Mărţişoare din ceramică de Cucuteni, o tehnică veche de 6.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nicoleta mitroi

Artista teleormăneancă Nicoleta Mitroi transformă mărţişoarele în mici opere de artă, creaţiile sale fiind vedetele târgurilor de primăvară. Pasionată de ceramica de Cucuteni, o tradiţie veche de 6.000 de ani, artista din Teleorman combină tradiţia şi cultura românească cu simbolul primăverii şi reuşeşte să facă mărţişoare cu adevărat tradiţionale.

Nicoleta Mitroi din comuna Măldăeni este un artist cunoscut în lumea artei româneşti, fiind  o pasionată a ceramicii de Cucuteni, o tradiţie veche de 6000 de ani, pe care o duce mai departe prin creaţiile sale foarte apreciate. De cinci ani, în preajma sărbătorii Mărţişorului, artista crează cele mai spectaculoase simboluri ale primăverii, tot prin aceeaşi tehnică veche de milenii. Ideea i-a venit din dorinţa de a dărui mărţişoare deosebite care să semene într-adevăr cu tradiţia populară românească. ”Această idee a mărţişoarelor a venit dintr-o dorinţă de a dărui mărţişoare deosebite şi cum nu găseam pe atunci nicăieri am zis de ce să nu-mi fac eu propriile mele mărţişoare”, povesteşte Nicoleta Mitroi.

A început cu modele simple din lut şi, în timp, şi a ajuns la mici opere de artă, lucrate manual, cu migală şi multă pasiune. Acum mărţişorul este a doua mare pasiune, după ceramica de Cucuteni. ”Sunt deja cinci ani de când fac mărţioare şi îmi place să îi învăţ şi pe alţii despre această tradiţie a mărţişorului” , mai spune artista.

Tehnica de lucru nu este una simplă şi presupune multă muncă şi inspiraţie. Produsele finite sunt însă adevăratele mărţişoare tradiţionale româneşti. ”M-am documentat despre ceea ce înseamnă mărţişorul pentru că este o tradiţie a noastră a românilor. La noi, la români, mărţişorul a fost dăruit ca aducător de noroc şi prosperitate şi erau fel de fel de simboluri ale norocului: trifoiul cu patru foi, coşarul. Pe lângă asta, fiind şi un vestitor al primăverii mai sunt fel de fel de motive florale de primăvară care se dăruiesc acum. Eu am încercat să reunesc mai multe motive.M-am inspirat din ornamentica populară, de pe cusăturile de la cămăşile populare, câmpuri cu flori, maci şi simbolul solar. Un mit al mărţişorului este legat de legenda voiniciului care a salvat soarele”, mai povesteşte artista.

martisoare 1

Pentru a crea micile opere de artă, procedeul este unul destul de minuţios şi de durată. Potrivit artistei, este necesară foarte multă răbdare, însă efortul este răsplătit din plin în momentul în care cei din jur apreciază mărţişoarele sale .”Sunt multe etape de lucru. Mai întâi faci baza, le pui la uscat, le arzi în cuptor, le pictezi, le lăcuieştii, le asamblezi dacă e cazul. La românşi le fac hăinuţe, părul din păr de capră”, mai spune artista.

Mărţişoarele Nicoletei Mitroi au fost admirate şi apreciate la toate târgurile la care au fost expuse. Talentul i-a fost recompensat şi cu un premiu. ”Am primit un premiu la Gala Superlativelor VIP pentru luna martie, l-am luat doar pentru mărţişoare”, spune artista.

martisoare 2

Mărţişoare expuse la  Muzeul Satului

Creaţiile artistei pot fi admirate la târgurile organizate de Muzeul Satului.  Micile capodopere sunt valoficate şi online pe pagina de Facebook a artistei. ”Mai vând online pe contul de Facebook , unde postez aproape fiecare model şi am observat că au foarte mare succes.Merg la Muzeul Naţional al Satului şi la Târgul de Dragobete şi la Târgul de Mărţişor. Sunt târguri la care iubitorii de tradiţii şi de lucruri veritabile , aproape de suflet, vin, le caută şi le cumpără. Este mare lucru să-i facem pe copii să recunoască mărţişoareke tradiţionale în comparaţie cu mărţişoarele care invadează pieţele şi sunt aduse din Asia unde nici nu există această tradiţie”, mărturiseşte artista.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite