La data organizării referendumului, Liviu Dragnea era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD.
După un scandal care a durat mai bine de un an în care dosarul vicepremierului teleormănean Liviu Dragnea a stat pe masa procurorilor DNA acesta a fost trimis, astăzi, în judecată.
În 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia.
” Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare.” se specifica în rezoluţia procurorilor DNA.
Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi.
„De asemenea, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară, falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu menţiunea «VOTAT» pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor” se arăta în comunicatul DNA emis odată cu începerea urmăririi lui Dragnea
Procente record la referendumul din 2012 în Teleorman
Nouă localităţi din Teleorman s-a remarcat la referendumul din 29 iulie 2012 cu o prezenţă spectaculoasă la vot, edilii de aici dând dovadă de o organizare exemplară în mobilizarea electoratului la vot. Cei mai activi s-au dovedit locuitorii din comuna Dracea. În această localitate, procentul de prezenţă la urne a fost de 118,10 la sută. Din totalul celor 1425 de alegători înscrişi pe liste, în Dracea au votat nu mai puţin de 1683. 95 la sută au votat DA.
Suspect de activi au fost şi locuitorii din Balaci. Procentul de prezenţă la urne a fost de 110,15 la sută. Dacă pe listele electorale erau înscrise 1655 de persoane, la sfârşitul zilei, membrii secţiilor de votare din localitate au numărat 1823 buletine de vot. Peste 91 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Nici sătenii din Vârtoape nu s-au lăsat mai prejos. În această comună prezenţa la urne a fost de 105,17 la sută. Din totalul celor 2377 de alegători înscrişi pe liste, în Vârtoape au votat nu mai puţin de 2500. 95,28 la sută au votat DA.În topul electoratului teleormănean activ au intrat şi locuitorii comunei Călmăţuiu de Sus, una dintre cele mai sărace localităţi rurale din judeţ. Această localitate s-a lăudat cu un procent de prezenţă la referendum de 103,66 la sută. Din cei 1936 de alegători înscrişi pe liste, au votat 2007. 96,31 la sută au pus ştampila pe DA.
rocurorii DNA au efectuat anchete în localităţile unde prezenţa la vot a înregistrat procente deosebit de mari, atât în Teleorman, cât şi în alte judeţe. În dosarul finalizat acum de DNA, în care principalul acuzat este Liviu Dragnea, la vremea respectivă preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, mai sunt implicate alte aproximativ 60 de persoane. Printre aceste se numără, se pare, şi primari sau preşedinţi de secţii de votare din judeţ.
23 de dosare penale privind fraudrea referendumului au fost întocmite şi la IPJ Teleorman
Zeci de plângeri au fost depuse în ziua referendumului din 2012 la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman şi în urma acestora poliţiştii au întocmit 23 de dosare penale. Autorii sesizărilor au reclamat furt de buletine de vot, furt de ştampile de vot, vot multiplu, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau alte tentative de fraudare. Din cele 23 de dosare penale întocmite în urma depunerii sesizărilor, poliţiştii din cadrul IPJ Teleorman au soluţionat, într-un an, 20 de dosare şi mai au în lucru alte 3. ”Cele 20 de dosare definitivate de IPJ au fost trimise spre soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman. Mai sunt în lucru 3 speţe”, a declarat comisar de poliţie Adrian Ilicea, purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman. IPJ Teleorman nu a furnizat detalii despre numele persoanelor implicate în dosarele penale privind fraudarea referendumului. Se pare însă că multe dintre plângeri au fost îndreptate către preşedinţii unor secţii de votare sau membrii de secţii.