FOTO Pompierul ajuns multiplu campion naţional cu găinile sale de rasă. Cum arată un cocoş care valorează 140 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Florin Stancu este un pompier din judeţul Teleorman care creşte găini de rasă în timpul liber. În plus, îngrijeşte 40 de familii de albine şi are o livadă plină de cireşi, peri şi pruni.

Pentru Marius Florin Stancu, un pompier din Roşiorii de Vede în vârstă de 37 de ani, viaţa înseamnă multă pasiune, începând cu jobul şi continuând cu timpul liber pe care şi-l petrece crescând găini de rasă, unele dintre cele mai scumpe, familii de albine şi având grijă de livada sa.

E şofer şi comandant de autospecială de pompieri în Roşiorii de Vede, iar din 2017 a fost încadrat şi pe SMURD. „Îmi place foarte mult pentru că sunt tot timpul activ, fac ceva de care nu mă plictisesc niciodată, fac ceva din pasiune“, mărturiseşte el despre meseria de la ISU Teleorman, pe care o practică de vreo 11 ani.

Acelaşi lucru îl afirmă şi despre hobby-urile sale. De 15 ani creşte găini din rasele Rhode Island, Plymouth Rock Barat, Sebright argintiu, Cochinchina pitic pentru expoziţii şi decor. Ultimele două rase sunt rase de ornament. „Îmi place foarte mult penajul lor. Nu cresc pentru vânzări. Este doar un hobby“, spune Marius Florin Stancu.

Pompierul şi cupele aduse de cele mai frumoase galinacee din curtea sa FOTO: arhiva persoanlă Marius Florin Stancu

image

100 de euro pentru o găină premiată

Este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale de Rasă „Pajura“ din Bucureşti şi se poate mândri cu 8-9 titluri de campion naţional aduse cele mai reuşite exemplare de găini de rasă. Primul titlu obţinut a fost în 2011 şi a fost unul de campion judeţean. Apoi, în 2013 şi 2016, au venit titlurile de campion naţional. În 2016, exemplare din rasa Plymouth Rock Barat i-au cucerit titlul de campion naţional şi campion de colecţie – colecţie înseamnă cele mai bune patru exemplare dintr-o expoziţie naţională.

Anul acesta, un exemplar din rasa Rhode Island i-a mai adus un titlu de campion naţional. Marius Florin Stancu se poate mândri şi cu trofeul Phoenix, una dintre cele mai mari distincţii la concursurile de profil, pus la loc de cinste alături de restul cupelor câştigate de înaripatele sale.

Exemplare din rasa Sebright Argintiu din gospodăria pompierului  FOTO: arhiva personală Marius Florin Stancu

image

Un exemplar premiat, din rasele pe care le creşte pompierul teleormănean, ajunge şi la 100-150 de euro în expoziţii de profil. Acum are în curte în jur de 150 de exemplare de găini de rasă, vreo 40-50 de adulţi, restul pui. Iar printre ele se zăresc şi câteva raţe mandarine.

„Titlurile ridică valoarea păsărilor dintr-o gospodărie“, adaugă el. Iar când are prea multe exemplare face schimburi cu alţi crescători, dar mai vinde şi în expoziţii. „La o pasăre arbitrată se ştie valoarea şi se face un preţ. Când este expusă într-o expoziţie are o valoare mai mare. De regulă, un campion naţional costă între 50 şi 100 de euro (n.r. - la rasele pe care le creşte el)“, explică pompierul.

A fost la expoziţii prin ţară în oraşe precum Bucureşti (Indagra), Craiova, Suceava, Sighişoara şi urmează să meargă la Cluj-Napoca. La o expoziţie naţională merge, de regulă, cu 8-10 păsări.
În fiecare an cumpără cocoşi de rasă din Germania.

„Schimbăm periodic cocoşii. Se preferă exemplarele tinere şi arbitrate, din expoziţii naţionale. Un astfel exemplar ajunge şi la 140 de euro“, adaugă bărbatul.

Exemplare din rasa Rhode Island din gospodăria pompierului  FOTO: arhiva personală Marius Florin Stancu

image

Înainte să se angajeze la ISU a lucrat la o avicola din comuna Troianul, judeţul Teleorman, comună unde se află o rezervaţie de bujori româneşti, unul dintre puţinele locuri din ţară unde pot fi admirate aceste minunăţii ale naturii. De la acea avicola a învăţat cum să hrănească corect păsările: „De acolo am deprins mai multe cunoştinţe, cu furajare, cu întreţinerea, cu tratamentul. Cel mai important este tratamentul“. Reţetele de furajare stau la baza alimentaţiei acestor galinacee cuprind porumb, grâu, floarea-soarelui, concentarte – pentru pui - , mazăre, ovăz. Însă, ce „bate orice mâncare, orice frunză“, adaugă pompierul, e pâinea.

La început, când s-a apucat să crească găini de rasă a avut exemplare din rasa Brahma, dar a renunţat deoarece sunt pretenţioase şi nu se pretează la curte. „Rhode Island are cea mai bună carne de pasăre, cea mai gustoasă. Şi alţi crescători mi-au spus că au aceeaşi părere“.

Exemplar din rasa Plymouth Rock Barat din gospodăria pompierului, care ajunge la valoarea de 140 de euro FOTO: arhiva personală Marius Florin Stancu

image

Mai puteţi citi:

Povestea românului care refuză să-l ia pe „nu“ în braţe. „Alerg să-mi depăşesc limitele, nu să-i depăşesc pe alţii“

Mereu în mişcare şi cu zâmbetul pe buze, Marius Pancu e nelipsit de la întrecerile sportive din ţară. Aleargă în scopuri caritabile fie pe cărări de munte, traversând peisaje de poveste, fie în oraşe, pe asfalt. Deşi are o operaţie mai veche la un genunchi, tânărul se încăpâţânează să-şi doneze paşii pentru copiii bolnavi de cancer. 

Site-ul unde românii pot învăţa gratuit să parieze după un algoritm puternic, care anticipează evenimente. „Profesioniştii evită să parieze la campionate mondiale“

Doi prieteni originari din judeţul Teleorman, un IT-ist şi un consultant pe fonduri europene, au creat prima reţea socială care îi învaţă pe români să parieze deştept, după algoritmi matematici complecşi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite