Geniul puzzle-urilor: „Mă relaxează extraordinar. Nu mi se pare deloc obositor sau frustrant” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geniul puzzle-urilor, pasionat de mic de acest joc, la vârste fragede reuşea să pună la un loc mii de piese - Andrei Tudor; Foto Arhiva personală
Geniul puzzle-urilor, pasionat de mic de acest joc, la vârste fragede reuşea să pună la un loc mii de piese - Andrei Tudor; Foto Arhiva personală

Andrei Tudor are 17 ani şi marea lui pasiune este rezolvarea puzzle-urilor, la care se şi pricepe de minune. Recent, a participat la o competiţie naţională, unde i-a uimit atât pe organizatori, cât şi pe adversarii săi cu rapiditatea şi dedicarea de care a dat dovadă.

Andrei Tudor, din comuna Gălăteni, Teleorman, este considerat un adevărat fenomen când vine vorba despre rezolvarea puzzle-uri-lor, reuşind performanţe greu de egalat.

De pildă, puştiul a atras atenţia organizatorilor concursului naţional online „Puzzle RoMania“, după ce a reuşit să realizeze un număr mare de puzzle-uri într-un timp foarte scurt. În mod normal, dacă ai 6.000 sau 9.000 de piese, rezolvi puzzle-ul în câteva săptămâni, însă Andrei a demonstrat că pasiunea nu ţine cont de astfel de limite. 

GALERIE FOTO CU GENIUL PUZZLE

„Noi, cei pasionaţi de puzzle, ştim cât de greu este să faci un puzzle de 6.000 de piese, spre exemplu. «Copilul-minune», cum l-am numit noi, ne-a contrariat după ce a realizat în prima etapă a concursului cinci puzzle-uri, de câte 1.000 de piese, în doar trei zile. 

Pe Facebook am descoperit însă că are şi alte performanţe: un puzzle de 9.000 de piese făcut în zece zile, altul de 6.000 de piese, în şase zile, ceea ce este extraordinar“, a declarat Cătălin Vezetiu, cel care a lansat anul acesta „Puzzle RoMania“.

Cele mai frumoase cadouri

Liceanul din comuna Gălăteni a descoperit frumuseţea puzzle-urilor când era mic: „Cred că primele puzzle-uri le-am făcut pe la vârsta de 3-4 ani. Erau din acelea cu animale. Nu cred că am moştenit această pasiune de la cineva, pentru că ai mei nu au răbdare să stea cu mine, să asamblăm. Mama, însă, a fost cea care m-a introdus în tainele puzzle-ului. Dar nu am nevoie de ajutor“.

Părinţii au făcut o tradiţie din a-i oferi în dar puzzle-uri, iar acest lucru l-a făcut să-şi cultive pasiunea pentru rezolvarea lor. „Cred că nu este onomastică sau zi de naştere la care să nu primesc cel puţin un puzzle. Pentru anul acesta, părinţii deja au dat comandă pentru un puzzle de 12.000 de piese. Abia aştept să-l primesc.“

Până acum, cel mai mare puzzle făcut de Andrei a avut 9.000 de piese, pe care a reuşit să le pună cap la cap în zece zile. Un alt puzzle de 6.000 de piese l-a terminat în şase zile. „Pe cel de 9.000 de piese l-am făcut în vacanţa de primăvară. Era un puzzle cu «Bombardamentul din Alger». Am stat zi de zi, de dimineaţa până seara, cred că lucram în jur de 12 ore, poate chiar mai mult, pentru că uneori uit de timp. A fost o ambiţie de-a mea să văd în cât timp aş fi capabil să-l asamblez“, povesteşte Andrei.

Cu toate acestea, cele mai mari bătăi de cap nu i le-a dat puzzle-ul de 9.000 de piese, ci unul considerabil mai mic, dar care i-a solicitat foarte mult timp. „Am avut unul greu, cu o fermă, cu 3.000 de piese, la care am stat vreo trei săptămâni. Este drept că eram şi mai mic pe atunci, cred că aveam 13 ani.“

 

Andrei subliniază însă că nu numărul de piese dictează dificultatea unui puzzle, ci alte elemente. „Cu cât este mai colorat, cu atât este mai greu de executat“, explică tânărul.

