Topul bolilor care îi ucid pe teleormăneni
0Din toată ţara, Teleormanul este judeţul cu cea mai mare rată a mortalităţii. Ne împuţinăm anual cu 7000 de locuitori, din cauza numărului mare de decese, dublu faţă de cel al naşterilor. Cancerul şi boile cardiovasculare afectează aproape 15% din populaţia judeţului.
Teleormanul ocupă locul I la nivel naţional în ceea ce priveşte rata mortalităţii. Sutem judeţul în care se moare pe capete, populaţia scade anual şi de peste 20 de ani avem, în fiecare lună, spor natural negativ. Potrivit unei statistici recente făcute de Institutul Naţional de Statistică, rata mortalităţii în Teleorman este de 17,2. Anual, în judeţ, la 1000 de oameni, se înregistrează 17 decese. Suntem cu mult peste media pe ţară care este de 12 decese la mia de locuitori şi departe de media europeană, de 10 decese la mia de locuitori. Se moare mai mult la ţară, decât la oraş. În mediul urban din Teleorman morbiditatea este de 9,6, în vreme ce în mediul rural ajunge la 19. Statistica făcută de Institutul Naţional de Statistică confirmă ceea ce reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică constată în fiecare lună. „ Scăderea populaţiei este un fenomen cu care ne confruntăm de câţiva ani. Ne împuţinăm cu 7000 de persoane anual, aceasta fiind diferenţa dintre numărul persoanelor decedate şi numărul naşterilor înregistrate în judeţ. Se nasc din ce în ce mai puţini copii şi mor mai mulţi adulţi înainte de ajunge la vârsta a treia. Populaţia îmbătrânită a judeţului, sărăcia care duce la îmbolnăviri cronice sunt cauzele pentru care se aflăm în această situaţie” ne-a spus Gelu Mortasipu, director la Statistica Teleorman. De la începutul anului 2011 în Teleorman au pierit peste 4000 de oameni. S-au înregistrat doar 1556 de naşteri şi, lunar, datele statisticienilor au scos în evidenţă un spor natural negative.
Bărbaţii teleormăneni nu mai apucă 70 de ani
Durata medie de viaţă în Teleorman este de 72 de ani, arată datele de Direcţia Judeţeană de Statistică. Femeile din Teleorman sunt mai longevive decât bărbaţii care, în majoritatea lor , nu mai apucă 70 de ani. Media de viaţă a femeilor din Teleorman este de 75, 9 de ani, iar a bărbaţilor de doar 69 de ani. Se moare mai devreme în mediul rural pentru că aici, din cauza condiţiilor materiale precare, oamenii nu îşi permit tratament medical. “ Pentru că sunt săraci şi au pensii foarte mici, foarte puţini sunt cei care ajung la medic pentru reţeta lunară, chiar dacă îi avem în evidenţă cu boli cronice. Sărăcia este principal cauză pentru care în mediul rural media de viaţă este mai mică decât în mediul urban”, ne-a spus Luminiţa Ganea, medic de familie în mediul rural.
15% dintre teleormăneni bolnavi de cancer şi boli de inimă
Tot sărăcia este şi cauza pentru care judeţul a ajuns să aibă 15% din populaţie în evidenţele medicilor cu boli cronice. În România principal cauză a deceselor o reprezintă bolile cardio-vasculare, iar datele statistice din Teleorman vin să confirme acest lucru. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, în judeţ sunt în prezent 25.712 bolnavi cu afecţiuni cardio-vasculare. Numărul bolnavilor de cancer este de aproape 12.000. În ultimul an, numărul bolnavilor cu cancer a crescut cu aproape 1000. În topul bolilor care îi seceră pe teleormăneni, după afecţiunile de inimă şi cancerul, urmează afecţiunile digestive care afectează alţi 10.000 de teleormăneni. Datele Direcţiei de Sănătate Publică Telerman sunt confirmat de conducerea Spitalului Judeţean din Alexandria , unitate la care ajung zilnic peste 100 de pacienţi. “ Principalele boli care conduc la decese sunt cele cardio-vasculare şi neoplasmul, adică diferite forme de cancer. Cauzele bolilor care afectează atât de mulţi oameni sunt populaţia îmbătrânită a judeţului şi nivelul de trai scăzut”, ne-a spus Monica Roşu, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria.
Topul bolilor care ucid în Teleorman
Afecţiuni cardio vasculare.25.712 persoane
Cancer-12.000 de persoane.
Boli digestive-10.000 de persoane
“Ne împuţinăm cu 7000 de persoane anual, aceasta fiind diferenţa dintre numărul persoanelor decedate şi numărul naşterilor înregistrate în judeţ”
Gelu Mortasipu, director DJS Teleorman
“Cauzele bolilor care afectează atât de mulţi oameni sunt populaţia îmbătrânită a judeţului şi nivelul de trai scăzut”
dr. Monica Roşu, directorul medical al Spitalului Judeţean din Alexandria