„Mă relaxează, nu mă frustrează“

Andrei Tudor dedică mult timp pasiunii sale, iar concursul „Puzzle RoMania“, eveniment pe care l-a descoperit întâmplător, i-a adus o mare bucurie. 

„A venit numai bine. Acum, pe timp de pandemie, a picat la ţanc. Pe mine mă relaxează extraordinar. Nu mi se pare deloc obositor sau frustrant. Asamblez puzzle-urile singur, în comparaţie cu cei care lucrează în echipe. Este un sentiment tare frumos să concurezi cu adulţi. Cu ocazia asta, deşi sunt o fire foarte timidă, mi-am făcut şi câţiva prieteni, chiar dacă doar virtual.“ 

Prima ediţie a concursului de puzzle a început în octombrie şi a fost structurată în cinci etape, cu premii oferite la finalul fiecărui weekend. 

Concurenţii au avut la dispoziţie trei zile de weekend în care să facă un număr cât mai mare de puzzle-uri. În prima etapă, Andrei Tudor a finalizat cel mai mare număr de puzzle-uri, cinci, iar la a doua etapă a fost la un pas să finalizeze tot cinci – pe ultimul l-a terminat la zece minute după ce timpul expirase. 

„La a doua etapă n-am reuşit să finalizez cinci puzzle-uri, pentru că am avut un eveniment la care am participat şi n-am avut la fel de mult timp la dispoziţie. În general, lucrez vinerea de la 17:00 la 21:00, după şcoală, iar sâmbăta şi duminica lucrez mai toată ziua. În schimb, am reuşit în cadrul concursului să finalizez şi puzzle-uri de 2.000 de piese, cum s-a întâmplat în a treia etapă.“

O pasiune care i-a dezvoltat logica

De-a lungul timpului, Andrei a reuşit să adune 120 de puzzle-uri, cele mai multe primite cadou, şi spune că are de gând să-şi îmbogăţească în permanenţă colecţia. „Pasiunea aceasta mi-a dezvolat cel mai mult logica. 

Nu m-am gândit niciodată, până acum, dacă şi cum m-a ajutat cu şcoala, dar dacă este să privim din această pers-pectivă, m-a făcut să îndrăgesc şi mai tare geografia, spre exemplu.“ De altfel, tânărul se gândeşte serios să urmeze Facultatea de Geografie după finalizarea liceului. Până atunci se chinuie cu şcoala online, care nu-i place pentru că „nu se face carte la fel ca în sistemul faţă în faţă“. Totuşi, adolescentul vede şi un avantaj: are mai mult timp pentru pasiunea sa.

O înşiruire de gesturi frumoase

În ciuda performanţelor sale în cadrul concursului „Puzzle RoMania“, Andrei Tudor nu a câştigat niciun premiu, dar asta pentru că finaliştii sunt traşi la sorţi. Cu toate acestea, una dintre câştigătoarele primului weekend i-a donat premiul său. Acest gest a fost urmat  şi de alţi concurenţi, care i-au trimis în dar nu mai puţin de 30 de puzzle-uri noi sau second-hand. Toţi au fost uimiţi de pasiunea liceanului, dar şi de capacitatea de a asambla rapid scheme extrem de grele. „Ne-am gândit că, fiind un copil care locuieşte la ţară, nu are aceleaşi posibilităţi ca noi de a face rost şi de alte puzzle-uri pentru concurs“, spune iniţiatorul evenimentului, Cătălin Vezetiu.

Cele mai multe daruri, 25 la număr, au venit din partea unei persoane care a dorit să rămână anonimă. „Un alt puzzle l-am primit de la moderatoare, unul de 1.000 de piese, cu Santorini, care s-a dovedit extrem de greu. Şi mi-au mai dăruit şi alţii“, spune Andrei, precizând că a fost emoţionat de gestul concurenţilor, cărora le este recunoscător.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primul concurs online de puzzle: Puzzle RoMANIA. „Este o activitate distractivă pentru toată familia“

Robotul care ucide coronavirusul şi radarul anti hoţi. Proiecte create de copii în timpul pandemiei

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite